2023年6月19日月曜日

Antwerpse bedrijven krijgen water helft goedkoper dan gezinnen, zegt Groen: "Onrechtvaardig en onhoudbaar" - VRT.be

Het Antwerpse waterbedrijf Water-Link laat gezinnen twee keer meer betalen voor de levering van drinkwater dan de industrie. Dat meldt Groen-fractieleidster Mieke Schauvliege, op basis van cijfers die ze opvroeg bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "Dat de industrie nog altijd water kan verbruiken aan spotprijzen die vastgelegd worden in geheime contracten, is onrechtvaardig en onhoudbaar", zegt ze. Volgens Water-Link maakt Groen een vergelijking die niet opgaat.

Uit de tabellen die Groen opvroeg bij minister Demir, blijkt dat grootverbruikers in 2021 bij Water-Link 0,855 euro betaalden voor de levering van een kubieke meter water. Voor kleinverbruikers, gewone huishoudens dus, bedroeg het tarief 1,92 euro. Meer dan het dubbele.

Het gaat dan specifiek over de prijs van de levering van het water. Het totaalbedrag op de waterfactuur bestaat uit verschillende elementen, zoals ook de afvoer en de zuivering van het water. 

Water-Link is de grootste leverancier aan de industrie, voornamelijk dan de grote Antwerpse havenbedrijven: jaarlijks levert het bedrijf meer dan 62,6 miljoen kubieke meter water aan grote bedrijven.

Bij de andere Vlaamse waterbedrijven zijn de verschillen veel kleiner. Farys, PIDPA en De Watergroep rekenen hun particuliere klanten 15 à 20 procent meer aan dan de grootverbruikers.

Gebrek aan transparantie

We moeten heel spaarzaam omgaan met water in deze tijden van droogte", zegt Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement Mieke Schauvliege in "De ochtend". "Maar op hetzelfde moment krijgt de industrie drinkwater aan spotprijzen. Dat moet voor ons anders. De huishoudens mogen niet opdraaien voor de drinkwaterproductie voor de industrie."

Schauvliege klaagt over een gebrek aan transparantie. De prijzen voor gezinnen zijn duidelijk aangegeven online, die voor bedrijven niet. "Heel wat van de tarieven die de industrie krijgt, kennen we eigenlijk niet", zegt ze. "Dat wordt in het geheim onderhandeld." 

De huishoudens mogen niet opdraaien voor de drinkwaterproductie voor de industrie

Mieke Schauvliege (Groen)

De Groen-fractieleider merkt ook op dat de bedrijven scherpere prijzen kunnen afdwingen naarmate ze meer water aankopen en dus verbruiken. Bij de particulieren is het omgekeerd. Zij betalen meer naarmate hun verbruik. "Dat is de logische manier."

"Als minister Demir de onrechtvaardigheid wil aanpakken en ervoor wil zorgen dat ook bedrijven inspanningen doen om hun drinkwaterverbruik te verminderen, dan is er dringend nood aan een scherpere prijszetting en bindende doelstellingen om dat af te dwingen", besluit Schauvliege. 

Beluister het gesprek met Mieke Schauvliege in "De ochtend":

"Vergelijking gaat niet op"

De Groen-politica benadrukt dat ze gegevens voor drinkwater heeft opgevraagd, maar volgens Water-Link gaat het niet om hetzelfde product dat geleverd wordt. "Het water dat u verbruikt uit de kraan, dat is een voedselproduct. Dat is niet hetzelfde als proceswater (water dat gebruikt wordt in een productieproces) of koelwater voor bedrijven", zegt André Gantman, voorzitter van Water-Link.

Daarnaast haalt Gantman ook aan dat het over heel andere volumes gaat en dat het water voor de industrie over veel kortere afstanden wordt geleverd, waardoor er dus minder kosten zijn. "Mevrouw Schauvliege vergelijkt appelen met peren", luidt het.

"Water-Link en PIDPA (beide maatschappijen gaan fuseren) zijn en blijven de goedkoopste watermaatschappij voor residentieel verbruik. Dat is fundamenteel", besluit Gantman.  

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiRWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNi8xOS9ncm9lbi13YXRlci1wcmlqc3ZlcnNjaGlsbGVuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿