2022年4月16日土曜日

Twitter activeert "gifpil" en wil extra aandelen uitgeven om te voorkomen dat Elon Musk de controle overneemt - VRT NWS

Twitter gaat een zogenoemde gifpil gebruiken om het bedrijf te beschermen tegen een overname door Tesla-topman Elon Musk. Concreet wil Twitter een pak meer aandelen uitgeven zodra Musk vijftien procent van de aandelen zou verwerven. Dan zou hij plots veel meer geld moeten ophoesten om het hele bedrijf in handen te krijgen.

Twitter heeft een maatregel geactiveerd die het bedrijf beschermt tegen vijandige overnames, om zich zo schrap te zetten tegen het overnamebod van Tesla-topman Elon Musk: het bedrijf heeft een zogenoemde gifpil goedgekeurd.

Zo'n gifpil moet vermijden dat iemand de controle neemt over het bedrijf en gaat in wanneer een partij ongewenst meer dan 15 procent van de aandelen verwerft. Op dit moment heeft Musk 9 procent van de aandelen in handen, maar mocht hij boven de 15 procent gaan, dan wil Twitter extra aandelen uitgeven.

"Door extra aandelen uit te geven moet de overnemer veel meer betalen om het bedrijf over te nemen", zegt economiejournalist Michaël Van Droogenbroeck van VRT NWS. "De aandeelhouders die zich willen beschermen tegen een overname kunnen dan ook extra aandelen kopen tegen een lagere prijs."

Musk bood gisteren 54,20 dollar (ruim 50 euro) per aandeel, wat het bedrijf virtueel waardeert op 43 miljard dollar (net geen 40 miljard euro). Volgens de miljardair is dat zijn finale aanbod. Mocht Twitter extra aandelen uitgeven, dan moet hij plots een pak meer geld op tafel leggen om het bedrijf volledig in handen te krijgen.

PostNL en Bpost

De techniek van de gifpil wordt al sinds de jaren tachtig gebruikt door bedrijven om zich te beschermen tegen een overname. "Zes jaar geleden dreigde PostNL met de gifpil toen Bpost het Nederlandse postbedrijf wou overnemen. Die overname is toen niet doorgegaan", zegt Van Droogenbroeck.

De raad van bestuur van Twitter heeft de gifpil unaniem goedgekeurd. Het plan laat de raad wel nog altijd toe om een overnamebod goed te keuren.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNC8xNS90d2l0dGVyLXdpbC12b29ya29tZW4tZGF0LWVsb24tbXVzay1jb250cm9sZS1vdmVyLWhldC1iZWRyaWpmLW92L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿