Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) wil met een actieplan de problemen bij Bpost aanpakken. Ze had het in de Kamercommissie Overheidsbedrijven over "constructiefouten" bij de verhouding tussen het postbedrijf en de politiek. Ze haalde in dat kader ook uit naar coalitiepartner PS.
Wat ging vooraf?
Half april bleek uit een audit dat er illegale prijsafspraken gemaakt zijn over het krantencontract. Bpost onderhandelde met krantendistributeur PPP en mediabedrijven DPG en Mediahuis om de aanbesteding binnen te halen. Afgelopen weken nam de zweem van gesjoemel bij het postbedrijf steeds grotere proporties aan: Bpost heeft ook voor nóg drie andere aanbestedingen de overheid mogelijk te veel geld aangerekend.
Minister De Sutter kwam extra in het vizier toen bleek dat twee gedetacheerde experten van haar kabinet al drie jaar op de loonlijst stonden van Bpost. Vandaag maakte De Sutter bekend dat de medewerkers niet op het kabinet zullen blijven werken.
De Sutter kwam in het parlement in de eerste plaats uitleg geven over de twee medewerkers op haar kabinet die betaald werden door Bpost. "Ik heb een inschattingsfout gemaakt en ik snap de schijn van belangenvermenging die er ontstaan is. Ik heb een praktijk uit het verleden overgenomen en dat had niet gemogen."
De minister benadrukte opnieuw dat dat niet wil zeggen dat er sprake is van belangenvermenging en dat ze altijd te goeder trouw handelde. "Mijn door Bpost betaalde medewerkers hebben een integriteitscode getekend en werkten altijd in het algemeen belang, nooit in dat van Bpost." Haar medewerkers behoorden niet tot het management bij hun vorige werkgever en zijn niet meer betrokken bij interne aangelegenheden van Bpost, verdedigde De Sutter zich.
Een van de twee kabinetsmedewerkers was wel degelijk betrokken bij politieke besprekingen over het krantencontract, dat volgens een audit op een illegale wijze tot stand kwam. Al had die daar geen enkele beslissingsmacht volgens de minister: "De medewerker was een paar keer aanwezig, enkel om een andere nieuwe medewerker te ondersteunen die geen expertise had over Bpost."
De echte beslissingen over het krantencontract liggen overigens bij het kabinet van minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS), zegt De Sutter. Daarnaast benadrukte ze dat het onmogelijk zou zijn dat op het kabinet een medewerker individueel beslissingen neemt zonder overleg.
De Sutter haalt uit naar PS
Voor aanvang van de commissie haalde De Sutter uit naar de PS. Er zou een vergadering zijn geweest tussen PS-toppers en Audrey Hanard, de voorzitter van de raad van bestuur van Bpost met PS-signatuur. De Sutter stelt zich vragen over de banden tussen Bpost en de PS: "Ik vind het niet normaal dat Magnette vergadert in de kantoren van Bpost”. Voor verdere uitleg daarover verwijst ze naar Hanard zelf, die volgende week vragen beantwoordt in het parlement.
PS bevestigt die ontmoeting. Afgelopen september was er op vraag van Bpost een vergadering. Hanard en toenmalig CEO Dirk Tirez lichtte onder meer minister Dermagne en PS-voorzitter Paul Magnette in over de langetermijnstrategie van de post. "Zulke ontmoetingen hebben plaats met alle politieke families zodat Bpost zicht heeft op de gevoeligheden van de politieke partijen. Bij ons ligt bijvoorbeeld de afbouw van werkgelegenheid moeilijk", aldus een woordvoerder van de Franstalige socialisten.
De Sutter hekelde ook de manier waarop er de laatste weken stelselmatig info gelekt werd over het dossier. Ze wijst daarvoor naar voormalig CEO Dirk Tirez, zonder zijn naam te noemen: "Er werden berichten gelekt naar de pers. Een selectie berichten die past in het frame van een betrokkene in een fraudedossier." Tirez zijn positie was onhoudbaar geworden na de audit over het krantencontract. Opvallend: de minister zelf krijgt voorlopig geen volledig inzicht in de interne audit van Bpost die alle problemen aan het licht bracht. Ondertussen loopt er ook een externe audit naar de krantenconcessie op vraag van de regering.
Burgerlijke partij
De uitbaters van kleine krantenzaken voelen zich bedrogen door de teveel betaalde facturen en overwegen gerechtelijke stappen. Dat is iets waar De Sutter zich in kan vinden. "Ook de Belgische staat overweegt stappen als klopt wat er in de audit staat. Als blijkt dat de prijzen zijn opgeblazen en we zijn opgelicht als staat, dan gaan we alle rechtsmiddelen gebruiken om onze rechten te vrijwaren. Me burgerlijke partij stellen is iets wat ik zeker overweeg."
Actieplan om problemen Bpost aan te pakken
De minister erkent dat de relatie tussen de politiek -en bij uitbreiding de hele overheid- en Bpost scheef zit. "De voogdijminister van Bpost is bevoegd voor niets, maar aansprakelijk voor alles", zo beschreef ze haar eigen bevoegdheid, die ze ook "een constructiefout" noemde. Ze heeft naar eigen zijn niet de nodige instrumenten om haar taak naar behoren uit te voeren.
Sinds de privatisering van het postbedrijf is er in de relatie tussen de overheid en Bpost niets aangepast. De contacten en contracten zijn niet veranderd, hoewel Bpost ondertussen een beursgenoteerd bedrijf is dat nog maar voor 51 procent in handen is van de overheid. Daarin ziet De Sutter de oorsprong van de problemen die nu opduiken: "We hebben het deksel geopend en zien nu wat er allemaal naar boven komt. We moeten nu vooruitkijken naar een andere toekomst.”
De regering is daarom bezig met een actieplan, kondigde De Sutter aan. In de eerste plaats moeten er eigen postexperten binnen de overheidsadministratie komen, zodat de regering niet op Bpost zelf een beroep moet doen voor expertise via detachering. Ze pleit onder meer ook voor het oprichten van een onafhankelijke cel die de contracten tussen de overheid en Bpost opvolgt, iets dat nu niet gebeurt. Daarnaast wordt waakhond BIPT versterkt en is het de bedoeling om alle aandelen van Bpost onder te brengen in de federale investeringsmaatschappij FPIM.
0 件のコメント:
コメントを投稿