Twee experts van het kabinet van minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen), die met het postbedrijf Bpost over het beheerscontract onderhandelden, staan al meer dan twee jaar op de loonlijst van Bpost. Dat bevestigt de minister in de krant De Tijd. In "De ochtend" op Radio 1 geeft ze toe dat er een perceptie van belangenvermenging kan zijn en dat de medewerkers daarom vanaf juni betaald zullen worden door het kabinet zelf. "Dit is een praktijk uit het verleden, we zetten dit stop."
Twee medewerkers van Bpost werden in het najaar van 2020 op vraag van minister De Sutter naar haar kabinet gedetacheerd, schetst de krant. Op het kabinet stonden ze in voor de dagelijkse contacten en onderhandelingen van het kabinet met Bpost. "Ze bleven op de payroll staan van Bpost, wat vragen doet rijzen over wiens belangen ze dienden", stipt De Tijd aan.
De minister bevestigt aan de krant dat de medewerkers, die bijna drie jaar voltijds op het kabinet werken, nog door het postbedrijf worden betaald. In "De ochtend" op Radio 1 geeft ze toe dat het door deze regeling kan lijken alsof er belangenvermenging zou kunnen ontstaan en dat de medewerkers daarom vanaf juni door het kabinet zelf betaald zullen worden.
Beluister het volledige gesprek met minister De Sutter in "De ochtend" op Radio 1:
Minister De Sutter over kabinetsmedewerkers die op loonlijst Bpost staan: "Geen sprake van belangenvermenging"
"Dat mensen naar een kabinet worden gedetacheerd, is gebruikelijk. Dat ze doorbetaald worden door een privébedrijf, waarmee de overheid moet onderhandelen, is hoogst ongebruikelijk", aldus De Tijd.
De minister ontkracht dat enigszins in "De ochtend". Dat is net hoe detachering werkt, legt ze uit. "Dat gebeurt ook op andere administraties, maar door wat recent aan het licht is gebracht door de interne audits bij Bpost hebben we beslist om daar een einde aan te maken."
"Het is spijtig dat dit nieuws naar buiten komt in de nasleep van de audit bij Bpost. De Tijd schrijft hier vandaag over, maar wij hebben 3 maanden geleden al beslist dat het een praktijk uit het verleden is en dat we die gaan stopzetten."
"Geen belangenvermenging"
De Sutter benadrukt dat "er geen sprake van belangenvermenging is". "Die mensen zijn aan de slag als technische experts: zij werken wel dossiers uit, maar die worden daarna opgevolgd door de politiek. Ikzelf, de kabinetschefs en de adjunct-kabinetschefs zijn politiek verantwoordelijk. Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat hier geen sprake is van belangenvermenging. Maar ik begrijp dat die perceptie bestaat en dus zetten we dat recht."
Vanaf juni zullen de medewerkers niet meer door Bpost, maar door het kabinet betaald worden. "We hebben dat maanden geleden al beslist, maar zoiets vergt tijd", verduidelijkt de minister. "De budgetten zijn krap en ik heb daarvoor ook andere mensen moeten laten gaan", verduidelijkt De Sutter.
Deontologische code
Volgens de informatie die de krant De Tijd beschikt, zouden de medewerkers op vraag van het kabinet-De Sutter op de payroll van Bpost gebleven zijn. De minister liet na haar interview in "De ochtend" aan onze redactie weten dat dit niet klopt. "We hebben intussen de bewijzen dat dit door Bpost zelf is voorgesteld."
"We gaan even terug in de tijd: toen ik aantrad in oktober 2020 heb ik me moeten realiseren dat de overheid binnen de administratie zelf geen experten had over de bevoegdheid Post", aldus De Sutter. "De praktijk was toen - en ook vandaag nog - dat Bpost mensen detacheerde om technische expertise te leveren. Toen ik vroeg hoe dat normaal financieel wordt geregeld, zei Bpost dat het postbedrijf die mensen gewoon zou verder betalen."
De Sutter geeft toe dat men zich kan afvragen of dat al niet een goede beslissing was, maar benadrukt dat de medewerkers zich altijd aan de deontologische code van haar kabinet hebben gehouden en altijd de belangen van de overheid hebben verdedigd.
N-VA en Vlaams Belang vragen meer tekst en uitleg
Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang vragen meer tekst en uitleg aan De Sutter en willen dat er onderzocht wordt of er mogelijk belangenvermenging heeft plaatsgevonden.
Dit roept "serieuze vragen op", zegt N-VA-Kamerlid Michael Freilich. "Men kan immers niet rechter en tegelijkertijd partij zijn". Hij vraagt een spoedzitting met De Sutter in het parlement. Vlaams Belang-Kamerlid Nathalie Dewulf kondigt aan dat ze de minister zal ondervragen in de Kamer en vindt dat de externe audit die de regering vorige week bestelde naar eerdere wanpraktijken bij Bpost ook de verhouding tussen het kabinet en het postbedrijf moet onderzoeken.
0 件のコメント:
コメントを投稿