Ferrero bracht het federaal voedselagentschap (FAVV) op 15 december - toen er salmonella werd vastgesteld in de fabriek in Aarlen - niet op de hoogte. "Het hoeft ook niet als ze van mening zijn dat de besmetting intern kan worden opgelost, we onderzoeken nu of de risico's juist zijn ingeschat", aldus Hélène Bonte van het FAVV. Ferrero zei gisteren dat de mogelijk besmette chocolade werd tegengehouden. Hoe er dan blijkbaar toch besmette chocolade de fabriek kon verlaten, wordt onderzocht.
Begin deze week werd opgeroepen om Kinder Surprise-chocolade terug te brengen naar de winkel. Tientallen mensen in Europa raakten namelijk besmet met salmonella, na het eten van Kinder Surprise-chocolade uit de Ferrero-fabriek in Aarlen. Na lang stilzwijgen communiceerde Ferrero gisteren dat de oorzaak werd gevonden bij een filter van twee reservoirs met grondstoffen, maar dat de mogelijk besmette chocolade werd tegengehouden. Hoe er dan toch blijkbaar besmette chocolade de fabriek kon uitgaan, wordt onderzocht.
Als een bedrijf vindt dat er geen risico is voor de consument, is er ook geen meldingsplicht
Ook het FAVV werd in eerste instantie niet op de hoogte gebracht. "We zijn op de hoogte gebracht door onze collega's uit het Verenigd Koninkrijk vorige week dat er een link was gevonden met het bedrijf in Aarlen, niet door Ferrero zelf", zegt Hélène Bonte van het FAVV. "Er is een meldingsplicht als een bedrijf een probleem heeft in het productieproces dat een mogelijk risico kan vormen voor de consument. Maar als Ferrero van mening is dat het intern werd opgelost, en dat er geen producten naar buiten gingen, dan moeten ze die besmetting in principe niet melden. We zijn nu aan het onderzoeken of Ferrero de risico's juist heeft ingeschat."
"Sowieso moeten ze de besmetting wel registreren intern, zodat wij het kunnen opvragen. Er moet ook een risicoanalyse gebeuren. We onderzoeken of dat allemaal goed is verlopen", aldus Bonte. "We wachten ook nog op analyses die lopen bij Sciensano." Ferrero zelf gaf dus aan dat het na de vaststelling van salmonella de mogelijk besmette chocolade heeft tegengehouden. Wat dus niet blijkt gelukt te zijn, aangezien er besmette chocolade in de winkelrekken terecht kwam.
0 件のコメント:
コメントを投稿