Een "grote oef" bij economen: de daling van de Belgische inflatie, die vorige maand even leek te haperen, zet zich in april verder door en klokt af op 5,6 procent. Het leven werd voorbije maand zo weer iets minder snel duurder. Al kan je dat nog niet zeggen over de voedingsprijzen.
Het opwaartse knikje in de inflatie - de algemene stijging van het prijspeil - van de voorbije maand deed veel economen in de haren krabben. Anders gezegd: plots werd het leven weer iets sneller duurder (om precies te zijn: +6,62 procent in vergelijking met een jaar eerder), na vier maanden van dalende inflatie.
Maar in april zet de inflatiedaling zich alsnog verder, zo blijkt uit cijfers van de statistische dienst van de federale overheid, Statbel. "Een grote oef", noemt econoom Stijn Baert (UGent) dat in "VRT NWS Live". Hij is ook lid van de indexcommissie. "Vorige maand hielden we ons hart vast, omdat we het inflatiecijfer plots weer zagen stijgen. Dan kreeg je zo het gevoel, zoals bij de coronacurves: 'Het zal toch niet waar zijn dat we weer vertrokken zijn voor een stijging?'."
Het inflatiecijfer bedraagt nu 5,6 procent. Dat betekent dus dat je voor een product dat vorig jaar in april 100 euro kostte nu 105,6 euro betaalt. Maar die algemene prijsstijging is dus wel degelijk opnieuw aan het vertragen. "Het is al geleden van november 2021 om zo'n laag inflatiecijfer te noteren", aldus Baert. "Toch zitten we nog niet op een 'normaal' niveau, dat is een stijging van 2 procent op jaarbasis."
Voeding blijft duurder worden
De daling is voor het overgrote deel te danken aan energie, die 17,08 procent goedkoper werd in vergelijking met april 2023. In vergelijking met vorige maand daalden de aardgasprijzen gemiddeld met 32,7% en de elektriciteitsprijzen met 18,5%. Vergelijk je met vorig jaar dan bedraagt de daling respectievelijk zelfs -62% en -20%.
Maar op vlak van voeding is er nog geen goed nieuws: de prijzen van voeding stijgen nog altijd met 16,64 procent in vergelijking met een jaar geleden. "Dat zijn niet meer dezelfde stijgingen van de afgelopen maanden", zegt Baert. "Maar zeker voor verse groenten en vers fruit zie je de prijzen toch nog fors stijgen." Ook bij oliën, vis, zuivelproducten, brood en granen en vlees zijn de prijzen stevig de hoogte ingegaan.
Beter dan Duitsland
De indexcommissie heeft de Belgische inflatiecijfers volgens Baert ook naast de die van de rest van Europa gelegd. "En dan zie je dat we een beetje in het midden van de klas zitten. In vergelijking met veel landen zitten we er qua inflatie zelfs iets onder. En dan zeker als je vergelijkt met ons belangrijk buurland, handelspartner en ook concurrent Duitsland: dan doen we zelfs het beter."
"Velen vreesden voor een soort loon-prijsspiraal waarbij opeenvolgende prijsstijgingen nieuwe loonsstijgingen zouden creëren, door onze automatische indexering, en daardoor weer sterkere prijsstijgingen. Maar voorlopig zien we dat niet. Dus ook wat dat betreft eerder goed nieuws."
0 件のコメント:
コメントを投稿