Het moest erop of eronder worden voor ondernemer Elon Musk en zijn team: om 15.20 uur had de tweetrapsraket Starship moeten opstijgen van Starbase, een lanceerbasis in de Amerikaanse staat Texas. Maar op het allerlaatste moment dook er een technisch probleem op met een brandstofklep in de "booster" of draagraket. Voorlopig is het nog niet duidelijk wanneer er een nieuwe lanceerpoging volgt, maar het zou zeker 48 uur duren.
Lange tijd leek alles vlekkeloos te verlopen. Het weer was goed, de tanks werden gevuld met methaan en zuurstof. De aftelling naar de lancering om 15.20u precies (8.20u plaatselijke tijd in Texas) was officieel begonnen.
Tot ongeveer een kwartier voor "het" moment de eerste geruchten opdoken over "een probleem met de druk" ergens in de draagraket. Kort daarna kwam de officiële mededeling van SpaceX dat de lancering werd uitgesteld. Al snel bleek dat het niet meer voor vandaag zou zijn. Er is nu sprake van "enkele dagen". Ten vroegste woensdag volgt een nieuwe poging.
Veel geleerd vandaag. Over enkele dagen proberen we het opnieuw
Het was Elon Musk zelf die via Twitter liet weten dat het probleem bij een bevroren klep lag in de booster. "Veel geleerd vandaag. We pompen de brandstof weer uit de tanks en proberen het over een paar dagen opnieuw", liet hij nog weten.
De vloeibare zuurstof en methaan kunnen immers niet in de tanks van Starship bewaard worden voor te lange tijd. In vloeibare toestand gaat het immers om bijzonder lage (vries)temperaturen.
Blijkbaar functioneerde een brandstofklep niet meer goed door de lage temperaturen. Daardoor kon er naar verluidt onvoldoende druk worden opgebouwd in de tanks. SpaceX wilde liever geen risico nemen en stelde alles uit. Om verder te oefenen, ging de officiële countdown wel nog voort tot 40 seconden voor het einde.
Testvlucht als echte testcase: ontploffing is mogelijk
De onbemande testvlucht, die nu woensdag of donderdag zou plaatsvinden, is de eerste van de draagraket "Super Heavy" en het ruimteschip Starship samen.
De afloop zal heel onzeker zijn: de raket kan ontploffen, of kan met succes verder vliegen. In het eerste geval zou een ontploffing op het lanceerplatform een kleine ramp zijn; een ontploffing in de lucht zou Musk en co veel kunnen leren voor de toekomst. "Het succes wordt afgemeten aan hoeveel we kunnen leren en verbeteren voor de toekomst", zegt SpaceX daarover.
Starship zal op termijn tientallen mensen tegelijk kunnen meenemen, en zou zware vrachten naar de maan of Mars kunnen brengen
In het geval van succes blijft het afwachten hoe ver Starship precies raakt. Als alles volgens plan verloopt, stort Super Heavy neer in de Golf van Mexico nadat het ruimteschip zich heeft losgemaakt. Starship zelf vliegt dan verder oostwaarts, om in de buurt van Hawaï in de Stille Oceaan neer te storten. Beide onderdelen zullen in deze fase dus nog niet hergebruikt worden.
"Dit kan een game-changer worden"
Het wordt hoe dan ook een nieuwe, belangrijke stap in de ruimtevaart. Starship wordt de grootste en krachtigste raket die ooit is gelanceerd vanop aarde. Dat opent mogelijkheden voor de toekomst. Starship zou tot 100 ton kunnen meenemen, wat belangrijk is voor de plannen om verder de maan te verkennen en op termijn ook naar Mars te vliegen.
De twee raketonderdelen zijn bovendien recycleerbaar. Dat is in deze eerste testfase nog niet belangrijk, maar wel met het oog op de toekomst. Musk wil met Starship voluit de kaart trekken van de commerciële ruimtevaart. Sommige specialisten noemen Starship een game-changer, iets wat de dingen voorgoed zal veranderen. Hoe snel dat gebeurt, zal afhangen van het succes van de testvluchten die volgen.
Wat voorafging: ontploffingen zijn niet ongewoon
SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, heeft op Twitter een video gepost die beelden toont van de verschillende eerdere pogingen van Starship alleen (zonder de draagraket) op om te stijgen en te landen. Dat gebeurde met vallen en opstaan, tot de geslaagde landing in mei 2021.
0 件のコメント:
コメントを投稿