2022年4月22日金曜日

directie legt transformatieplan op tafel: ruim 200 mensen minder, productie "Thuis" wordt uitbesteed - VRT NWS

Efficiënter, multimedialer, kleiner ook: dat moeten volgens de VRT-directie de belangrijkste effecten zijn van het transformatieplan dat ze naar voren schuift. Tegen 2025 wil de VRT het met zowat een tiende van het personeel - ruim 200 mensen - minder doen: onder meer via 116 ontslagen en door de productie van de soap "Thuis" uit te besteden.

De nieuwe beheersovereenkomst van de VRT die eind 2020 werd beklonken, loog er niet om: tegen eind 2025 moet de VRT het jaarlijks met 25 miljoen euro minder doen. Leg die lagere inkomsten bovenop de hogere uitgaven door de forse inflatie en energiekosten en je hoort al snel het woord "transformatieplan" door de directiegangen galmen.

Daar komt nog eens bij dat dat moeilijke financiële plaatje samenvalt met het veranderende mediagedrag in Vlaanderen, waarbij almaar minder mensen lineair kijken en luisteren en de VRT alle moeite van de wereld moet doen om op de multimediale radar te blijven bij jongeren

Om die kwesties te kunnen aanpakken, schuift VRT-CEO Frederik Delaplace nu zijn plan naar voren. Dat bevat 5 grote ingrepen:

  • De VRT zal fictiereeksen enkel nog extern laten maken. Het meest opvallende gevolg van die beslissing is dat de populaire soapserie "Thuis", die nu nog volledig binnen de VRT wordt gemaakt, aan een externe speler zal worden uitbesteed. De 70 betrokken personeelsleden - acteurs en productiemedewerkers - zullen dus naar een ander bedrijf moeten overstappen. Welk productiehuis dat zal zijn, is nog niet beslist, maar er zouden al aftastende gesprekken gevoerd zijn.
Archiefbeeld: een studiobriefing bij de ploeg van "Thuis".
© VRT 2020
  • Het interne productiehuis van de VRT zal worden hervormd. Het zal zich vooral nog toeleggen op producties en programma's die nauw aansluiten bij de opdracht van de VRT, denk onder meer aan consumenten-, jeugd- en kinderprogramma's en documentaires. Het zal ook een belangrijke rol krijgen in die nieuwe multimediale strategie.
  • De interne efficiëntie van de VRT wordt fors aangescherpt: studio's zullen worden geautomatiseerd (de nieuwe studio van "Extra Time" was daarbij een eerste opgooi), het ondersteunend personeel wordt onder de loep genomen en de marketing die nu nog vaak per merk verloopt zal worden gecentraliseerd. De goede verstaander leest: het moet met minder personeel. 50 "natuurlijke vertrekkers" (mensen die van job veranderen, gepensioneerden, ...) zullen de komende jaren niet worden vervangen, maar daarnaast verwacht de directie ook 116 mensen te zullen moeten ontslaan.
  • De VRT wil nog nauwer toezien op de uitgaven en inkomsten: de directie hoopt de borstel te kunnen halen door alle contracten of die scherper te kunnen onderhandelen. Eigen VRT-producten zullen beter worden vermarkt. Dat zou alles samen enkele miljoenen euro's moeten opleveren.
  • Een groot deel van het eenmalige transformatiebudget van 16 miljoen euro dat Delaplace kreeg van de Vlaamse regering, wil hij investeren in opleidingen om het personeel klaar te stomen voor zijn multimediale plannen. Daarnaast zullen op korte termijn zo'n 30 nieuwe digitale - of zoals Delaplace zelf verkiest: "multimediale" - profielen worden aangetrokken.
© VRT - Geert Van Hoeymissen

Alles samengeteld, heeft de directie daarmee de intentie geuit om het personeelsbestand van de VRT te doen krimpen van 2.028 personeelsleden (of beter: "voltijdse equivalenten") vandaag naar 1.823 tegen 2025. Dat zijn ruim 200 eigen personeelsleden minder, of een tiende van het totaal. 

Het grootste deel van die inspanning wil de directie volgend jaar al doen. Hoe het definitieve plan er zal uitzien, zal uiteindelijk afhangen van de onderhandelingen met de vakbonden in de komende weken en maanden.

Vakbonden reageren: "Beetje een shock"

"Een beetje een shock", zo noemt Carlos Van Hoeymissen van de christelijke vakbond ACV de aankondiging van de VRT-directie. "Vooral de impact op 'Thuis' lijkt heel zwaar. Niemand stapt graag verplicht over naar een nieuwe werkgever, zelfs al zijn er garanties. Want hoelang gaan die duren? Gelden die voor iedereen? Wat met statutaire medewerkers? Er is nog heel veel onzekerheid en onduidelijkheid. Bovendien zijn we er niet mee akkoord om ons eigen vlaggenschip zomaar in de etalage te zetten."

Wies Descheemaeker van de socialistische bond ACOD ziet "nog maar eens een transformatieplan dat opnieuw gevolgen heeft voor de VRT-medewerkers". "Het is belangrijk dat we voor de besparing ook kijken naar andere dingen dan naar het personeel. Dat heeft al heel veel bespaard de voorbije jaren: op tewerkstelling, op loonsvoorwaarden, op welzijn door de gestegen werkdruk."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiPmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNC8yMS90cmFuc2Zvcm1hdGllcGxhbi12cnQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿