2023年4月22日土曜日

Verschillende Delhaizewinkels dicht door vakbondsacties, directie overweegt opnieuw deurwaarders in te zetten - VRT.be

Er wordt opnieuw actie gevoerd aan vestigingen van Delhaize. Dat is onder meer het geval in Gent en in Aalst waar een aantal supermarkten gesloten zijn. Delhaize zelf overweegt om opnieuw deurwaarders in te zetten. Het overleg zit muurvast, al is er vanmiddag opnieuw bemiddeling gepland.

Er is al weken sociale onrust bij supermarktketen Delhaize. De directie wil alle winkels die nog in eigen beheer zijn verzelfstandigen, maar dat zien de vakbonden niet zitten. Zij vrezen slechtere werkomstandigheden. De vakbonden voeren daarom regelmatig actie door winkels (in eigen beheer) en distributiecentra te blokkeren. Sociaal overleg heeft tot nog toe weinig opgeleverd. Sinds begin deze week is er een bemiddelaar aangesteld, maar ook dat heeft het overleg nog niet uit het slop getrokken.

"We willen het overleg een kans geven", benadrukt Veerle Verleyen van de christelijke vakbond ACV aan VRT NWS, "maar dat wil niet zeggen dat er geen acties meer kunnen gevoerd worden".

Gisteren vernietigde een rechter nog een eerder vonnis in kort geding, waardoor actievoeren in 20 Delhaize winkels in Antwerpen verboden werd. Het is niet duidelijk of het personeel van die Antwerpse winkels nu ook meteen actie zullen voeren.

Deurwaarders?

Op dit moment zijn er wel stakingsposten aan enkele Delhaizevestigingen in Gent en in Aalst. Volgens Delhaize zelf zijn er ook enkele supermarkten in Brussel en Wallonië gesloten.

"De winkels worden geblokkeerd en we vragen opnieuw het begrip en de steun van de klanten", Katrien Degryse van de socialistische vakbond ABVV aan VRT NWS. "Uiteindelijk is de enige manier waarop het personeel kan reageren naar de directie. Er is verslagenheid geweest na het machtsvertoon met de deurwaarders. Het personeel is nog steeds boos. Waarom wil de directie van Delhaize hun verantwoordelijkheid niet nemen?"

Delhaize laat weten dat ze overwegen om opnieuw deurwaarders in te schakelen om winkels open te houden. "Als we merken dat er veel werkwilligen zijn in een winkel en die de winkel willen openen, kunnen we opnieuw deurwaarders inzetten", zegt Roel Dekelver van Delhaize. "We willen uiteraard dat alle winkels open zijn en open blijven. Zodat klanten kunnen winkelen, onze medewerkers kunnen werken en onze leveranciers hun producten kunnen leveren."

In de namiddag is er nieuw overleg gepland met de directie en de bemiddelaar. Voorlopig zit de situatie muurvast.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiOGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNC8yMi9kZWxoYWl6ZS1vbnJ1c3Qv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿