2023年4月19日水曜日

Ook Schoenen Torfs moet besparen, “maar geen banen bedreigd” - Het Nieuwsblad

Torfs heeft er in 2022 nochtans een sterk jaar op zitten. De omzet bereikte een nieuw record, met 190 miljoen euro. En ondanks kosten die 14 procent stegen, bleef de winst (in ebitda uitgedrukt, dus voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) met 16 miljoen euro op hetzelfde niveau als in 2021.

Toch staat het bedrijf, dat dit jaar zijn 75e verjaardag viert, voor “uitdagende jaren”, zegt CEO Lise Conix, nicht en sinds dit jaar opvolgster van voormalig CEO Wouter Torfs. Dat heeft alles te maken met de stijging van die kosten. Ook in 2023 wordt gerekend op een stijging met 14 procent. Huur en energie worden duurder, maar vooral de loonkosten van de 650 werknemers maken dat het “alle hens aan dek” is om de winst de komende jaren op het niveau van de voorbije jaren te houden.

“Efficiënter en slimmer”

De nieuwe focus bij Torfs wordt dan ook de operationele kosten onder controle houden. “We moeten slimmer en efficiënter gaan werken”, zegt Conix. Ze geeft het voorbeeld van de nieuwe automatische inpakmachine waar het bedrijf in heeft geïnvesteerd. Dat maakt dat er kan worden bespaard op bijvoorbeeld transport- en verpakkingskosten.

Besparen op personeel - zoals bij veel andere retailers het geval is - is niet aan de orde. “We willen niet besparen op service. Onze medewerkers zijn onze grootste troef”, aldus Conix. Ook in het logistiek centrum wil Torfs niet snijden in het vast personeel. “Het kan wel zijn dat er een afbouw is van tijdelijke werknemers. Misschien hebben we er minder nood aan tijdens piekmomenten.”

Het bedrijf blijft voor de toekomst inzetten op stijgende omzet, zowel in de 77 fysieke winkels als de rendabele onlinewinkel. Van overnames, nieuwe winkels of een uitbreiding naar Nederland en op korte termijn Wallonië zal die groei alvast niet komen. “Er is wel overal in Vlaanderen een Torfs binnen een straal van 10 kilometer. Ik zie er binnen Vlaanderen dan ook niet veel bijkomen.”

In Wallonië telt de schoenenketen twee winkels. Die zijn rendabel, maar de succesformule voor het zuiden van het land heeft Torfs nog niet gevonden, geeft de nieuwe CEO toe. Nieuwe winkels hoeven er niet meteen verwacht te worden. “Al geloof ik wel dat er ruimte is voor een keten als Torfs in Wallonië.”

De schoenenketen kon de omzet in 2022 met 8 procent opkrikken, tot 190 miljoen euro. Van die omzet is 88 procent afkomstig van schoenen, de rest van kledij. In 2022 deden vooral de fysieke winkels het goed, met een omzetstijging van 10 procent. De onlineverkoop bleef stabiel, en is goed voor 20 procent van de totale omzet. In vergelijking met precoronatijden ligt de onlineverkoop wel nog steeds 28 procent hoger.

Uitgedrukt in schoenen tenslotte, verkocht de keten er het voorbije jaar 2,7 miljoen paar.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNDE5Xzk0MTkxMDQ30gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿