De Russische invasie in Oekraïne doet de kosten voor de Belgische bedrijven flink stijgen. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de Nationale Bank bij meer dan 2.400 bedrijven. De negatieve gevolgen van de oorlog zijn niet in alle sectoren even groot: vooral de industrie, de logistiek, de vervoerssector, de voedingssector en de horeca lijken gevolgen te ondervinden.
Door de oorlog en de sancties die tegen Rusland zijn afgekondigd is de handel met Rusland en Oekraïne drastisch verminderd. Toch blijven de rechtstreekse gevolgen voorlopig beperkt: volgens de bevraagde bedrijven houdt gemiddeld 0,7 procent van de verkoop en 1,6 procent van de bevoorrading verband met Oekraïne of Rusland.
We nemen aan dat er wat ruimte is om een deel van de kostenstijgingen via de bedrijfsmarges te compenseren
Toch nemen de kosten en de bevoorradingsproblemen door de oorlog toe. Rusland is een belangrijke leverancier van olie en gas, Oekraïne is belangrijk voor de levering van voedingsstoffen als tarwe of zonnebloemolie. Tot nu toe rekenen de bedrijven hun hogere kosten niet volledig door aan de consument.
"Dat heeft alles te maken met het feit dat bedrijven opereren op een concurrentiële markt", zegt Geert Langenus van de Nationale Bank. "Ze zijn misschien bevreesd dat ze bepaalde klanten gaan verliezen als ze de prijzen te sterk gaan doorrekenen."
Een tweede probleem waarmee de bedrijven worstelen zijn de oplopende loonkosten, het gevolg van de stijgende inflatie. "We nemen aan dat er wat ruimte is om een deel van de kostenstijgingen via de bedrijfsmarges te compenseren", zegt Langenus.
De meeste bedrijven verwachten niet dat de negatieve invloed van de oorlog in Oekraïne snel zal verdwijnen. Amper 16 procent denkt dat dit minder dan 6 maanden zal duren, 25 procent vermoedt dat de gevolgen tot een jaar zullen duren, maar 59 procent vreest dat de gevolgen langer dan een jaar zullen duren.
0 件のコメント:
コメントを投稿