2023年6月23日金曜日

3M treft miljardenschikking over PFAS in de VS - De Standaard

Het Amerikaanse chemiebedrijf 3M heeft een schikking getroffen van zeker 10,3 miljard dollar (9,4 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden voor PFAS-vervuiling.

Het gaat om rechtszaken die in de Verenigde Staten zijn aangespannen over de vervuiling van drinkwater door PFAS, chemische verbindingen die gekend zijn als ‘eeuwige chemicaliën’. De overeenkomst, die nog moet worden bekrachtigd door een rechter, voorziet in de betaling van bedragen gespreid over dertien jaar, tussen 2024 en 2036.

Het geld moet worden gebruikt om behandelingstechnologie te financieren voor waterschapssystemen die positief zijn getest op PFAS, in het verleden of in de toekomst, en om toekomstige analyses te betalen.

Het totale bedrag van de betalingen zal afhangen van eventuele negatieve tests. De overeenkomst, die donderdag openbaar werd gemaakt in een beursdocument, omvat ook de afspraak ‘dat 3M geen aansprakelijkheid toegeeft’. Het concern heeft een kostprijs van 10,3 miljard dollar in de boeken opgenomen.

Dit is een ‘belangrijke stap’ voor 3M, zei ceo Mike Roman in een persbericht. De groep heeft al toegezegd om alle PFAS-productie te stoppen tegen het einde van 2025.

Productiestop

Midden vorig jaar kondigden de Vlaamse regering en 3M een ‘saneringsakkoord’ aan van 571 miljoen euro. En onlangs stelde de Nederlandse staat 3M aansprakelijk voor de schade die PFAS heeft aangericht in de Westerschelde.

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn door de mens gemaakte chemische stoffen die materialen bijvoorbeeld waterafstotend, vuilafstotend of warmtebestendig kunnen maken. Ze worden in tal van industriële toepassingen en consumentenproducten gebruikt, van textiel en cosmetica over mobiele telefoons en pizzadozen tot schoonmaakmiddelen en voedselverpakkingsmateriaal.

3M stelt dat PFAS veilig zijn en vervuiling met de stoffen geen grote risico’s voor de volksgezondheid vormt. Toch stopt de Amerikaanse multinational vanaf 2025 met de productie van deze stoffen. Het federale milieuagentschap van de VS brengt de groep chemicaliën in verband met groeiachterstanden bij kinderen en verhoogde risico’s op kanker.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA2MjNfOTEwNTE1NDHSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿