De Ferrero-fabriek in Aarlen zou ook volgende week niet heropenen. Dat zeggen de vakbonden. Het FAVV besloot vorige week om de fabriek te sluiten, na een salmonella-besmetting. Deze week zou de fabriek sowieso stilliggen voor een gepland onderhoud. De vakbonden zitten deze namiddag samen met de directie van Ferrero, zij willen vooral de garantie dat de 700 personeelsleden hun volledig loon krijgen doorbetaald als de productie nog lang zou stilliggen.
Het federaal voedselagentschap FAVV besloot eind vorige week de Ferrero-fabriek in Aarlen te sluiten. Het FAVV had te weinig (of niet de juiste) informatie gekregen over hoe het bedrijf de Salmonella-besmetting in hun fabriek had aangepakt. Dat een fabriek wordt gesloten, is heel uitzonderlijk. Deze week was de fabriek sowieso gesloten, voor vakantie en een gepland onderhoud, maar ook volgende week blijft de fabriek dicht.
"Normaal gezien zou er volgende week wel opnieuw productie zijn. Het FAVV heeft de vergunning voor productie ingetrokken, en ook volgende week is er sowieso geen productie heeft de directie al besloten. Ook volgende week zal het focussen zijn op onderhoud van de machines", weet Bart Vannetelbosch, nationaal secretaris bij ACV Voeding en Diensten.
Wellicht heeft de directie meer tijd nodig om te antwoorden op vragen van het FAVV. Het is aan het FAVV om de vergunning terug te geven, waardoor de productie opnieuw zou kunnen opstarten. Hoe dan ook gaat de directie er van uit dat er geen productie zal zijn volgende week. Het FAVV zelf kan geen informatie geven over hun specifieke eisen tegenover en gesprekken met Ferrero. De vakbonden gaan in ieder geval tijdens hun overleg - deze namiddag - met de directie vragen om opheldering.
Geen inkomensverlies
Ondertussen maken de 700 vaste personeelsleden (met tijdelijke werkkrachten bij loopt het aantal werknemers op tot 1.100) zich zorgen, zegt Vannetelbosch. "Niet zozeer over hun gezondheid, er is enkel mogelijk gevaar bij consumptie van mogelijk besmette producten. Maar wel over de toekomst. We vragen aan de directie meer duidelijkheid over wanneer de heropstart voorzien wordt, en hoe het zit met de lonen van de werknemers. Volgende week zou de productie normaal gezien hervat worden, wij willen dat onze werknemers geen inkomensverlies lijden. We willen maatregelen, ook voor als de productie nog langer zou stilliggen", aldus Vannetelbosch.
De directie zou bij de RVA het systeem van (tijdelijke) werkloosheid kunnen aanvragen, weet Vannetelbosch, maar die komt maar tusssenbeide voor net geen drie vierde van het loon. "De directie moet het verschil maar bijpassen, de werknemers moeten niet inleveren, zij zijn het slachtoffer hier van", aldus de vakbondsman. "Veel werknemers zitten ook met vragen over hoe dit is kunnen gebeuren. Er zijn strenge protocollen in de fabriek, de beeldvorming nu staat in schril contrast met de vele controlemechanismen binnen de fabriek."
Vannetelbosch hekelt ook de gebrekkige communicatie. "De communicatie met de directie loopt nogal stroef. Ook daar vragen wij transparantie en duidelijkheid. Dat ze open zijn over wat er de komende week en weken te gebeuren staat", aldus Vannetelbosch.
Delhaize laat ondertussen weten dat wie aangekochte Kinder-producten wil inleveren, dat ook zonder betalingsbewijs kan doen. Over de praktische afhandeling van de teruggebrachte producten (ze moeten worden vernietigd) is voorlopig nog onduidelijkheid.
0 件のコメント:
コメントを投稿