2023年4月23日日曜日

Overleg Delhaize draait opnieuw in de soep, ondanks aanwezigheid bemiddelaar: "We zullen de acties nog verder verscherpen" - VRT.be

Het overleg tussen de vakbondsafgevaardigden en de directie van Delhaize is opnieuw met een sisser afgelopen. Met die boodschap kwamen de vakbondsleden naar buiten na een drie uur durend sociaal overleg. "Dit was een dovemansgesprek", zegt Kristel Van Damme van ACV.

In de hoop het tij te keren, stelde minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) eerder deze maand een sociaal bemiddelaar aan die gespecialiseerd is in overleg tussen vakbonden en werknemers. Zijn aanwezigheid bracht ook deze keer geen soelaas, zo blijkt nu.

Harde woorden

Sterker nog, de sfeer was zeer gespannen volgens Jan De Weghe van de socialistische vakbond BBTK. "We hebben elkaar vandaag in de ogen gekeken en daarbij zijn harde woorden gevallen. De directie wil niets veranderen aan de plannen die ze voorstelden. Wij zullen dus moeten reageren met nog stevigere acties." 

Begin maart maakte de directie bekend dat ze alle 128 winkels in eigen beheer wil overlaten aan zelfstandigen. De vakbonden zijn het daar niet mee eens, omdat ze vrezen dat het personeel minder zal verdienen en de werkomstandigheden achteruit zullen gaan. Op verschillende plaatsen in het land werden daarom supermarkten van Delhaize geblokkeerd door de vakbonden. 

Kristel Van Damme van ACV noemt het overleg van vandaag een dovemansgesprek: "We vragen als vakbond niet zo veel. We verwachten zelfs geen resultaatsverbintenis. We eisen enkel een engagementsverbintenis om het overleg op correcte manier te laten verlopen. Zelfs dat lukt niet. Zo zie je maar op wat voor een hautaine manier de directie naar het eigen personeel kijkt. Dat kunnen wij niet aanvaarden."

De wet-Renault

Van Damme verwijst ook naar de wet-Renault, die bepaalt dat personeelsvertegenwoordigers vragen mogen stellen en tegenvoorstellen mogen doen in geval van collectief ontslag. Het bedrijf in kwestie moet die vragen beantwoorden en de tegenvoorstellen onderzoeken.

"We hebben meerdere keren gevraagd om die wet ook hier toe te passen", benadrukt Van Damme. "We willen een procedure opstarten waarin we eerst vragen kunnen stellen en nadien in overleg kunnen gaan. En vooral: zoeken naar alternatieven. Het is duidelijk dat de directie hier niet voor openstaat. Ze willen van geen alternatief weten." 

Plan B

Hoe moet het verder met dit sociaal conflict dat al wekenlang muurvast zit? "We zullen ons opnieuw organiseren en op alternatieve manieren onze woorden kracht bijzetten", zegt Wilson Wellens van ACLVB. "Massabetogingen, ons verzamelen in Brussel, een oproep doen aan de politiek: we zullen overschakelen op plan B. Dat zijn we verplicht aan onze mensen", klinkt het.

"Er zal een goede reden moeten zijn om ons nog eens vrij te maken voor een gesprek", besluit Jan De Weghe van BBTK. "We staan te springen als de directie eindelijk bereid is om tot een akkoord te komen, maar ze slagen er niet in om een opening te maken. Dan houdt het op voor ons."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNC8yMi9zb2NpYWFsLW92ZXJsZWctdHVzc2VuLWRpcmVjdGllLWRlbGhhaXplLWVuLXZha2JvbmRlbi1vcG5pZXV3LXZhL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿