2022年4月20日水曜日

Oosterweelwerken mogen niet hervat worden: Raad van State laat werf opnieuw stilleggen - Het Nieuwsblad

De uitspraak is het gevolg van een spoedprocedure van de Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace tegen het hervatten van de grondverzetwerken aan de Oosterweelverbinding op de Antwerpse Linkeroever. Ook de auditeur adviseerde om het technisch verslag te schorsen waarop bouwheer Lantis zich baseert om het grondverzet uit te voeren.

De Raad van State geeft de klagers nu gelijk over de hele lijn. Hoe het nu verder moet met de Oosterweelwerken is niet duidelijk. Er dreigt opnieuw een stilstand.

Noodoplossing blijkt onvoldoende

Eind vorig jaar besliste de Raad van State al eens om het technisch verslag in kwestie te schorsen, voornamelijk omdat er werd gewerkt met één grote werfzone, terwijl er drie projectzones hadden moeten zijn. Transport van afgegraven grond tussen verschillende dergelijke zones is echter een pak minder evident dan binnen één gebied. Lantis vond naar eigen zeggen een noodoplossing in nieuwe technische verslagen voor de projectzones Scheldetunnel en Linkeroever, zodat de stilgelegde werken begin maart konden worden hervat.

Voor de BBL en Greenpeace, maar ook voor activist Thomas Goorden en Grondrecht, was die aanpak onvoldoende. “Eigenlijk wordt er gegraven zonder bodemsaneringsplan”, aldus Tycho Van Hauwaert van BBL. “Men wil absoluut de Oosterweelwerken verderzetten, terwijl er eerst werk moet worden gemaakt van sanering. De werken kunnen de sanering net bemoeilijken, en er ook voor zorgen dat 3M er uiteindelijk niet voor moet opdraaien.” De procederende partijen waren ook van mening dat er nog steeds niet wordt gewerkt met de strengste bodemnormen.

Volgens Greenpeace spreekt de Raad van State zich ditmaal ook inhoudelijk uit over de zaak. “De Raad van State heeft het onder meer over het ontbreken van een bodemsaneringsplan en het feit dat de beruchte veiligheidsberm bij 3M niet is vergund als afvalstort”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace. “Dat zijn de zaken die wij ook aanklagen.”

“Kleine aanpassing ditmaal niet voldoende”

Greenpeace maakt zich sterk dat een kleine aanpassing ditmaal niet zal volstaan om opnieuw aan de slag te kunnen, zoals dat na het eerste arrest wel het geval was. “Hopelijk zet dit de Vlaamse overheid eindelijk aan om samen met Lantis en OVAM eerst te bekijken hoe de vervuiling moet worden aangepakt”, zegt Thijs. “En om de sanering, én de aansprakelijkheid van de vervuiler, niet te laten doorkruisen door de Oosterweelwerken.”

Ook de Bond Beter Leefmilieu stelt dat het arrest niet kan worden genegeerd. “Lantis en de overheid moeten een geïntegreerd saneringsplan voor de hele regio – inclusief de werf – op tafel leggen”, zegt Tycho Van Hauwaert van BBL. “Dat moet gepaard gaan met een openbaar onderzoek, waarbij burgers en milieuverenigingen hun bezorgdheden kunnen uiten. Dit is een belangrijk precedent.”

In het arrest stelt de Raad van State ook onder meer dat de Vlaamse Commissie Grondverzet zelf een bijkomende blootstelling aan verontreiniging door de Oosterweelwerken niet uitsluit. Dat doet de Commissie volgens de Raad onder meer door te zeggen dat er moet worden gestreefd naar een “maximale beperking van bijkomende blootstelling” en dat het “nastreven van een nulrisico niet realistisch” is maar er wel kan worden gestreefd naar “een zo laag mogelijk risico”.

Lantis “betreurt beslissing ten zeerste”

Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, betreurt de beslissing van de Raad van State “ten zeerste”. “Dit komt bijzonder hard aan”, zegt algemeen directeur Luc Hellemans. Hij stelt dat Lantis er samen met de aannemers, advocaten, erkende bodemsaneringsdeskundigen, partners en stakeholders alles aan heeft gedaan om zich te schikken naar het eerdere arrest van de Raad van State, dat de werken eind vorig jaar al eens liet stilleggen. De aanpassingen aan de technische verslagen blijken dus echter niet te volstaan om de Raad te overtuigen.

Lantis spreekt zich voorlopig niet uit over hoe lang de grondwerken met “gebiedseigen grond” precies stil zullen liggen. “De juridische analyse van het arrest en de gevolgen daarvan zijn momenteel volop aan de gang”, klinkt het.

Het stilleggen van het grondverzet zou echter niet betekenen dat alle activiteiten op de werven in kwestie nu onmiddellijk stoppen. “We hebben de voorbije weken uiteraard onze voorzorgen genomen”, zegt Hellemans. “Als bouwheer van een dergelijk maatschappelijk belangrijk project draag je een verantwoordelijkheid, niet in het minst naar je omgeving toe. De komende weken zullen we dus aan de slag kunnen blijven, in afwachting van een oplossing voor deze situatie.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjIwNDE5Xzk0Mzk5NDM50gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿