2023年6月27日火曜日

“Geen verrassing”: 400 kandidaat-overnemers melden zich voor 128 Delhaize-winkels - Het Nieuwsblad

Onder andere in de Berchemse (Antwerpen) Delhaize werd opnieuw gestaakt

Er hebben zich 400 kandidaten aangemeld voor de overname van de 128 Delhaize-winkels. Volgens zakenkrant L’Echo werd aan de vakbonden meegegeven dat het zou gaan om acht winkels per week. De hele operatie zou dan in januari volgend jaar afgerond moeten zijn. Delhaize ontkent de berichten.

Nina Bernaerts

Het ziet ernaar uit dat Delhaize zijn plannen met een stormram doorzet. In september loopt de zogenaamde cao ASO af, een vereiste om de winkels te verzelfstandigen en dan staat de winkelketen niets nog in de weg om haar winkels over te geven. En daarvoor hebben zich al 400 kandidaten gemeld, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. “Voor elke Delhaize is er zeker één kandidaat-overnemer en voor 90 procent van de winkels zijn er zelfs minstens twee kandidaten. Wij zijn nu met die mensen in gesprek. Dat zijn onderhandelingen die tijd nodig hebben en die lopen.”

Volgens de Franstalige zakenkrant L’Echo zou Delhaize in september starten met de hele operatie. Tegen een tempo van acht winkels per week zou elke winkel tegen januari 2024 een zelfstandige uitbater moeten hebben. Dat Delhaize de toekomstplannen maandag op een normale ondernemingsraad agendeerde, stoot de vakbonden tegen de borst. “Het ging om een gewone ondernemingsraad, daarin worden de normale dagelijkse zaken besproken en niet de toekomstplannen van Delhaize”, stelt het gemeenschappelijk vakbondsfront. Vakbondsvertegenwoordigers verlieten daarom ook vroegtijdig de ondernemingsraad.

Flexibiliteit

Vakbonden en de Delhaize-directie staan al sinds 7 maart recht tegenover elkaar en beide kampen lijken van geen wijken te willen weten. Ook nu nog wordt in diverse Delhaizes, onder andere in Antwerpen, geregeld het werk neergelegd. De situatie liep zodanig uit de hand dat bevoegd minister Pierre-Yves Dermagne (PS) eerder al een bemiddelaar aanstelde, maar ook die kon na verschillende pogingen nog geen steen verleggen. De liberale vakbond vraagt althans aan de minister om opnieuw in te grijpen. “Enkel als er sociale vrede is, kan je winkels verzelfstandigen”, aldus Wilson Wellens.

LEES OOK. Bij Delhaize in Berchem staken ze weer, nu arrest verlopen is: “Bij zijn volgende bezoek trakteren we de deurwaarder op koffie” (+)

Maar dat heeft Delhaize eigenlijk ook niet nodig, met de zomer in aantocht valt het overleg sowieso stil en vanaf september kunnen ze het aangekondigde plan verderzetten. “Het verbaast me alleszins niet dat er zoveel kandidaat-overnemers zijn”, zegt retailexpert Stefan Van Rompaey. “Zelfstandige Delhaize-ondernemers doen het wel degelijk goed. Ze hebben minder last van de prijzenslag, hebben veel meer flexibiliteit en ruimere openingsuren en een minder zware loonkost. Er zullen er zeker zijn die al wel langer hebben uitgekeken naar de mogelijkheid om hun vestigingen uit te breiden, ook voor de zoon of dochter die mee in de zaak zou willen stappen.” Delhaize heeft daarenboven ook veel ervaring met het begeleiden van zo’n zelfstandige uitbater. “Dus het kan relatief snel gaan.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNjI2Xzk1MjQ0OTc40gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿