Het parket van Luxemburg is informatie aan het verzamelen over de salmonella-besmetting in de Ferrero-chocoladefabriek in Aarlen. Intussen maakt het personeel van de fabriek zich grote zorgen over de toekomst.
"Ik kan u bevestigen dat er een proces-verbaal opgesteld is over de feiten in de Ferrero-fabriek", zo bevestigde een woordvoerster van het parket van de provincie Luxemburg het nieuws van de krant De Tijd. Wat het parket precies wil onderzoeken, en om welke mogelijke strafbare feiten het gaat, kon de woordvoerster nog niet zeggen. Het parket is nu vooral informatie aan het verzamelen en zal dan beslissen hoe het verder gaat.
Het was het FAVV, het federale voedselagentschap, dat vrijdag besliste om de fabriek tijdelijk te laten sluiten. Op dat ogenblik was duidelijk geworden dat er in december al salmonella ontdekt was in de fabriek. Ferrero zegt dat het onmiddellijk maatregelen heeft genomen, maar toch zijn besmette Kinder Surprise-eieren in de winkelrekken beland, waardoor mensen ziek zijn geworden.
"Voor deze week maakt die sluiting weinig verschil", zegt Bart Vannetelbosch in "De ochtend" op Radio 1. Hij is sectorverantwoordelijke Voeding bij de christelijke vakbond ACV. "Er was al een hele week vakantie voorzien, omdat het nu even wat kalmer is in de fabriek. Er was alleen wat onderhoud van de machines gepland, maar geen productie. De vraag is wat er na deze week zal gebeuren. Er is heel wat ongerustheid bij de mensen. De eerste vraag is wanneer de productie weer zal opstarten. De tweede vraag is wat het voor het inkomen van de mensen betekent."
Volgens de vakbondsman komt er op dit ogenblik te weinig informatie van de directie: "We vragen dat er goeie communicatie zou gebeuren, zodat de ongerustheid bij het personeel weggenomen kan worden. Het is ook de eerste keer dat een fabriek van zo een omvang de productie moet stilleggen, dus we hebben geen voorbeeld om ons op te baseren. Dus hopelijk kunnen we snel weer opstarten, uiteraard in veilige omstandigheden." Bij Ferrero in Aarlen werken 700 vaste personeelsleden, bij piekmomenten kan dat oplopen tot meer dan 1.000 mensen. De vakbond vraagt dat zij sowieso doorbetaald worden: "Mocht het systeem van tijdelijke werkloosheid gebruikt worden, dan vragen we dat de directie geld bijlegt, zodat niemand loonverlies lijdt."
De salmonellabesmetting komt voor Vannetelbosch als een verrassing, zegt hij: "Het staat echt in schril contrast met hoe de mensen daar dagelijks werken. De fabriek is heel streng, er zijn veel procedures en audits die gebeuren. Dat is ook allemaal goed, dat er zo streng met voedselveiligheid wordt omgesprongen. Dus wat er nu gebeurt, is echt een verrassing, omdat het helemaal in tegenstrijd is met het beleid dat elke dag gevoerd wordt."
0 件のコメント:
コメントを投稿