2023年6月30日金曜日

Banken verhogen spaarrente - De Standaard

Verschillende banken, waaronder KBC, Argenta en MeDirect, verhogen hun spaarrente.

KBC maakt bekend dat het de rente op de gewone spaarrekening verhoogt tot maximaal 0,90 procent. De basisrente gaat van 0,35 procent naar 0,45 procent terwijl de getrouwheidspremie van 0,25 procent naar 0,45 procent gaat. De tarieven gaan in vanaf 1 augustus.

Er is echter een complicerende factor. De hogere getrouwheidspremie wordt op 1 augustus van kracht voor nieuw geld. Voor bestaand spaargeld gaat de nieuwe getrouwheidspremie maar in zodra dat geld al één jaar op de rekening staat. Dat is voor iedere spaarder anders. Wie bijvoorbeeld op 1 januari van dit jaar een storting deed, zal pas op 1 januari volgend jaar van de hogere getrouwheidspremie genieten.

Eerder had Belfius, dat zijn spaarrente op 1 juli verhoogt, al gezegd met twee soorten getrouwheidspremies te werken. Een getrouwheidspremie voor bestaand geld en een hogere premie voor nieuwe spaarinlagen.

KBC verhoogt verder ook de spaarrente op de Start2Save-rekeningen. Dat zijn rekeningen voor spaarders die elke maand maximaal 500 euro op hun spaarrekening zetten. Op de Start2Save4 stijgt de basisrente van 0,15 procent naar 0,40 procent. De getrouwheidspremie stijgt van 0,75 procent naar 1,10 procent. Of op jaarbasis wordt dat maximaal 1,50 procent.

KBC zegt dat een spaarboekje vooral als buffer is bedoeld voor onverwachte uitgaven. In principe zouden gezinnen er niet meer dan drie tot zes keer hun maandinkomen op aanhouden. Voor lange termijnsparen zijn er andere instrumenten die meer opbrengen.

Argenta Bank verhoogt eveneens zijn spaarrente. Daar gaat de renteverhoging al in op 17 juli. Ook hier geldt de getrouwheidspremie enkel op nieuwe spaarinlagen. Bestaand geld moet voor de nieuwe getrouwheidspremie wachten tot de periode van 12 maanden voorbij is.

Op het klassiek spaarboekje van Argenta (e-spaar, Maxi) stijgt de basisrente van 0,35 procent naar 0,50 procent. De getrouwheidspremie gaat van 0,25 procent naar 0,35 procent. Of in totaal 0,85 procent. Argenta lanceert ook een nieuw spaarboekje met hogere getrouwheidspremie. Het gaat om een rekening met een basisrente van 0,15 procent en een getrouwheidspremie van 1,10 procent.

Argenta heeft ten slotte ook een spaarrekening voor mensen die maximaal 500 euro per maand sparen. Daar gaat de basisrente naar 0,75 procent en de getrouwheispremie naar 1,25 procent.

De nieuwe tarieven bij MeDirect op de formule Fidelity Sparen zijn 0,60 procent basisrente en 1,70 procent getrouwheidspremie. Dit laatste enkel op nieuwe stortingen na 4 juli. Op de formule Dynamic Sparen is er een hoge basisrente (1,20 procent) en een beperktere getrouwheidspremie (0,30 procent).

ECB is tegen

De ECB heeft ondertussen ook zijn advies over een wettelijk ingrijpen op de spaarrente overgemaakt aan de Belgische minister van Financiën. De ECB is tegen de plannen van regeringspartijen om de spaarrente te koppelen aan de ECB-rente of aan de staatsobligatie op tien jaar. Volgens de ECB zouden de voorstellen een abrupte verhoging van de kostprijs van de werkingsmiddelen van de banken betekenen – en dat zonder dat ze op de portefeuille met woonkredieten, die meestal een vaste rente hebben, een gelijkaardige inkomstenstijging zouden zien. Het zou volgens de ECB een negatieve impact hebben op de winst en kleinere instellingen verlieslatend maken. Het zou ook tot gevolg kunnen hebben dat banken vervolgens woonkredieten duurder maken en dat de kredietverlening onder druk zou komen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA2MzBfOTM1ODk4NTnSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿