De Europese Centrale Bank (ECB) heeft beslist om de rente op te trekken tot 3,50 procent. Dat is opnieuw een stijging met 0,25 procentpunt, de achtste verhoging op rij. "Ik vermoed niet dat dit veel effect zal hebben op de spaarrekeningen", zegt professor macro-economie Selien De Schryder.
De inflatie daalt, maar blijft hoog. In Europa bedroeg die in mei gemiddeld 6,1 procent. Tegen 2025 wil de ECB de inflatie terugdringen naar 2 procent. De renteverhoging moet ervoor zorgen dat de inflatie zakt. De aangekondigde 3,50 procent is het hoogste rentepeil sinds 2001.
De verhoging komt niet als een verrassing. Christine Lagarde, de topvrouw van de ECB, liet eerder al uitschijnen dat ze opnieuw de rente zouden opkrikken. Al acht keer verhoogde de Centrale Bank de rente. Afgelopen maanden ging het wel vaker om forsere stijgingen van 0,75 of 0,50 procent.
"Je ziet wel een inkrimping van de vraag in de economie. En dat is uiteindelijk het doel. Als er minder vraag is, dan gaan de prijzen ook niet blijven doorstijgen. Dat heeft tijd nodig, maar je ziet toch dat de economie stilaan begint te vertragen", verklaart De Schryder de strategie van de ECB.
Het is belangrijk dat de economie niet te snel vertraagt, waarschuwt ze: "Technisch gezien spreken we in Europa nu van een recessie. Maar de cijfers blijven vrij stabiel omdat onze economieën veerkrachtig zijn. Het is belangrijk om het evenwicht te behouden zodat de gezinnen en bedrijven niet in de problemen komen."
Duurdere leningen maar geen hogere spaarrente
Heeft het rentebeleid van de ECB impact op onze portefeuille? "Dit zorgt voor hogere langetermijnrentes, bijvoorbeeld die op woonleningen. Iemand die nu een lening aangaat, wordt geconfronteerd met een hogere rente." Die hogere rente zorgt wel voor een afname van de vraag naar huizen, wat een positieve impact kan hebben op de prijs.
De depositorente van 3,50 procent is de rente die de banken krijgen als ze hun overtollig spaargeld bij de ECB parkeren. De kloof tussen de rente die banken krijgen en de rente die klanten ontvangen op hun spaarboekje wordt dus groter. De afgelopen maanden was er veel debat over de rentes. Verschillende politieke partijen vinden dat banken verplicht moeten worden om de rente op de spaarboekjes op te trekken.
"Ik vermoed dat de rentestijging van vandaag niet veel effect zal hebben op de spaarrekeningen", zegt De Schryder. "Er komt misschien meer politieke druk maar deze beslissing van de ECB stond in de sterren geschreven en gaat niet het grote verschil maken voor de banken. Als ze de spaarrente gaan verhogen zal het zijn op nieuw spaargeld, niet op het klassieke spaarboekje."
0 件のコメント:
コメントを投稿