"God save the King!" Charles III is nu officieel de koning van het Verenigd Koninkrijk. In Westminster Abbey ging de kroningsplechtigheid door, een viering vol symboliek en traditie. We selecteerden de 5 meest opvallende momenten uit de kroning van koning Charles III.
1. Commotie rond Westminster Abbey
Nog voor de aankomst van Charles III in Westminster Abbey was er al heel wat commotie rond de kerk. De politie heeft er Graham Smith, de leider van de anti-monarchistische groepering Republic, gearresteerd bij een protest op Trafalgar Square. Dat beweert de woordvoerder van de groepering althans.
De politie heeft de arrestatie nog niet bevestigd, maar op beelden op sociale media is wel te zien hoe verschillende demonstranten met "Not My King"-t-shirts worden vastgehouden, onder wie ook de leider van de groepering, Graham Smith. Zes andere demonstranten werden door de politie gearresteerd. "Tot zover het recht op vreedzaam protest", schreef de groep op Twitter.
In Londen zijn vandaag in totaal 52 mensen opgepakt wegens verschillende overtredingen, gaande van het verstoren van de openbare orde tot samenzwering. Ze blijven allemaal in de cel, laat de Londense politie weten.
Ook prins Andrew werd met boegeroep onthaald toen hij op weg was naar de kroning van zijn broer. De hertog van York werd uitgejouwd toen hij zich in een staatslimousine een weg baande over The Mall van Buckingham Palace naar Westminster Abbey.
Andrew werd in 2019 gedwongen om een stap opzij te zetten na beschuldigingen van seksueel misbruik. Hij kreeg geen officiële rol tijdens de plechtigheid, en mocht ook geen militair uniform dragen tijdens de historische aangelegenheid.
2. Eenzame, maar ontspannen Harry
Nadat alle gasten hun plaats ingenomen hadden in de kerk, maakten ook de Britse royals hun entree. De ogen van royaltywachters waren gericht op prins Harry, die helemaal van de Verenigde Staten overgevlogen was om de kroning van zijn vader bij te wonen.
Er werd in de Britse pers lang gespeculeerd of de 38-jarige prins de plechtigheid wel zou bijwonen. Archie, zijn zoontje, wordt vandaag immers 4 jaar. Meghan Markle, zijn vrouw, blijft (officieel) daarom in de VS. Hij reisde dus alleen af naar zijn geboorteland. Net als Andrew krijgt Harry geen officiële rol tijdens de plechtigheid.
Ook Harry droeg geen militair uniform. Toen de hertog in 2020 afstand deed van zijn koninklijke status, verloor hij zijn militaire titels. Daarom mag hij zijn uniform niet dragen voor formele gelegenheden. In september 2022 werd een uitzondering gemaakt voor de laatste wake van zijn overleden grootmoeder koningin Elizabeth II.
Ondanks de grote aandacht van de pers (en de draaiende hoofden van de aanwezigen) oogde de prins ontspannen en gelukkig. Hij nam plaats op de derde rij: "verbannen" volgens sommige roddelbladen, "om snel de kerk te kunnen verlaten om naar de VS terug te keren" volgens officiële kanalen.
Dat laatste bleek inderdaad het geval. Vlak na de viering stond een zwarte BMW Harry op te wachten, die hem meteen naar de luchthaven Heathrow bracht. Nochtans was Harry uitgenodigd voor de lunch die de koninklijke familie na de balkonscène hield. Hij heeft echter geen voet in Buckingham Palace gezet.
3. Charles is officieel koning
De plechtigheid in Westminster Abbey is gebaad in symboliek en traditie. Zo werd ook elk aspect van de volgorde van de plechtigheid nauwgezet gepland.
Eerst heeft Charles, met zijn hand op de bijbel, de eed als koning afgelegd. Hij beloofde onder meer om wet en recht te handhaven en om ervoor te zorgen dat Groot-Brittannië en zijn koninklijk huis protestants blijven. Het viel op dat hij beloofde om de vrijheid van geloof van álle mensen te handhaven.
I, Charles, do solemnly and sincerely in the presence of God profess, testify, and declare that I am a faithful Protestant, and that I will, according to the true intent of the enactments which secure the Protestant succession to the throne, uphold and maintain the said enactments to the best of my powers according to law.
Ik, Charles, getuig en verklaar plechtig en oprecht, in de aanwezigheid van God, dat ik een trouwe protestant ben en dat ik, in overeenstemming met de wetten die de protestantse troonopvolging verzekeren, de genoemde wetten zo goed mogelijk zal naleven en handhaven, in overeenstemming met de wet.
Daarna werden zowel de koning als de koningin gezalfd. Eerst was het de beurt aan Charles. De zalving gebeurde op zijn handen, borst en hoofd en is een "intiem" moment tussen de koning en God. Daarom was de zalving zelf niet te zien voor het aanwezige publiek. Er werden grote schermen rond het gebeuren geplaatst. De zalving van Camilla, enkel op het voorhoofd, gebeurde wel in het zicht van de kerkgangers.
Ten slotte werd de koning gekroond met de beroemde St Edwards Crown. Dat gaat gepaard met enige voorzichtigheid. De peperdure en zware kroon (van ongeveer 2,20 kilogram) blijft amper op het hoofd van de koning staan. Met volle concentratie baant hij zich een weg door de kerk.
De kroningsceremonie in Westminster Abbey was begonnen met de erkenning van Charles door alle windstreken van zijn koninkrijk. Charles richtte zich tot het oosten, zuiden, westen en noorden van de kerk en kreeg van vertegenwoordigers uit die windstreken eer betuigd. Daarop klonk vier keer "God zegene koning Charles".
Wist je dat de St Edwards Crown...
- ... is vernoemd naar koning Edward de Belijder, die in de 11e eeuw regeerde over Engeland.
- ... voor het eerst gebruikt is bij de kroning van koning Charles II in 1661 en is sindsdien gebruikt bij alle Britse kroningen.
- ... meer weegt dan 2 kilogram en versierd is met 444 edelstenen, waaronder diamanten, saffieren, topazen en amethisten.
- ... door de eeuwen heen verschillende keren is gerestaureerd.
4. Prins Louis zorgt voor hilariteit
De 5-jarige prins Louis was wat minder onder de indruk van het hele gebeuren. Op verschillende momenten had hij duidelijk moeite om een spontane geeuw te onderdrukken. De jonge prins zorgde al vaker voor hilariteit tijdens officiële momenten. Zijn familie hoopte dat hij de plechtigheid niet al te veel zou verstoren. Op enkele geeuwtjes na wist prins Louis zich wel te gedragen.
De flypast daarentegen kon de jonge prins wel bekoren.
5. "De balkonscène"
De koning en de koningin van het Verenigd Koninkrijk hebben samen met de andere leden van de koninklijke familie het publiek gegroet vanop het balkon van Buckingham Palace. Ze zwaaiden de enthousiaste massa toe. Ondanks het slechte weer staat het plein voor Buckingham Palace afgeladen vol.
De militaire flypast, de ceremoniële vlucht van een groep vliegtuigen, boven Buckingham Palace om de kroning van de koning en koningin te eren, werd ingekort vanwege het slechte weer. Ze werd gevormd uit helikopters en de Red Arrows, volgens een verklaring van het ministerie van Defensie.
Aanvankelijk zouden tientallen vliegtuigen en helikopters van het Britse leger passeren in allerhande formaties over Buckingham Palace. Het schouwspel duurde normaal gezien zes minuten. Door het slechte weer begon de flypast met "slechts" vijf formaties helikopters, die werden gevolgd door het Red Arrows-displayteam van de RAF, die de Britse driekleur vormt in de lucht.
0 件のコメント:
コメントを投稿