2022年4月22日金曜日

Ontslagronde bij VRT door transformatieplan - Productie 'Thuis' wordt uitbesteed - De Standaard

De VRT-directie heeft vandaag haar transformatieplan voorgesteld, en dat bevat enkele grote ingrepen. Zo worden 116 werknemers ontslagen, 50 vertrekkers worden niet vervangen en de productie van de populaire soap Thuis zal worden uitbesteed.

De VRT moet door de nieuwe beheersovereenkomst zo’n 25 miljoen euro besparen. Dat zal de omroep doen door onder meer te besparen op personeel. De omroep zal het met ‘ruim 200 mensen minder’ moeten stellen, zowat een tiende van het personeel. Dat kondigt de VRT aan op zijn site. Onder meer 50 ‘vertrekkers’ – mensen die op pensioen gaan of vrijwillig vertrekken – worden niet vervangen. Voorts worden 116 werknemers ontslagen. Onder meer door de automatisering van studio’s is het niet langer nodig om bepaalde jobs in stand te houden.

De transformatie moet tegen 2025 afgerond zijn, maar de directie wil het grootste deel van die inspanning volgend jaar al doen. ACV-vakbondsman Carlos Van Hoeymissen zegt aan Belga dat zo’n tachtig procent van de naakte ontslagen volgend jaar zullen vallen. ‘Hoe het definitieve plan er zal uitzien, zal uiteindelijk afhangen van de onderhandelingen met de vakbonden in de komende weken en maanden’, zegt de VRT.

Elders beter voor Thuis

Een opvallende maatregel is dat de productie van de soap Thuis wordt uitbesteed. De 70 betrokken personeelsleden daar moeten naar een ander bedrijf overstappen. Het interne productiehuis wordt hervormd. Wat het doet moet ‘nauw aansluiten bij de opdracht van de VRT’.

Een andere hoeksteen van de besparingen is ‘nauwer toezien op de uitgaven en inkomsten’. Daarmee bedoelt de directie dat ze contracten scherper wil onderhandelen. ‘Eigen VRT-producten zullen beter worden vermarkt. Dat zou samen enkele miljoenen euro’s moeten opleveren’, meldt de VRT-website.

Multimediale toekomst

Verder heeft het transformatieplan het over digitalisering. Met een budget van 16 miljoen euro wil de openbare omroep investeren in opleidingen om de multimediale plannen te doen slagen. Hij aast ook op ‘30 nieuwe digitale of multimediale profielen’.

Volgens de VRT-directie verzekert het plan de toekomst van de publieke omroep in Vlaanderen en Brussel. ‘Het plan is ingrijpend, maar alleen op die manier kan de VRT zijn publieke opdracht ook in de toekomst waarmaken’, zegt Frederic Delaplace, ceo van de VRT.

Vlaams minister voor Media Benjamin Dalle (CD&V) noemt de aankondiging van vandaag ‘een goed en onderbouwd plan’. Het biedt volgens de minister een antwoord op groeiende concurrentie en veranderend mediagebruik. Maar Dalle erkent ook dat het plan ‘moeilijke keuzes’ bevat. ‘Ik begrijp de bezorgdheden bij de vakorganisaties’, zegt Dalle. Volgens is het plan gewikt en gewogen. Het zijn ‘doelgerichte en strategische keuzes’ om te zorgen dat de VRT ‘zo sterk mogelijk gewapend is voor de toekomst’, merkt hij op.

De raad van bestuur van de VRT zegt dat niets doen geen optie was. ‘Het is de eerste keer in jaren dat men een totaalplan krijgt’, zegt de voorzitter Frieda Brepoels (N-VA). Ze heeft het liever over een transformatieplan dan een besparingsplan. ‘Het zorgt ervoor dat de VRT in de toekomst nog slagkrachtiger kan worden en meer kan inzetten op digitalisering.’ Over de naakte ontslagen heeft de raad van bestuur nog niet beslist, geeft Brepoels mee.

‘Stank voor dank’

‘Vandaag ontvangt de VRT stank voor dank van de Vlaamse regering’, vindt Vlaams Parlementslid Katia Segers van oppositiepartij Vooruit. ‘Tussen 2014 en 2025 werd het personeelsbestand van de VRT met 20 procent uitgedund, terwijl het takenpakket steeds uitgebreider en complexer wordt.’ Ze hoopt op sereniteit in het sociaal overleg.

Volgens Vlaams Parlementslid Jos D’Haese (PVDA) breekt de Vlaamse regering met dit plan de belofte dat er geen naakte ontslagen zouden vallen. Begin vorig jaar zei toenmalig VRT-voorzitter Luc Van den Brande nog dat ‘er geen naakte ontslagen kunnen vallen’ door de nieuwe koers die de openbare omroep wil varen.

De extreemrechtse oppositie reageert dan weer gematigd positief op het transformatieplan. ‘Dit is een goede eerste goede stap in de richting van een efficiëntere en slagkrachtigere openbare omroep die zich focust op haar kerntaken’, zegt Klaas Slootmans van Vlaams Belang. Alleen het uitbesteden van de productie van Thuis vindt de partij weinig onderbouwd. Het Vlaams Belang wil een ‘veel doortastendere aanpak’. Zo stellen ze de vraag of het de kerntaak is van de publieke omroep om ‘met belastingsgeld te concurreren met de private sector om ontspanningsprogramma’s te maken, schermgezichten weg te kapen en uitzendrechten voor sportwedstrijden te verwerven’.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjA0MjFfOTQ5NjcyMznSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿