2023年6月30日金曜日

Dalende lonen voor werknemers banken, stijgende lonen in metaalsector - Het Nieuwsblad

© Shutterstock

Wie in de bankensector werkt, kan zijn loon in juli opnieuw heel licht zien dalen. Zijn buurman die in de metaalsector werkt, ziet zijn loon evenwel een heel stuk stijgen in juli, met meer dan zes procent. De reden: ons (ingewikkeld) indexeringssysteem.

Bron: BELGA

Onze lonen stijgen als het leven duurder wordt, dankzij het indexeringsmechanisme. Om dat te gaan berekenen kijkt men naar de inflatie. Concreet wordt het afgevlakt gezondheidsindexcijfer gebruikt. Dat is een viermaandelijks gemiddelde van het inflatiecijfer, maar zonder alcohol, tabak en motorbrandstoffen. 

Om het helemaal ingewikkeld te maken, kent elke sector zijn eigen indexeringsmechanisme. Met eigen formules en op eigen tijdstippen.  Die indexering van de lonen kan bijvoorbeeld om de twee maanden gebeuren ( bijvoorbeeld de banken), elk kwartaal  (bijvoorbeeld de bouw) of jaarlijks (het gros van de bedienden). 

Nu de inflatie voor juni is bekend, verandert er opnieuw heel wat. Zo kent de bankensector voor de tweede maal op rij een negatieve indexering, becijferde hr-specialist SD Worx. In mei was er al een negatieve indexering van -0,17 procent. “In juli wordt dat -0,08 procent”, aldus Geert Vermeir van SD Worx. Een negatieve indexering in de bankensector kan omdat er tweemaandelijks wordt geïndexeerd, wat betekent dat de evolutie van de levensduurte snel wordt gevolgd. En die inflatie is de voorbije maanden duidelijk gezakt.

Opgelet: niet alle banken gaan die negatieve indexering toepassen. Banken kunnen er voor kiezen de lonen niet te laten dalen.

De tienduizenden arbeiders en bedienden in de metaalsector - denk aan Volvo Gent of Audi Brussels bijvoorbeeld - zien hun loon in juli 6,05 procent stijgen dankzij de index. “De metaalsector kent een jaarlijkse indexering, in juli”, zegt Vermeir.

Bouw

Ook in de bouw is er een negatieve indexering in juli. Maar die wordt niet toegepast door de bedrijven. De negatieve indexering wordt meegenomen naar de volgende indexering en dan in mindering gebracht.

En nog dit: SD Worx keek ook al eens naar de indexering voor het paritair comite 200, waar een half miljoen bedienden in zit. Die indexeren jaarlijks in januari. Een héél voorlopige prognose gaat uit van 1,88 procent in januari, aldus nog Vermeir.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNjI5Xzk0MDA1NDQw0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿