De verdere stijging van de energieprijzen heeft de btw-verlaging op elektriciteit en gas op amper één maand tenietgedaan. Zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG. "Kan de Belgische of Europese politiek hier nog iets aan doen?", vragen kijkers zich af. VRT NWS-energiespecialist Luc Pauwels beantwoordt deze vragen in #Steljevraag.
Wat gaat Vivaldi doen?
De federale regering heeft vorige maand geprobeerd om een antwoord te bieden op de snel stijgende energieprijzen, maar, zoals hierboven al werd beschreven zijn de tijdelijke btw-verlagingen op gas en elektriciteit al tenietgedaan.
Vandaar de korte, krachtige en pertinente vraag van kijker Rik Callens: “Wat gaat Vivaldi doen?” Dat is inderdaad nog maar zeer de vraag. “De federale regeringscoalitie heeft al allerlei dingen gedaan om de stijging van onze energiefacturen te temperen”, schetst Luc Pauwels. “Het sociaal tarief is verlengd tot eind juni en de btw op energie is vanaf april tot eind september verlaagd, van 21 naar 6 procent."
“Maar net toen het akkoord was afgeklopt, was al te horen dat de btw-verlaging verlengd kon worden als de energieprijzen in het najaar hoog blijven”, gaat Pauwels verder. Hij ziet het wel gebeuren dat de maatregelen dit najaar nog eens worden verlengd. “Je ziet namelijk nu al dat de prijzen ook voor de rest van het jaar nog altijd heel hoog staan."
“De btw-verlagingen hebben sowieso een milderend effect, maar omdat de prijzen intussen verder zijn gestegen, is het effect niet zichtbaar op onze energiefacturen”, merkt Pauwels op. “Maar - onderhuids - is er wel een effect, want als de btw niet was verlaagd, zouden we nóg meer betalen”, voegt hij eraan toe.
"Langs de andere kant werken we ook aan structurele middelen om de factuur te verlagen", voegt minister van Energie Tinne Van der Straeten nog toe. "Dat is inzetten op hernieuwbare energie. Dit weekend waren de energieprijzen negatief door veel wind en zon. Dat willen we in de toekomst echt tot een realiteit maken voor structureel lagere facturen."
Wat kan Europa nog doen?
Anderhalve maand geleden, tijdens een EU-top, pleitte premier Alexander De Croo (Open VLD) ervoor om de gasprijzen op Europees niveau te bevriezen.
"De Europese Commissie zal op ons aangeven een voorstel uitwerken tegen de Europese Raad, over twee weken", zei onze eerste minister toen, in navolging van Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen). Maar sedertdien is het opvallend stil gebleven rond het voorstel.
Net als kijker Werner Delsiene, heeft ook Luc Pauwels niets meer gehoord over het Belgische voorstel. Pauwels stelt zich ook vragen bij de haalbaarheid van het Belgische voorstel. Volgens onze energiespecialist is het namelijk heel weinig waarschijnlijk dat de Europese Unie de gasprijs in de praktijk kan bevriezen.
“De gasprijs is namelijk een wereldprijs: over de hele wereld wordt de prijs gezet”, legt Luc uit. “Als Europa zou beslissen om maximaal een bepaalde prijs te betalen om gas in te kopen, en als China tegelijk bereid is meer te betalen, dan maken alle gastankers rechtsomkeer en zetten ze koers naar China in plaats van naar Europa.”
In zo’n scenario dreigen er tekorten, vreest Pauwels. Daarom ziet hij het niet meteen gebeuren dat Europa de gasprijzen zal plafonneren. “Vandaar vermoedelijk dat we voorlopig niets meer horen van dit idee. Ik neem aan dat men nog aan het proberen is, maar dat men op het probleem stoot dat de gasmarkt een wereldmarkt is en dat anderen meer dreigen te bieden als Europa zou beslissen om de prijs te beperken.”
Minister van Energie Tinne Van der Straeten (zie video hieronder) bevestigt dat er op dit moment nog gewerkt wordt aan een oplossing op Europees niveau. "We hebben gekozen voor die tijdelijke btw-verlaging omdat we tegelijkertijd op Europees niveau pleiten voor en werken aan een prijsbevriezing, een prijsplafond. We waren daar als land voorloper van", benadrukt ze.
"De Europese Commissie is samen met de lidstaten, de stakeholders en de bedrijven aan het bekijken hoe zo'n tussenkomst er kan uitzien", gaat Van der Straeten verder. "Via bijvoorbeeld een groepsaankoop, maar ook een prijsplafond hoort daarbij. Ze zijn daar heel concreet in deze periode aan aan het werken."
Hoe extra winsten van energieproducenten afromen?
Kijker Robin Tonniau vraagt zich ten slotte af of en hoe de extra winsten die energieproducenten nu maken afgeroomd kunnen worden om daarmee de facturen te temperen. Minister van Energie Tinne Van der Straeten heeft namelijk aan de Nationale Bank gevraagd om een voorstel uit te werken voor een crisisbijdrage van de energiesector.
Het gaat hier vooral om de winsten op de productie van elektriciteit legt Luc Pauwels uit. “De prijs van de duurste elektriciteitscentrales bepalen namelijk de marktprijs van elektriciteit. Daardoor maken goedkoop producerende systemen zoals kerncentrales, zonneparken en windturbines superwinsten.”
Op die superwinsten betaalt Engie - de uitbater van de kerncentrales in ons land - nu al een belasting, de zogenoemde nucleaire rente. Kennelijk wil de regering hier nog extra op belasten, maar juridisch kan dit niet meer. Daarom wordt nu onderzocht of de Nationale Bank geen crisisbelasting kan opleggen. De vraag is of dit kan én hoe die inkomsten dan verdeeld zouden worden.
0 件のコメント:
コメントを投稿