2023年6月30日金曜日

Banken verhogen spaarrente - De Standaard

Verschillende banken, waaronder KBC, Argenta en MeDirect, verhogen hun spaarrente.

KBC maakt bekend dat het de rente op de gewone spaarrekening verhoogt tot maximaal 0,90 procent. De basisrente gaat van 0,35 procent naar 0,45 procent terwijl de getrouwheidspremie van 0,25 procent naar 0,45 procent gaat. De tarieven gaan in vanaf 1 augustus.

Er is echter een complicerende factor. De hogere getrouwheidspremie wordt op 1 augustus van kracht voor nieuw geld. Voor bestaand spaargeld gaat de nieuwe getrouwheidspremie maar in zodra dat geld al één jaar op de rekening staat. Dat is voor iedere spaarder anders. Wie bijvoorbeeld op 1 januari van dit jaar een storting deed, zal pas op 1 januari volgend jaar van de hogere getrouwheidspremie genieten.

Eerder had Belfius, dat zijn spaarrente op 1 juli verhoogt, al gezegd met twee soorten getrouwheidspremies te werken. Een getrouwheidspremie voor bestaand geld en een hogere premie voor nieuwe spaarinlagen.

KBC verhoogt verder ook de spaarrente op de Start2Save-rekeningen. Dat zijn rekeningen voor spaarders die elke maand maximaal 500 euro op hun spaarrekening zetten. Op de Start2Save4 stijgt de basisrente van 0,15 procent naar 0,40 procent. De getrouwheidspremie stijgt van 0,75 procent naar 1,10 procent. Of op jaarbasis wordt dat maximaal 1,50 procent.

KBC zegt dat een spaarboekje vooral als buffer is bedoeld voor onverwachte uitgaven. In principe zouden gezinnen er niet meer dan drie tot zes keer hun maandinkomen op aanhouden. Voor lange termijnsparen zijn er andere instrumenten die meer opbrengen.

Argenta Bank verhoogt eveneens zijn spaarrente. Daar gaat de renteverhoging al in op 17 juli. Ook hier geldt de getrouwheidspremie enkel op nieuwe spaarinlagen. Bestaand geld moet voor de nieuwe getrouwheidspremie wachten tot de periode van 12 maanden voorbij is.

Op het klassiek spaarboekje van Argenta (e-spaar, Maxi) stijgt de basisrente van 0,35 procent naar 0,50 procent. De getrouwheidspremie gaat van 0,25 procent naar 0,35 procent. Of in totaal 0,85 procent. Argenta lanceert ook een nieuw spaarboekje met hogere getrouwheidspremie. Het gaat om een rekening met een basisrente van 0,15 procent en een getrouwheidspremie van 1,10 procent.

Argenta heeft ten slotte ook een spaarrekening voor mensen die maximaal 500 euro per maand sparen. Daar gaat de basisrente naar 0,75 procent en de getrouwheispremie naar 1,25 procent.

De nieuwe tarieven bij MeDirect op de formule Fidelity Sparen zijn 0,60 procent basisrente en 1,70 procent getrouwheidspremie. Dit laatste enkel op nieuwe stortingen na 4 juli. Op de formule Dynamic Sparen is er een hoge basisrente (1,20 procent) en een beperktere getrouwheidspremie (0,30 procent).

ECB is tegen

De ECB heeft ondertussen ook zijn advies over een wettelijk ingrijpen op de spaarrente overgemaakt aan de Belgische minister van Financiën. De ECB is tegen de plannen van regeringspartijen om de spaarrente te koppelen aan de ECB-rente of aan de staatsobligatie op tien jaar. Volgens de ECB zouden de voorstellen een abrupte verhoging van de kostprijs van de werkingsmiddelen van de banken betekenen – en dat zonder dat ze op de portefeuille met woonkredieten, die meestal een vaste rente hebben, een gelijkaardige inkomstenstijging zouden zien. Het zou volgens de ECB een negatieve impact hebben op de winst en kleinere instellingen verlieslatend maken. Het zou ook tot gevolg kunnen hebben dat banken vervolgens woonkredieten duurder maken en dat de kredietverlening onder druk zou komen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA2MzBfOTM1ODk4NTnSAQA?oc=5

Engie betaalt 15 miljard euro voor kernafval - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

  1. Engie betaalt 15 miljard euro voor kernafval  De Tijd
  2. Live Engie-deal | Netbeheerder wil veel meer aandacht voor flexibele energieprijzen  De Standaard
  3. Bart De Wever (N-VA) over akkoord met Engie: “De regering speelt met vuur”  Gazet van Antwerpen
  4. Wat betekent het akkoord met Engie voor uw stroomvoorziening en portemonnee?  Het Laatste Nieuws
  5. Het is tragisch dat er een oorlog in Oekraïne nodig is geweest om het belang van kernenergie te herwaarderen  De Morgen
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9taWxpZXUtZW5lcmdpZS9lbmdpZS1iZXRhYWx0LTE1LW1pbGphcmQtZXVyby12b29yLWtlcm5hZnZhbC8xMDQ3NzcxNS5odG1s0gEA?oc=5

Dalende lonen voor werknemers banken, stijgende lonen in metaalsector - Het Nieuwsblad

© Shutterstock

Wie in de bankensector werkt, kan zijn loon in juli opnieuw heel licht zien dalen. Zijn buurman die in de metaalsector werkt, ziet zijn loon evenwel een heel stuk stijgen in juli, met meer dan zes procent. De reden: ons (ingewikkeld) indexeringssysteem.

Bron: BELGA

Onze lonen stijgen als het leven duurder wordt, dankzij het indexeringsmechanisme. Om dat te gaan berekenen kijkt men naar de inflatie. Concreet wordt het afgevlakt gezondheidsindexcijfer gebruikt. Dat is een viermaandelijks gemiddelde van het inflatiecijfer, maar zonder alcohol, tabak en motorbrandstoffen. 

Om het helemaal ingewikkeld te maken, kent elke sector zijn eigen indexeringsmechanisme. Met eigen formules en op eigen tijdstippen.  Die indexering van de lonen kan bijvoorbeeld om de twee maanden gebeuren ( bijvoorbeeld de banken), elk kwartaal  (bijvoorbeeld de bouw) of jaarlijks (het gros van de bedienden). 

Nu de inflatie voor juni is bekend, verandert er opnieuw heel wat. Zo kent de bankensector voor de tweede maal op rij een negatieve indexering, becijferde hr-specialist SD Worx. In mei was er al een negatieve indexering van -0,17 procent. “In juli wordt dat -0,08 procent”, aldus Geert Vermeir van SD Worx. Een negatieve indexering in de bankensector kan omdat er tweemaandelijks wordt geïndexeerd, wat betekent dat de evolutie van de levensduurte snel wordt gevolgd. En die inflatie is de voorbije maanden duidelijk gezakt.

Opgelet: niet alle banken gaan die negatieve indexering toepassen. Banken kunnen er voor kiezen de lonen niet te laten dalen.

De tienduizenden arbeiders en bedienden in de metaalsector - denk aan Volvo Gent of Audi Brussels bijvoorbeeld - zien hun loon in juli 6,05 procent stijgen dankzij de index. “De metaalsector kent een jaarlijkse indexering, in juli”, zegt Vermeir.

Bouw

Ook in de bouw is er een negatieve indexering in juli. Maar die wordt niet toegepast door de bedrijven. De negatieve indexering wordt meegenomen naar de volgende indexering en dan in mindering gebracht.

En nog dit: SD Worx keek ook al eens naar de indexering voor het paritair comite 200, waar een half miljoen bedienden in zit. Die indexeren jaarlijks in januari. Een héél voorlopige prognose gaat uit van 1,88 procent in januari, aldus nog Vermeir.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNjI5Xzk0MDA1NDQw0gEA?oc=5

2023年6月29日木曜日

Proximus gaat glasvezelabonnement met downloadsnelheden tot 8,5Gbit/s aanbieden - Tweakers

Proximus vernieuwt zijn aanbod van glasvezelabonnementen in België. Het bedrijf gaat onder meer een abonnement met downloadsnelheden tot 8,5Gbit/s aanbieden. Bestaande Flex Fiber-klanten krijgen hogere snelheden, zegt de provider.

De nieuwe snelheden komen beschikbaar in de Flex Fiber-pakketten van Proximus. Dat gebeurt vanaf 10 juli in heel België, schrijft de provider op donderdag. Het bedrijf gaat vanaf die datum drie glasvezelpakketten aanbieden. Mega Fiber zit standaard inbegrepen bij het standaard Flex Fiber-pakket en biedt download- en uploadsnelheden van 500Mbit/s. Een dergelijk abonnement kost per 1 juli 75 euro per maand voor internet en tv.

Daarbovenop komt een Giga Fiber-optie beschikbaar. Daarmee biedt Proximus downloadsnelheden van 2,5Gbit/s en uploadsnelheden van 500Mbit/s. Dat abonnement wordt daarnaast geleverd met wifiboosters en kost 15 euro extra per maand, voor een totale Flex Fiber-abonnementsprijs van 90 euro voor internet en tv.

Ultra Fiber wordt het duurste abonnement van de provider. Dat abonnement krijgt downloadsnelheden van 8,5Gbit/s, uploads tot 1Gbit/s en wordt ook geleverd met wifiboosters. Proximus vraagt daarvoor een meerprijs van 42 euro boven op het standaardpakket. Dat komt neer op 117 euro per maand voor internet en tv.

Bestaande Flex Fiber-klanten behouden volgens Proximus hun huidige abonnement en krijgen een upgrade naar download- en uploadsnelheden van 500Mbit/s voor de 'standaardervaring' of 1Gbit/s down en 500Mbit/s up voor de 'gigabitervaring'. Voor glasvezelklanten die hun internet niet in een 'pack' hebben, verandert momenteel niets.

Abonnement Snelheden Meerprijs per maand Totale abonnementsprijs
(Flex Fiber met internet + tv)
Mega Fiber Down: 500Mbit/s
Up: 500Mbit/s
- 75 euro
Giga Fiber Down: 2,5Gbit/s
Up: 500Mbit/s
15 euro 90 euro
Ultra Fiber Down: 8,5Gbit/s
Up: 1,0Gbit/s
42 euro 117 euro

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMifWh0dHBzOi8vdHdlYWtlcnMubmV0L25pZXV3cy8yMTEyOTQvcHJveGltdXMtZ2FhdC1nbGFzdmV6ZWxhYm9ubmVtZW50LW1ldC1kb3dubG9hZHNuZWxoZWRlbi10b3QtOC1rb21tYS01Z2JpdC1zLWFhbmJpZWRlbi5odG1s0gEA?oc=5

Proximus rolt fibernetwerk uit in heel het land: tot tien keer sneller internet - Het Nieuwsblad

© BELGA

Proximus gaat de snelheid van het internet via het vaste glasvezelnetwerk in heel het land optrekken. Klanten met het duurste pakket zien hun topsnelheden zo bijna vertienvoudigen.

Bron: BELGA

De telecomoperator lanceert de fibertechnologie van 10 Gigabit per seconde (Gbps) in heel het land, althans in de gebieden waar er fiberdekking is. Die snelheid is wel enkel beschikbaar in de duurste formule en enkel voor klanten met een pack, zo meldt het bedrijf donderdag in een persbericht.

Eerder was er een test met 250 klanten in Antwerpen, Gent, Brussel, Luik of Namen voor dit internet. De 10 Gbps-fibertechnologie maakt in de praktijk snelheden mogelijk tot 8,5 Gbps downstream en 1 Gbps upstream. Nu wordt die technologie vanaf 10 juli beschikbaar in alle gebieden waar er fiberdekking is.

Proximus integreert het in nieuwe ‘Flex Fiber’-packs voor de residentiële klanten. Bestaande klanten krijgen automatisch hogere snelheden, klinkt het.

LEES OOK. Miljoenenboete dreigt voor Proximus: wordt berg informatie over telefoongesprekken illegaal gedeeld?

‘Mega Fiber’ is inbegrepen in het standaardpakket. Het gaat om download- en uploadsnelheden van telkens 500 Megabit per seconde (Mbps). Voor 15 euro per maand extra is er ‘Giga Fiber’ met 2,5 Gbps voor download en 500 Mbps voor upload. ‘Ultra Fiber’ komt er voor 42 euro extra per maand met de 8,5 Gbps bij downloaden en 1,5 Gbps voor het uploaden van bestanden.

Volgens Proximus zullen de bestaande klanten met ‘Flex Fiber’ hun pack behouden met een upgrade naar de 500/500 Mbps voor de standaardervaring (voorheen 350/50 Mbps) of naar 1 Gbps/500 Mbps voor de duurdere gigabitervaring (voorheen 1 Gbps/100 Mbps). Dat is afhankelijk van de samenstelling van hun huidige pack.

Voor glasvezelklanten die hun internetverbinding niet in een pack hebben, zijn er geen hogere snelheden. “Voor klanten die enkel een internetproduct met fiber hebben, verandert er op dit moment niets”, aldus de woordvoerder. “Voor mensen met een pack gaan we de mogelijkheden van de technologie beter benutten en de snelheidsknop opendraaien. De meerderheid van de fiberklanten heeft een pack.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNjI5XzkyOTUwMTc00gEA?oc=5

Chemiebedrijf INEOS in Doel schrapt 56 van de 182 banen: “Energieprijzen enorm gestegen, maar vraag naar onze producten gekelderd” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Chemiebedrijf INEOS in Doel schrapt 56 van de 182 banen: “Energieprijzen enorm gestegen, maar vraag naar onze producten gekelderd”  Het Laatste Nieuws
  2. 56 banen bedreigd bij chemiebedrijf Ineos Phenol in Doel  Gazet van Antwerpen
  3. Mogelijk 56 banen op de tocht bij chemiebedrijf Ineos Phenol  De Tijd
  4. 56 jobs bedreigd bij chemiebedrijf Ineos Phenol in Doel  Het Nieuwsblad
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiowFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYmV2ZXJlbi9jaGVtaWViZWRyaWpmLWluZW9zLWluLWRvZWwtc2NocmFwdC01Ni12YW4tZGUtMTgyLWJhbmVuLWVuZXJnaWVwcmlqemVuLWVub3JtLWdlc3RlZ2VuLW1hYXItdnJhYWctbmFhci1vbnplLXByb2R1Y3Rlbi1nZWtlbGRlcmR-YTEyYzFjOWEv0gEA?oc=5

Langverwacht financieel akkoord over kerncentrales is klaar: Engie moet 15 miljard euro betalen voor kernafval - De Morgen

NieuwsPolitiek

Kerncentrale van Doel. Beeld Tim Dirven
Kerncentrale van Doel.Beeld Tim Dirven

De regering-De Croo heeft een nieuw ‘tussentijds akkoord’ met Engie over het tien jaar langer openhouden van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Na maandenlange onderhandelingen is een financiële deal ondertekend. Engie zal in totaal 15 miljard euro moeten opzij zetten voor de berging van het Belgische kernafval, laat premier Alexander De Croo (Open Vld) donderdag weten in een persbericht.

Sinds maart 2022 zijn de regering-De Croo en het Franse energiebedrijf Engie in gesprek over een doorstart voor Doel 4 en Tihange 3 na 2025. Die kerncentrales moeten de energiebevoorrading helpen verzekeren nu de Russische gaskraan (voorgoed?) is dichtgedraaid en Frankrijk in de knoei zit met zijn kerncentrales. Sinds januari 2023 is er een startakkoord. Nu is er ook een financiële deal.

De komst van een maximumfactuur voor de berging van het Belgische kernafval is een belangrijke toegift aan Engie. Het bedrijf hengelt hier al langer naar. Er is nu een som vastgelegd per kubieke meter voor het laagradioactief afval en een som per kubieke meter voor het hoogradioactief afval. Volgens premier De Croo gaat het om “een totaalbedrag van 15 miljard euro”, waarin een risicopremie van 43 procent zit vervat voor onverwachte kosten. De berging van het Belgische kernafval zal nog vele jaren in beslag nemen.

“Dit (totaalbedrag, JVH) komt bovenop de bedragen die al voorzien zijn voor de ontmanteling van de centrales van Engie in ons land en waarvoor Engie de volledige kosten draagt. De totale nucleaire verplichtingen van de Engie-groep ten opzichte van België bedragen ten minste 23 miljard euro”, laat de premier weten. In België staan zeven kerncentrales. Voor vijf daarvan lijkt de sluiting – voorlopig – definitief na 2025.

Het nieuwe financiële akkoord is goedgekeurd door de raad van bestuur van Engie en door de federale regering tijdens de kern van woensdagavond. De concrete uitvoering is gepland voor eind juli. Daarna moet de Europese Commissie nog nagaan of er geen sprake is van illegale staatssteun voor het energiebedrijf.

Partnerschap

Voor het langer openhouden van Doel 4 en Tihange 3 zal de federale regering een partnerschap aangaan met Engie. Er komt een nieuwe vennootschap waarin de Belgische overheid en Engie elk voor de helft participeren. Het gaat om een zogenaamd special purpose vehicle dat NuclearSub gedoopt wordt. De uitbating zelf blijft voor het energiebedrijf, maar de Belgische staat zal wel financieel steunen.

Zeker is al dat de overheid en Engie de investeringskosten voor de levensduurverlenging zullen delen. Om Doel 4 en Tihange 3 langer uit te baten zijn opfriswerken nodig van meer dan 1 miljard euro. Wat ook vaststaat, is dat er een ‘prijsmechanisme’ komt. Dit mechanisme moet ervoor zorgen dat Engie zijn investeringen kan terugverdienen binnen tien jaar. Hoe het er zal uitzien, is nog niet helemaal duidelijk.

In het persbericht van De Croo is sprake van “een evenwichtige risicospreiding (onder meer via een Contract for Difference-mechanisme)”. Bij zo’n Contract for Difference krijgen bedrijven een prijsgarantie van de overheid. Als de stroomprijzen onder een bepaalde ondergrens zakken, past de overheid het verschil met subsidies bij om te garanderen dat een installatie rendabel blijft. Maar er komt wellicht ook een bovengrens. Als stroomprijzen hierboven komen, moeten bedrijven hun inkomsten terugbetalen aan de overheid.

Premier De Croo benadrukt: “De verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met 10 jaar staat nu vast. Dit akkoord is belangrijk voor de bevoorradingszekerheid van onze gezinnen en bedrijven.” Catherine MacGregor, de CEO van Engie, vult aan: “Na maanden van intense en constructieve dialoog met de Belgische regering zijn we blij met de ondertekening van dit evenwichtige akkoord voor beide partijen.”

Bevoorrading

In principe zal er eerstdaags nog geen definitief akkoord komen. Volgens het startakkoord van begin dit jaar zal de regering pas in de lente van 2024 haar finale goedkeuring geven voor het ‘hoogradioactieve deel’ van de maximumfactuur. Tegen dan moet duidelijk zijn of Engie er alles aan doet om Doel 4 en Tihange 3 tijdig paraat te krijgen. Engie heeft zich hier juridisch toe geëngageerd via een inspanningsverbintenis.

Als Engie deze verbintenis niet nakomt, zal de regering haar handtekening niet zetten. Voor het ‘laagradioactieve deel’ van de factuur zal er pas groen licht komen als de verlenging helemaal rond is. In principe is dat dus eind 2026. Al staat in het persbericht van De Croo aangegeven dat de regering en Engie zullen proberen november 2025 te halen. Op die manier zou ook de bevoorrading tijdens de winter 2025-2026 verzekerd zijn. Volgens netbeheerder Elia dreigt het die winter kantje boord te worden.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen): “Dit akkoord is goed voor alle Belgen: het biedt zekerheid over de kost van het nucleaire afval en zekerheid over de energiebevoorrading van ons land. Dit akkoord verzekert ook de financiering van het beheer van het nucleaire afval voor alle toekomstige generaties.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMimgFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL2xhbmd2ZXJ3YWNodC1maW5hbmNpZWVsLWFra29vcmQtb3Zlci1rZXJuY2VudHJhbGVzLWlzLWtsYWFyLWVuZ2llLW1vZXQtMTUtbWlsamFyZC1ldXJvLWJldGFsZW4tdm9vci1rZXJuYWZ2YWx-YjFjZjdjM2Yv0gEA?oc=5

België liep 40 miljoen euro belastingen mis omdat geld voor zorgvastgoed werd doorgesluisd - Het Nieuwsblad

Archiefbeeld. De Belgische schatkist greep tussen 2017 tot 2021 alleen al door Cofinimmo, slechts een van de vastgoedspelers in de zorg, naast zo’n 40 miljoen euro.© BELGA

De Belgische staat heeft tussen 2017 en 2021 goed 40 miljoen euro aan belastinggeld mislopen omdat Cofinimmo, een Belgische beursgenoteerde vastgoedvennootschap, geld dat bestemd was voor rusthuizen kon doorsluizen.

Bron: BELGA

De Morgen schrijft het nieuws donderdag op basis van een onderzoek van het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACV Puls en BBTK en de ngo Cictar. Het onderzoek focuste op belastinggeld dat naar commerciële woonzorgcentra vloeit.

Cofinimmo is zich de afgelopen jaren steeds meer op vastgoed in de ouderenzorg gaan richten. Telkens ging de vennootschap op dezelfde manier te werk: gebouwen van veelal grote commerciële groepen in de ouderenzorg worden opgekocht, om die daarna opnieuw te verhuren aan diezelfde groepen. De rusthuizen van die commerciële groepen moeten dan vaak hoge huurprijzen betalen voor hun gebouwen.

Uit het Cictar-onderzoek blijkt dat Cofinimmo erin slaagde om op die manier gigawinsten te boeken, grotendeels dankzij overheidssubsidies voor de zorg. In België is ongeveer de helft van de inkomsten van de uitbaters van rusthuizen (de huurbetalende klanten van Cofinimmo) afkomstig van de sociale zekerheid.

Ontsnappen aan voorheffing

Daarbovenop komt nog dat vastgoedvennootschappen zoals Cofinimmo nauwelijks belast worden omdat er in België, net als in vele andere Europese landen, een speciaal regime geldt voor dit soort vennootschappen. Ze moeten niet de gewone 25 procent vennootschapsbelasting betalen, maar slechts 3,35 procent. De achterliggende gedachte is dat zorgvastgoed nodig is en dat de dividenden die uitbetaald worden vervolgens bij de begunstigden belast zullen worden, zo schrijft De Morgen.

Maar het probleem is dat er heel wat constructies zijn opgezet om aan die relatief hoge roerende voorheffing op dividenden van 30 procent te ontsnappen. Bijvoorbeeld via postbusvennootschappen in Luxemburg of door intragroepstransacties, waardoor winst verschoven kan worden naar een fiscaalvriendelijke bestemming. Volgens berekeningen in het rapport heeft dat de Belgische schatkist van 2017 tot 2021 alleen al voor Cofinimmo, slechts een van de vastgoedspelers in de zorg, ongeveer 40 miljoen euro gekost.

Cofinimmo zelf wou niet reageren aan De Morgen op de bevindingen van het rapport.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNjI5XzkxMzcxNTUw0gEA?oc=5

FOD Economie tikt marktkramers op de vingers: 7 op de 10 niet in orde - Het Nieuwsblad

Themabeeld.© imageBROKER/elxeneize

De FOD Economie heeft vorig jaar grondige controles uitgevoerd bij 282 telers die verse groenten en fruit verkopen op openbare markten. In ruim 7 op de 10 gevallen stelden de inspecteurs inbreuken vast.

Bron: BELGA

Bij 202 handelaars was er minstens één inbreuk, zegt de federale overheidsdienst in een persbericht. De inspectie schreef 208 waarschuwingen en 52 processen-verbaal uit. Sommige verkopers kregen meerdere waarschuwingen of pv’s. Wie een pv krijgt, riskeert een boete.

In meer dan een derde van de gevallen werd het land van oorsprong van de producten niet correct vermeld. Dat is al verplicht sinds 2008, maar weinig marktkramers bleken dat te weten.

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) vindt het belangrijk dat die regels worden nageleefd. “Steeds meer mensen eten bewust lokale producten, en dat is een goede zaak voor onze ecologische voetafdruk”, zegt hij. “Ook de impact op onze gezondheid speelt mee: binnen de Europese Unie is een zeer gedegen controle op bijvoorbeeld het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoals schadelijke pesticiden.”

Ook de prijsaanduiding is een aandachtspunt, zegt de federale overheidsdienst. De inspectie stelde 196 inbreuken op de regels voor prijsaanduiding per meeteenheid vast en 157 inbreuken op de algemene regels voor prijsaanduiding.

Volgens woordvoerster Lien Meurisse van de FOD stelde een ruime meerderheid van de marktkramers zich na een waarschuwing meteen in orde.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNjI5Xzk3NzgzODE40gEA?oc=5

Hoe de meest gezochte dievegge van Europa in de val werd gelokt door fitnessboy met mooie ogen - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Hoe de meest gezochte dievegge van Europa in de val werd gelokt door fitnessboy met mooie ogen  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMihgFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYnVpdGVubGFuZC9ob2UtZGUtbWVlc3QtZ2V6b2NodGUtZGlldmVnZ2UtdmFuLWV1cm9wYS1pbi1kZS12YWwtd2VyZC1nZWxva3QtZG9vci1maXRuZXNzYm95LW1ldC1tb29pZS1vZ2VufmFhYTI5MTgyL9IBAA?oc=5

Europese Commissie presenteert wetsvoorstel voor digitale euro - IT Pro - Nieuws - Tweakers

De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel gepresenteerd over de digitale euro. Dat is een digitale munt die direct door de Europese Centrale Bank wordt uitgegeven en verspreid onder burgers. De EC stelt voor dat het betaalmiddel niet verplicht en niet programmeerbaar wordt.

Volgens het wetsvoorstel van de Europese Commissie moet de digitale euro een wettig betaalmiddel worden, maar niet als vervanging van contant geld. Als de munt wordt ingevoerd, wordt het voor EU-burgers mogelijk, maar niet verplicht, om bij een bank of betaaldienstverlener een aparte rekening te openen voor digitale euro's. Net als met het huidige girale geld kunnen gebruikers via hun bankapp betalingen verrichten, maar ook via een aparte digitale-euroapp. Daarnaast worden er 'andere betaalmethodes' onderzocht voor burgers die niet met een mobiel apparaat willen betalen.

In tegenstelling tot bij giraal geld wil de EC dat gebruikers slechts een beperkte hoeveelheid geld tegelijk op de digitale-eurorekening mogen onderbrengen. Dit om te voorkomen dat giraal geld massaal wordt ingewisseld voor deze centralebankmunt, aangezien dat de financiële stabiliteit in gevaar zou brengen. De EC stelt dat de digitale euro louter gebruikt moet worden als betaalmiddel en dat gebruikers er dus niet mee horen te beleggen. Ook ontvangen gebruikers om die reden geen rente over het saldo op deze rekening.

Verder wil de Europese instantie dat het vanaf het begin al mogelijk wordt om ook offline met de digitale euro te betalen. Dat moet bijvoorbeeld kunnen door twee mobiele apparaten dicht bij elkaar te houden. Dit zou bijvoorbeeld handig zijn bij een bankstoring en moet privacyvriendelijker zijn dan betalen met het huidige girale geld. Zo worden er namelijk minder persoonlijke gegevens overgebracht.

De Europese Commissie stelt verder nadrukkelijk dat de munt niet-programmeerbaar wordt. Daar waren voorheen veel zorgen over, omdat de EC de munt zo zou kunnen instellen dat geld binnen een bepaalde periode of aan bepaalde producten of diensten wel of niet kan worden uitgegeven.

Tweakers schreef eerder al een achtergrondartikel over de digitale euro. De uitgifte ervan gebeurt, net als bij contant geld, door de Europese Centrale Bank, terwijl dit bij giraal geld gebeurt door een commerciële bank als Rabo of ING. Alleen de ECB maakt rechtstreeks geld, terwijl een commerciële bank enkel kredieten kan opzetten.

De EC noemt geld van centrale banken publiek geld en geld van commerciële banken privaat geld. Steeds minder mensen betalen met contant geld en dus wordt er steeds minder rechtstreeks met publiek geld betaald. Hierdoor verliezen de centrale banken grip op het betalingsverkeer. Met een digitale variant van publiek geld kan de ECB dus ook een deel van het digitale geld reguleren. Volgens de EC geeft dit consumenten ook meer keus en leidt het tot 'een sterkere internationale rol voor de euro'.

Het Europees Parlement en de EU-landen moeten nog stemmen over dit wetsvoorstel. Wanneer dat gebeurt, is niet bekend. Mocht de wet aangenomen worden, dan beslist de ECB nog altijd of en wanneer de centralebankmunt er daadwerkelijk gaat komen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vdHdlYWtlcnMubmV0L25pZXV3cy8yMTEyNjgvZXVyb3Blc2UtY29tbWlzc2llLXByZXNlbnRlZXJ0LXdldHN2b29yc3RlbC12b29yLWRpZ2l0YWxlLWV1cm8uaHRtbNIBAA?oc=5

De snelste laadpaal van Vlaanderen staat sinds deze week in Hasselt: “Maar geen enkele wagen in ons land kan er voorlopig mee opgeladen worden” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

De snelste laadpaal van Vlaanderen staat sinds deze week in Hasselt: “Maar geen enkele wagen in ons land kan er voorlopig mee opgeladen worden”  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMisQFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvaGFzc2VsdC9kZS1zbmVsc3RlLWxhYWRwYWFsLXZhbi12bGFhbmRlcmVuLXN0YWF0LXNpbmRzLWRlemUtd2Vlay1pbi1oYXNzZWx0LW1hYXItZ2Vlbi1lbmtlbGUtd2FnZW4taW4tb25zLWxhbmQta2FuLWVyLXZvb3Jsb3BpZy1tZWUtb3BnZWxhZGVuLXdvcmRlbn5hZjAxNGRiMi_SAQA?oc=5

Europese Commissie opent deur voor digitale euro: “Tijd voor euro om aan te passen aan digitale tijdperk” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Europese Commissie opent deur voor digitale euro: “Tijd voor euro om aan te passen aan digitale tijdperk”  Het Laatste Nieuws
  2. Komt er een digitale euro? 'Als cash verdwijnt, doen we dat voor een deel zelf'  WNL
  3. Een digitale euro, wat moeten we daarmee? 'EU wil dat iedereen in Europa op dezelfde manier kan betalen'  EenVandaag
  4. Europa heeft een digitale euro nodig  De Tijd
  5. Digitale euro: overal gebruiken, betalen via e-wallet en geen rente op je saldo  NU.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMijAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvZWNvbm9taWUvZXVyb3Blc2UtY29tbWlzc2llLW9wZW50LWRldXItdm9vci1kaWdpdGFsZS1ldXJvLXRpamQtdm9vci1ldXJvLW9tLWFhbi10ZS1wYXNzZW4tYWFuLWRpZ2l0YWxlLXRpamRwZXJrfmEwODdmMjk4L9IBAA?oc=5

Half miljoen bedienden maken kans op koopkrachtpremie - De Standaard

Vakbonden en werkgevers hebben een sectoraal akkoord bereikt over een koopkrachtpremie voor het grootste paritair comité van het land. De premie kan oplopen tot 375 euro, maar de lat ligt hoog.

Omdat de loonnorm in ons land geen ruimte laat voor extra loon boven op de index in 2023 en 2024 besliste de federale regering eerder al dat werkgevers die vorig jaar goed hebben geboerd hun personeel een eenmalige koopkrachtpremie tot 750 euro mogen uitkeren in consumptiecheques. Werkgevers en vakbonden hebben nu een akkoord gesloten over de uitwerking van zo’n premie voor het paritair comité (PC) 200, het grootste van het land, dat meer dan 516.000 bedienden telt in zowat 60.000 bedrijven.

Werknemers zullen daarbij een premie van 125 euro krijgen als hun bedrijf 25 procent meer winst boekte in vergelijking met het gemiddelde van de voorgaande drie jaar. Bij de helft meer winst loopt het bedrag op tot 250 euro, en tot 375 euro bij een verdubbeling. Het akkoord laat wel een opening om op bedrijfsniveau te onderhandelen over een hogere premie.

Ter vergelijking: eerder deze week hebben werkgevers en vakbonden voor de 140.000 arbeiders in de bouw al een sectoraal akkoord ondertekend. Dat voorziet in koopkrachtpremies van 250, 500 en 750 euro in bedrijven met respectievelijk 15, 25 en 50 procent winstgroei. De 6.000 werknemers in de petroleumsector krijgen dan weer minstens 500 euro in winstgevende bedrijven en 750 euro in bedrijven met een vijfde meer winst.

‘Te laag’

De Franstalige christelijke vakbond CNE was de enige partij om de tafel die zich verzette tegen het uiteindelijke akkoord. Hij kan zich niet vinden in de modaliteiten van de koopkrachtpremie: slechts een op de vier bedrijven zou daarvoor in aanmerking komen en ‘de bedragen zijn te laag’, luidt het.

Werkgeversorganisaties VBO en Unizo spreken van een ‘evenwichtig’ akkoord. Ook de socialistische BBTK verdedigt het: ‘De tekst die op tafel ligt, garandeert een eerlijke basis voor alle betrokken werknemers’, klinkt het. ‘Ondanks de moeilijke context en de opgelegde loonmarge van 0 procent wordt niemand aan de kant gelaten.’ De christelijke vakbond ACV Puls toont zich eveneens tevreden: ‘Hoewel de regering het ons zo goed als onmogelijk maakte om over koopkracht te onderhandelen, hebben we toch koopkrachtpremies kunnen afspreken voor de werknemers.’

Verlenging SWT

Behalve de koopkrachtpremie legt het sectoraal akkoord voor 2023 en 2024 de verlenging van SWT (het voormalige brugpensioen), tijdskrediet en landingsbanen vast. Voorts spraken de sociale partners onder andere af om het bedrag van de fietsvergoeding vanaf juli 2024 te verhogen van 0,2 naar 0,27 euro per kilometer, het loonplafond voor de tegemoetkoming in het woon-werkverkeer met privévervoer te verhogen, profylactisch verlof gelijk te stellen voor de berekening van de eindejaarspremie, het recht op een eindejaarspremie bij ontslag in onderling overleg vast te leggen en de jongerenbarema’s af te schaffen.

Wat het individueel opleidingsrecht betreft, raakten werkgevers en vakbonden het eens om pas tegen 2028 vijf dagen te bereiken voor ondernemingen met meer dan twintig werknemers. De arbeidsdeal die de federale regering vorig jaar afsloot, had vijf dagen vanaf 2024 vooropgesteld.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA2MjhfOTQ3NTg5MTTSAQA?oc=5

Open Vld'er Goedele Liekens krijgt kritiek op laattijdig indienen van kosten voor werkreis naar New York, maar verdedigt zich fel: “Dit is een heksenjacht” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Open Vld'er Goedele Liekens krijgt kritiek op laattijdig indienen van kosten voor werkreis naar New York, maar verdedigt zich fel: “Dit is een heksenjacht”  Het Laatste Nieuws
  2. Bestuurscomité van de Kamer buigt zich over opmerkelijke nota's: Goedele Liekens en Christian Leysen vragen onkosten aan voor reizen die ze niet aangevraagd hebben  Gazet van Antwerpen
  3. Open Vld'er Goedele Liekens krijgt kritiek op kosten voor dienstreis naar New York, maar verdedigt zich fel: “Dit is een heksenjacht”  Het Laatste Nieuws
  4. Goedele Liekens (0pen Vld) vraagt de Kamer 2.995 euro onkosten voor trip naar new York - PNWS  P-magazine
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMivgFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYmlubmVubGFuZC9vcGVuLXZsZGVyLWdvZWRlbGUtbGlla2Vucy1rcmlqZ3Qta3JpdGllay1vcC1sYWF0dGlqZGlnLWluZGllbmVuLXZhbi1rb3N0ZW4tdm9vci13ZXJrcmVpcy1uYWFyLW5ldy15b3JrLW1hYXItdmVyZGVkaWd0LXppY2gtZmVsLWRpdC1pcy1lZW4taGVrc2VuamFjaHR-YTkxOGIzNmQv0gEA?oc=5

2023年6月28日水曜日

Auto van Maurice afgekeurd omdat medewerker autokeuring de juiste papieren niet vond (Heusden-Zolder) - Het Nieuwsblad

© Raymond Lemmens

Heusden-Zolder -

Maurice Carmans stond twee uur in de rij bij de autokeuring, maar toen hij eindelijk aan de beurt was bleek het gelijkvormigheidsattest zoek. “De medewerker had eroverheen gekeken. Maar daardoor is mijn keuringsbewijs niet twee, maar slechts één jaar geldig.”

Ruben Steegen

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNjI4XzkyNTUxMzcy0gEA?oc=5

“Dit zal voor vele clubs de druppel te veel zijn”: onze geldexpert vreest voor de toekomst van beleggingsclubs - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. “Dit zal voor vele clubs de druppel te veel zijn”: onze geldexpert vreest voor de toekomst van beleggingsclubs  Het Laatste Nieuws
  2. Onlinebroker Bolero verlaagt vanaf 1 juli kosten voor ETF's  Moneytalk
  3. Onze geldexpert vreest voor de toekomst van beleggingsclubs: “Dit zal voor vele clubs de druppel te veel zijn”  Het Laatste Nieuws
  4. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMijQFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvZ2VsZC9kaXQtemFsLXZvb3ItdmVsZS1jbHVicy1kZS1kcnVwcGVsLXRlLXZlZWwtemlqbi1vbnplLWdlbGRleHBlcnQtdnJlZXN0LXZvb3ItZGUtdG9la29tc3QtdmFuLWJlbGVnZ2luZ3NjbHVic35hZTQ0ZmFiZS_SAQA?oc=5

DE FOLDERVRETER. “Toiletpapier van Page tegen een lagere prijs dan het huismerk, 15 euro aan gratis producten bij Delhaize - maar koop wel de juiste - én gratis JBL-oortjes bij goedkope scheermesjes” - Het Nieuwsblad

Albert Heijn heeft deze week best wel wat deals met ‘één kopen, één gratis’ in de folder staan. Een van de beste zaakjes is de promo op toiletpapier van het merk Page. Een actie die ook opduikt bij zowel Carrefour als Lidl. Al krijg je daar 8 rollen gratis in een pak van 40 én heet het papier Scottex, maar intussen weten we dat dat hetzelfde is als Page. Bij Lidl betaal je nog 39 cent per rol, bij Carrefour komt het neer op 35 cent maar bij Albert Heijn zakken ze naar 33 cent. Wat weinig is. Op hun site betaal je voor hun goedkoopste huismerk 41 cent per rol, bij Aldi is het 42 cent voor de goedkoopste huismerkrol en kijken we naar het goedkoopste wc-papier bij Colruyt, dan is dat daar 34 cent per rol. Telkens - iets - meer dus.

Albert Heijn duikt met dit toiletpapier onder de prijs van de goedkoopste huismerken© red

In de folder van Colruyt vinden we ook nog een ander product tegen huismerkprijzen: de halfvolle melk van Joyvalle. Je betaalt er 0,99 euro in de plaats van 1,59 euro per liter. Voor de halfvolle melk van hun goedkoopste huismerk - en die van veel andere supermarkten - betaal je ook 0,99 euro. Merkmelk tegen huismerkprijzen dus. Bij Aldi staat deze melk ook in promo, al betaal je daar wel nog 1,09 euro per liter.

LEES OOK. Met de auto naar Zaventem of Charleroi? Zo bespaar je op parkeerkosten

Kruidvat geeft je gratis JBL-oortjes of een kledingstomer bij aankoop van Gillette-mesjes die zelf ook in promo staan© red

In de eerste Foldervreter ooit testte ik of de belofte van Kruidvat dat je een gratis boormachine kreeg bij aankoop van scheermesjes van Gillette - die zelf ook al in promo stonden - geen louche truc was. Twee maand later belde de postbode aan met mijn boormachine. Geen kat in een zak dus. Nu hebben ze opnieuw zo’n deal in de folder staan: gratis draadloze oortjes van JBL of een kledingstomer bij aankoop van verschillende soorten scheermesjes van Gillette. De draadloze oortjes zijn volgens hen 59,99 euro waard. Bij Krefel vinden we ze voor 59,95 euro, bij Amazon voor 36,48 euro. Maar het blijft een mooi cadeau. Vooral omdat de scheermesjes ook een best wel lage prijs hebben. Je betaalt nog 59,99 euro voor 20 stuks van het type Gillette Fusion 5. Dat komt neer op net geen 3 euro voor eentje. Even vergelijken met een andere winkel waar er geen actie is: bij Albert Heijn vind ik een verpakking van 14 stuks waarbij je 5,6 euro per mesje betaalt. Een mooie promo dus waarbij je ook nog een cadeau krijgt.

LEES OOK. Deze koffiecapsules kosten de helft van Nespresso en vallen in de smaak van sterrensommelier: “Mmmmm…. Deze verrast me”

Bij Delhaize kun je ook een cadeau scoren. Daar krijg je bij aankoop van minimum 15 euro aan producten van deelnemende merken zoals Head & Shoulders, Pantene, Oral-B, Tampax, Gillette, Always,..., een bon van 15 euro bij bol.com.

Bij Delhaize krijg je een bon van 15 euro bij bol.com als je voor minimum 15 euro van deze producten koopt© red

Wat op zich wel de moeite is, al moet je wel opletten wat je koopt om het grootst mogelijke rendement uit deze actie te halen. De deelnemende producten zijn bij Delhaize namelijk niet in reclame waardoor je ze elders goedkoper kan terugvinden. Zo betaal je bij Delhaize voor de shampoo Head & Shoulders Appel 2 in 1 toch 5,55 euro voor een fles van 270 ml. De ‘laagste prijs’ bij Colruyt gisteren (dinsdag): 4,19 euro. Op die manier maak je natuurlijk geen vijftien euro profijt. Koop je bijvoorbeeld Oral-B Tandapasta Pro Expert Deep Clean, dan betaal je bij Delhaize 4,69 euro. De laagste prijs die we dinsdag vonden was 4,45 euro. De verpakking met 40 tampons Tampax Super Bescherming is ook een goeie keuze. Bij Delhaize betaal je 4,29 euro voor één doosje, bij Colruyt ook. Al kreeg je daar tot gisteren wel nog 25 procent korting bij aankoop van vier stuks, maar die actie is vandaag (woensdag) voorbij. Daarmee doe je dus een beter zaakje.

Altijd vergelijken is de boodschap. En zie zeker ook eens naar de prijs bij Carrefour want daar zijn er vanaf vandaag - woensdag - ook promo’s van ‘twee plus twee’ op verschillende van deze deelnemende merken. Dan is het afwegen wat voor jou de meest interessante actie van de twee is: de bon van bol.com of vier producten voor de prijs van twee bij Carrefour waarbij je wel telkens vier dezelfde producten in huis moet halen. Bij Delhaize mag je wel verschillende producten combineren om aan je 15 euro te raken.

LEES OOK. Dit zijn de goedkoopste én duurste supermarkten op je vakantiebestemming (en het is niet Auchan of Albert Heijn)

Eindigen doe ik met een promo op de jaren negentig in een flesje. Bij Aldi staat de Bacardi Breezer vanaf vrijdag in reclame. Het drankje was razend populair in de jaren negentig, maar is nu amper nog te koop in de meeste supermarkten. Voor vier flesjes betaal je 5,99 euro ofwel 1,5 euro voor één. Elders is dat al snel 2 à 2,5 euro het stuk. Een mooie actie dus voor een teugje nostalgie.

Meer folders lezen:

* Jumbo

* Match

* Okay

* Spar

* Auchan

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNjI3Xzk2Nzk5OTU40gEA?oc=5

België heeft een nieuwe miljardair en hij is wellicht de jongste van het land: “Ik gedraag me steevast alsof ik geen geld heb” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. België heeft een nieuwe miljardair en hij is wellicht de jongste van het land: “Ik gedraag me steevast alsof ik geen geld heb”  Het Laatste Nieuws
  2. ONZE OPINIE. “Het besturen van het land is duidelijk ondergeschikt aan de partijbelangen”  Het Laatste Nieuws
  3. Dit is waarom een ritje met de paardenkoets in Brugge straks 70 euro kost: “Te duur? Nee, het is net een heel faire prijs”  Het Laatste Nieuws
  4. Grace Jones (75) doet monden openvallen op Live Is Live-festival: “Zelfs toen stekker werd uitgetrokken, ging ze door”  Het Laatste Nieuws
  5. Jonge bestuurder (19) mild gestraft voor ongeval dat advocaat het leven kost: “Wellicht gebeurd door jeugdige overmoed”  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiowFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYmlubmVubGFuZC9iZWxnaWUtaGVlZnQtZWVuLW5pZXV3ZS1taWxqYXJkYWlyLWVuLWhpai1pcy13ZWxsaWNodC1kZS1qb25nc3RlLXZhbi1oZXQtbGFuZC1pay1nZWRyYWFnLW1lLXN0ZWV2YXN0LWFsc29mLWlrLWdlZW4tZ2VsZC1oZWJ-YWRmMTFiNzgv0gEA?oc=5

Er ligt in Europa 2,6 miljard aan Belgische subsidies te wachten, en dat maakt Vlaanderen almaar nerveuzer - Het Nieuwsblad

Financiënminister Matthias Diependaele (N-VA) wil niet dat Vlaanderen zijn deel van het relancegeld misloopt.© BELGA

Omdat de federale regering nog altijd geen pensioenhervorming heeft uitgewerkt, ligt bij Europa ondertussen al 2,6 miljard euro aan subsidies te wachten. Ook Vlaanderen moet wachten op geld voor relanceprojecten. “Vivaldi brengt op lange termijn de Vlaamse welvaart in gevaar”, zegt Vlaams minister van Begroting en Financiën Matthias Diependaele (N-VA).

Farid El Mabrouk

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNjI3Xzk0NTY1NTY50gEA?oc=5