2023年4月27日木曜日

Belastingaangifte wordt genderneutraal: man niet meer automatisch in eerste kolom - VRT.be

De belastingaangifte voor het aanslagjaar 2022 kan u vanaf vandaag online indienen en bevat een aantal opvallende nieuwigheden. Een daarvan is dat ze voortaan genderneutraal is. Terwijl vroeger de man automatisch in de eerste kolom stond en de vrouw in de tweede, is dat nu de oudste eerst.

Vanaf vandaag kunt u uw belastingaangifte online indienen via Tax-on-web. En opvallend: voor de aangifte van wettelijk samenwonende of gehuwde koppels met een verschillend geslacht is er een wijziging. Zo is de linkerkolom niet langer automatisch voor de man bedoeld. De aangifte wordt dus genderneutraal. De fiscus zal zich wel soepel opstellen als men zich zou vergissen. Ook over de indieningstermijn voor mandatarissen wordt soepelheid beloofd.

Net als vorig jaar kunnen belastingplichtigen trouwens een beroep doen op hulp bij het invullen van hun aangifte. Dat kan rechtstreeks via de FOD Financiën of via de gemeente. De FOD vraagt wel om op tijd een afspraak vast te leggen. Tot nu toe werden er proactief al 85.000 afspraken vastgelegd met mensen die vorig jaar hulp zochten.

Zelfstandigen

Een andere nieuwigheid is dat eenvoudige aangiftes via een boekhouder voortaan ingediend worden tegen half juli in plaats van oktober. Da's dezelfde datum als voor wie zelf zijn aangifte invult via Tax-on-web. 

Iedereen, of men nu gebruikmaakt van een boekhoudkundig expert of niet, moet zijn aangifte op papier uiterlijk tegen 30 juni indienen. De online aangifte via Tax-on-Web kan tot 15 juli. Enkel voor zelfstandige inkomsten of buitenlandse beroepsinkomsten geldt nog een uitstel tot midden oktober, dat automatisch zal worden toegekend.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNC8yNi9iZWxhc3RpbmdhYW5naWZ0ZS1rYW4tdmFuYWYtdmFuZGFhZy1lbi1pcy12b29ydGFhbi1nZW5kZXJuZXV0cmFhL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿