2023年4月19日水曜日

Bemiddelaar kan tij niet keren: onderhandelingen tussen directie Delhaize en vakbonden zitten muurvast - VRT.be

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de directie van Delhaize hebben - ondanks de tussenkomst van een bemiddelaar - niets opgeleverd. Dat zeggen de vakbonden tijdens een persconferentie. De protestacties zullen verder worden gezet en wellicht nog worden opgevoerd.


“We hebben tien uur gewacht op een signaal van de directie om te discussiëren over een alternatief, maar hun antwoord blijft neen”, klinkt het bij Kristel Van Damme van ACV Puls. “Delhaize blijft bij het plan om de 128 winkels te franchiseren. Daarmee willen we niet verder."

De kans is dan ook groot dat er de komende dagen en weken nieuwe protestacties zullen volgen. "En die zullen waarschijnlijk intensiever worden. Het is duidelijk dat de directie de werknemers bekijkt als meubilair, of als een potje erwten dat in de rekken staat, om door te verkopen aan de franchisenemer. Wij zijn zeer teleurgesteld, en zullen die boodschap ook zo meegeven aan de medewerkers."

De laatste dagen waren enkel in Brussel en Wallonië nog een twintigtal winkels gesloten. Nu zou dus ook in Vlaanderen weer actiegevoerd kunnen worden. "We gaan niemand verplichten om te staken, maar de solidariteit zal nog meer naar boven komen nu iedereen gehoord heeft dat de directie wel wil praten, maar haar plan niet wil aanpassen. Ik denk dat de woede nog is toegenomen", verklaart zegt Jan De Weghe van BBTK.

Myriam Delmée van de Franstalige Setca vreest zelfs dat de vastberadenheid onder het personeel "tot geweld" kan leiden "omdat de directie onrechtvaardig is".

Bemiddelaar

De vakbonden en werkgevers van Delhaize zaten van 8 tot 18 uur samen, de vierde keer al sinds het uitbreken van het sociaal conflict. Dat duurt intussen al zes weken. Begin maart maakte de directie bekend dat ze alle 128 winkels in eigen beheer wil overlaten aan zelfstandigen.

In de hoop het tij te keren, stelde minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) een sociaal bemiddelaar aan. Dat is een ambtenaar van de overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg die gespecialiseerd is in overleg tussen vakbonden en werknemers. Ook zijn komst bracht dus geen soelaas. "Zelfs de bemiddelaar moest vaststellen dat er geen mogelijkheid tot bemiddeling was", aldus de vakbonden.

Principieel

VRT NWS-journalist en expert sociaal beleid Chris De Nijs ziet twee partijen die "zeer principieel op hun stellingen staan". "Het wordt een testcase langs beide kanten. De directie gelooft in de overdracht van de 128 winkels naar zelfstandige uitbaters, de vakbonden vinden dat principieel verlies van hun invloed."

"Bovendien zijn ze bang dat dit het begin van het einde is, dat Delhaize zijn kosten voor een herstructurering aan het afwentelen is op de franchisenemers. Ze vrezen dat na een tijdje de zogenoemde cao 32 bis, die de overgang regelt, niet meer van tel zal zijn en er een herstructurering komt met banenverlies, lagere lonen en andere arbeidsvoorwaarden."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiQmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNC8xOC9kZWxoYWl6ZS1vbmRlcmhhbmRlbGluZ2VuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿