2022年4月7日木曜日

Koken met microgolf, verwarming graad lager en maximaal 100 km/u rijden: zo wil overheid dat we energie besparen - VRT NWS

De federale overheid lanceert vandaag de campagne "Ik heb impact" om burgers aan te moedigen minder energie te verbruiken en zo "Oekraïne te steunen". "Elf miljoen kleine beetjes maken een groot verschil", klinkt het. Op een website worden concrete tips verzameld gaande van koken met de microgolf, maximaal 100 kilometer per uur rijden op de snelweg en de verwarming een graadje lager in te stellen.

In navolging van onder meer Nederland vorige week, komt ook ons land nu met een campagne om burgers aan te moedigen minder energie te verbruiken. Het initiatief komt er niet alleen na de hoge energieprijzen, maar ook na de Russische inval in Oekraïne. "Het maakt duidelijk hoe afhankelijk Europa is van gas en olie uit Rusland", klinkt het.

"Verschillende Europese landen nemen daarom maatregelen om hun energieafhankelijkheid af te bouwen", gaat het voort. "Ook België wil minder afhankelijk zijn van gas en olie uit Rusland. Overheden, bedrijven en gezinnen helpen mee door minder energie te verbruiken. Ook jij hebt impact."

Op de website ikhebimpact.be staan er 5 concrete tips om minder energie te verbruiken. Dit zijn de tips:

1. Zet de verwarming een graad lager

De website raadt aan om de verwarming een graadje lager te zetten wanneer je thuis bent. Volgens de overheid bespaar je zo tot 240 euro per jaar. "Verwarm alleen de ruimtes waar je bent en sluit de deuren van kamers die je niet verwarmt, zoals je slaapkamer of berging", klinkt het.

Het verlagen van de verwarming kan effectief een groot verschil maken. "We spreken gemiddeld toch over een besparing van 7 procent per jaar", zei energie-expert Koen Vanthournout van Vito Energyville vorige week nog. "Aan de huidige, erg hoge gasprijzen komt dat neer op een besparing van 150 à 200 euro per jaar voor een gemiddeld Vlaams gezin."

Maar een grote impact op de gasprijzen zal een dergelijke campagne niet hebben, zei Vanthournout toen nog. "We mogen niet vergeten dat zowat de helft van het Belgische gasverbruik voor rekening is van de zware industrie en de elektriciteitsproductie. En gasprijzen worden internationaal bepaald."

2. Zet de verwarming een uur vroeger op nachtstand

Ook de tweede tip hangt samen met het verwarmen van de woning. "Zet je verwarming op 15 graden een uur voor je gaat slapen of een uur voor je van huis vertrekt", luidt het. "De warmte blijft nog lang genoeg in huis hangen." 

Die redenering klopt. Wat niet wordt meegegeven, maar wel belangrijk is dat je dit het best enkel doet als je langer dan twee uur weg bent, want anders kost de heropstart van je ketel te veel energie.

Wie vloerverwarming heeft, zet trouwens het best die thermostaat ook niet te laag (red. deze tip wordt wel meegegeven). Het grootste nadeel van vloerverwarming is namelijk dat het een traag systeem is (los van de initiële hoge kostprijs om vloerverwarming aan te leggen).

De leidingen waar het warme water doorheen stroomt, liggen in een dikke laag chape. De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. En dat kost dus ook te veel energie.

3. Let op energievreters

De volgende tip is om zogenoemde energievreters onder de loep te nemen. Dat zijn huishoudtoestellen die veel energie verbruiken. "Wil je een nieuwe wasmachine, televisie of diepvriezer kopen? Hou dan rekening met het energielabel", klinkt het.

Voor een diepvriezer bijvoorbeeld is de ideale temperatuur volgens de website min 18 graden Celsius. "Elke graad kouder komt overeen met 5 procent extra verbruik", klinkt het. "Ontdooi je diepvriezer zodra je ijsafzetting vaststelt. Een ijslaag van 2 mm verbruikt 10 procent meer energie. Een diepvriezer in een warme ruimte verbruikt ook meer dan in een koude ruimte. Plaats hem dus in een kelder, een garage of in een andere niet-verwarmde ruimte."

Een tip die niet wordt meegegeven, maar die ook interessant kan zijn, is het vervangen van oude gloeilampen door led-lampen.

Nog een eenvoudige tip die vreemd genoeg niet wordt aangehaald, is het bekijken van sluimer- of sluipverbruik: het is de naam voor het verbruik van apparaten in stand-bymodus. Heel wat elektrische toestellen blijven dus energie verbruiken, ook al gebruik jij ze niet actief.

In een doorsnee gezin zijn dit de grootste oorzaken van sluimerverbruik:

  • Computer met al zijn randapparatuur (printer, scherm...): kost je tot 120 euro per jaar aan sluimerverbruik
  • Tv met digicorder: 60 euro per jaar
  • Koffiezetapparaat: 20 euro per jaar
  • Hifi-installatie: 20 euro per jaar 
  • Oven/microgolf met digitale klok: 15 euro per jaar

Tel je dit allemaal samen, dan kom je aan een bedrag van 235 euro, berekende onze redactie vorige maand nog. Je kan dus heel wat euro's besparen door deze geniepige toestellen volledig uit te schakelen.

4. Verplaats je slim

Ook voor verplaatsingen worden tips gegeven. "Kies voor wandelen, de step of de fiets voor korte afstanden. Het houdt je niet alleen fit, het is ook nog eens goedkoop en duurzaam", klinkt het een beetje schools.

Daarnaast wordt ook het openbaar vervoer aangeraden boven de auto. Wie toch met de auto rijdt, doet dat volgens de website het beste wat trager. "Of je nu met een benzine-, diesel- of elektrische auto rijdt, kies voor zuinig rijden", klinkt het.

Trager rijden kan inderdaad een aanzienlijk verschil maken. Dat hoeft trouwens niet meteen tot 100 kilometer per uur te zijn, zoals de overheidscampagne aanraadt. Volgens recent onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EEA) kan het verlagen van de maximumsnelheid van 120 naar 110 kilometer per uur al een aanzienlijk verschil maken: 12 procent minder diesel en 18 procent minder benzine.

De maximumsnelheid nog verder verlagen tot 100 kilometer per uur kan volgens sommige studies zelfs leiden tot een kwart minder brandstofverbruik. Al hangt het ook wat samen met rijstijl. Een agressievere rijstijl kan die winst meteen tenietdoen.

5. Kook op een slimme manier

De laatste tip keert terug naar de keuken. Opvallend, hier wordt vooral aangeraden om de microgolfoven te gebruiken om iets op te warmen. "Die verslindt tot 4 keer minder energie dan inductie of een gasvuur", klinkt het.

Daarnaast wordt inductie verkozen boven gas. "Bij een inductieplaat gaat 90 procent van de opgewekte energie effectief naar het opwarmen van de pan, terwijl dat bij een gasvuur slechts 60 procent is. Ook tijdens het koken, helpen kleine gewoontes zoals een deksel op de pot."

Renovatie

De website verwijst daarna door naar de gewestelijke websites voor renovatie- en energiepremies. "Met kleine of grote investeringen maak je jouw woning energiezuiniger", klinkt het. "Een energiezuinig huis levert veel op: je verbruikt minder energie, je bespaart op je energiefactuur en je helpt het klimaat."

Robin Utrecht

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiP2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNC8wNy9pay1oZWItaW1wYWN0LWNhbXBhZ25lL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿