2022年4月26日火曜日

Elon Musk koopt Twitter: raad van bestuur aanvaardt zijn overnamebod van 44 miljard dollar - VRT NWS

In San Francisco heeft de raad van bestuur van het socialemedianetwerk Twitter de steun uitgesproken voor een overnamebod door zakenman Elon Musk. Die lijkt zo te slagen in zijn pogingen om Twitter in handen te krijgen. Op de beurs is de handel in het aandeel Twitter geschorst. Heel wat gebruikers zijn er echter minder over te spreken dat de rijkste miljardair ter wereld -en ook een met soms met eigenzinnige meningen- een dergelijk belangrijk en wereldwijd communicatienetwerk in handen krijgt.

Elon Musk -de bekende stichter van ondernemingen zoals Tesla en Space X- doet het bod in persoonlijke naam. Zijn andere bedrijven zijn niet rechtstreeks betrokken bij de deal. Musk loert al een tijd op Twitter en had onlangs een belang van meer dan 9 procent van de aandelen in handen. Hij is daarmee de op een na grootste aandeelhouder.

De top van Twitter leek aanvankelijk niet zo happig op de belangstelling van Musk. Het bedrijf bood hem een zitje in de raad van bestuur aan op voorwaarde dat Musk zijn belang in het bedrijf niet te ver zou laten oplopen. Musk weigerde dat en lanceerde een overnamebod op Twitter. 

Vandaag heeft raad van bestuur in San Francisco zijn steun uitgesproken voor het overnamebod. Dat is belangrijk, want de raad van bestuur vertegenwoordigt vooral de grote aandeelhouders die het voor het zeggen hebben in het bedrijf. Naast Musk zijn dat de zakenbank Morgan Stanley en investeringsfondsen zoals BlackRock, Vanguard en State Street; grote namen uit de financiële wereld die eerder begaan zijn met opbrengst dan met vrije meningsuiting. 

Die zijn nu ingegaan op het bod en zo lijkt Musk de controle te verwerven over het bedrijf Twitter. Musk wil de andere -veelal kleine aandeelhouders op de beurs- uitkopen en zo Twitter van de beurs halen. De facto krijgen die kleinere aandeelhouders dan dezelfde prijs en voorwaarden als de andere, maar ze hebben dan niet echt een andere keuze dan te verkopen. 

Musk heeft er het geld voor

Musk doet het bod in persoonlijke naam, dus niet via zijn andere bedrijven zoals Tesla of Space X. Per aandeel biedt hij 54,20 dollar (ruim 50,50 euro); dat is meer dan de beurskoers als is die in de aanloop naar het bod al flink gestegen. In totaal zou de overname van Twitter Musk zo'n 44 miljard dollar (ruim 41 miljard euro) kosten. 

Dat is veel, ook al was Musk vorig jaar volgens de bekende ranking door het magazine Forbes de rijkste zakenman ter wereld met een vermogen van 219 miljard dollar. Dat zou nu echter veel meer zijn en Musk gaat zo Jeff Bezos (Amazon), Bernard Arnault en familie (LVMH), Bill Gates (ex-Microsoft) en de financier Warren Buffett vooraf. Overigens zou Musk de overname deels financieren met twee leningen van Morgan Stanley, een van de hoofdaandeelhouders van Twitter Inc. 

Miljardairs en de vrije meningsuiting

Hier wringt nu precies het schoentje: de rijkste man ter wereld koopt en controleert straks Twitter, een van de grootste en invloedrijkste communicatieplatformen ter wereld. U herinnert zich hoe voormalig VS-president Donald Trump Twitter zo goed als dagelijks gebruikte om zijn ideeën te etaleren. Twitter heeft overigens Trump gebannen na de bestorming van het parlementsgebouw in Washington in januari 2021, net als andere sociale media overigens. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Critici vrezen dat Musk Twitter naar zijn aanschijn en willekeur zal hervormen. Musk twittert er zelf graag op los en niet altijd op de meest elegante manier. Zo is gebleken dat hij in het verleden de beurskoers van zijn eigen bedrijven (of anderen) kon beïnvloeden door tweets te lanceren. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft al een onderzoek naar het doen en laten van Musk op Twitter geopend. 

Musk heeft aangegeven dat hij "de vrije meningsuiting" op sociale netwerken wil herstellen. In een tweet zegt hij vanavond te hopen dat "zelfs mijn ergste critici op Twitter actief blijven, want dat is waar vrije meningsuiting voor staat". 

Even dreigde hij om zelf een soort alternatieve concurrent van Twitter op poten te zetten, maar nu koopt hij dat. Critici vrezen niet zo zeer censuur, maar -eerder omgekeerd- dat Musk alle remmen die Twitter de voorbije jaren heeft gezet op "fake news" zal losgooien en dat het kanaal zou verworden tot een stroom van desinformatie en verwarring. Een groep Republikeinen in het Amerikaanse Congres hopen dat Musk Donald Trump opnieuw zou toelaten op Twitter,  maar de ex-president zelf zou daar niet veel zin in hebben.

Veel gebruikers zijn niet tevreden met de "machtsgreep" van Musk, maar een alternatief opstarten "from scratch" is uiteraard niet zo eenvoudig en duur. Facebook, dat andere grote sociale netwerk, is altijd al in handen geweest van die andere grote miljardair, Mark Zuckerberg, en ook dat is geen onbesproken figuur inzake privacy en desinformatie. 

Een opvallend lauwe reactie komt er uit het Witte Huis. Dat wil geen commentaar geven, maar herinnert er wel aan dat "president Biden altijd erg bezorgd is geweest over de grote invloed van sociale media". 

Gekwetter op het internet

Twitter (het tsjilpen of kwetteren van vogels) is het geesteskind van een aantal andere enterpreneurs in Silicon Valley zoals Jack Dorsey, Evan Williams en nog wat anderen. Die lanceerden in 2006 een simpel netwerkje waarmee gebruikers boodschappen van maximaal 140 karakters konden uitsturen, later werden dat er 280. Twitter werd al snel een daverend succes, want het is erg gebruiksvriendelijk en politici, zakenlui en allerlei bekende "smoelen" sprongen op de kar en verzamelden wereldwijd volgers. 

In 2013 ging Twitter naar de beurs van New York en tot voor kort had het een waarde van meer dan 34 miljard dollar. Er zijn nu meer dan 217 miljoen gebruikers. Het gebruik is gratis en het bedrijf haalt zijn inkomsten uit advertenties. Een hoorn des overvloeds is Twitter nooit geweest, maar het maakt wel winst. Onlangs stapte grondlegger en CEO Jack Dorsey op.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNC8yNS9yYWFkLXZhbi1iZXN0dXVyLXZhbi10d2l0dGVyLWFhbnZhYXJkdC1oZXQtb3Zlcm5hbWVib2QtdmFuLWl0LW1hL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿