2023年10月18日水曜日

Doen producenten steeds minder kip in kip curry? "Gebruiken we te weinig, dan verkoopt het niet meer" - VRT.be

Producenten van kip curry staan vaak voor een dilemma: te weinig kip gebruiken is geen goed idee, maar te veel kip ook niet.  Toch hebben sommige lezers eerder het gevoel dat er steeds minder kip in de salades zit. Besparen producenten echt op de hoeveelheid kip? Of zijn er nog andere manieren om kip curry goedkoper te maken?

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten op consumenten@radio2.be.

Kip curry is enorm populair in België. Het is na americain préparé de best verkopende smeersalade van het land. In de supermarkt vind je veel soorten kip curry en het ene potje is duurder dan het andere. Een aantal lezers hebben het gevoel dat er steeds minder kippenvlees in kip curry salades uit de supermarkt zit. "In de potjes zit tegenwoordig vooral nog currysaus en nog maar amper kip", vindt Sandra. Een eerste vraag die zich opdringt: moet er wettelijk een minimale hoeveelheid kip in kip curry zitten?

Het antwoord is niet meteen rechtlijnig. "Een product mag een naam dragen zodra dat product het typerende of karakteristieke ingrediënt bevat", legt Anneleen Vandewynckel van Fenavian uit. Dat is de federatie van verwerking van vlees en andere eiwitten in ons land. "Er bestaat wel een Belgische wet die zegt dat bij vleessalades of vleeskroketten minstens 40% van het totale gewicht uit vlees of vleesbereidingen moet bestaan."

Als een consument het gevoel heeft dat de kip curry vooral saus met een beetje kip is, dan gaat dat niet meer verkopen

Emmanuel Maroy, Signature Foods

Geen saus met een beetje kip

Je mag kip curry dus "kip curry" noemen zodra er voldoende kip in zit. Maar hoeveel kip dat precies moet zijn, dat kiest de producent of supermarktketen grotendeels zelf. Toch zullen de meeste producenten niet zomaar beknibbelen op de hoeveelheid kip. Dat zegt Emmanuel Maroy van Signature Foods, de grootste producent van kip curry in ons land. Het bedrijf maakt salades van het merk Délio, maar ook voor de huismerken van verschillende supermarkten.

"Als een consument het gevoel heeft dat de kip curry vooral saus met een beetje kip is, dan gaat dat niet meer verkopen. Gemiddeld zal er in elke kip curry 46 tot 50 procent kippenvlees zitten", zegt Maroy. "Er zullen natuurlijk altijd uitschieters zijn, vooral naar beneden, maar nooit extreem."

Een uitschieter naar boven toe, zal je zelden zien, weet Vandewynckel van de vleeswarenfederatie. "Een kip curry met pakweg 60 procent kip erin, is gewoon niet lekker. Dan wordt de salade droog en moeilijk smeerbaar." Ook bij Signature Foods kunnen ze dat beamen. "Het is inderdaad geen wedstrijdje om-ter-meeste-kip. Alles draait om de smaak. Een consument koopt een product in de eerste plaats omdat het lekker is."

Kijk naar de prijs per kilogram en lees de ingrediëntenlijst. Vind je dat er te weinig kip in zit? Koop een ander merk

Anneleen Vandewynckel, federatie van de verwerking van vlees en andere eiwitten in België

Kwaliteit betaal je

In de supermarkt kan je vaak kiezen tussen een heleboel soorten kip curry. Het prijsverschil tussen het goedkoopste en het duurste potje is best opvallend. Waaraan ligt dat verschil dan?

Een producent kan voor de goedkopere varianten - bijvoorbeeld huismerken van een supermarktketen - misschien wat minder kippenvlees gebruiken. Maar welke stukken vlees er precies gebruikt worden, speelt ook een belangrijke rol. "Als je inboet op de prijs, boet je ook altijd in op de kwaliteit. Bij ons eigen merk is het kippenvlees bijvoorbeeld gedeeltelijk gebraden. In merkproducten zal er ook vaker voor filets en de zachtere, smaakvollere dij van de kip gekozen worden", aldus Maroy.

Anneleen Vandewynckel wil één gouden raad geven: "Kijk naar de prijs per kilogram en lees de ingrediëntenlijst. Wat op het etiket staat moet altijd honderd procent kloppen. Er wordt veel tijd en geld gestoken in het ontwikkelen en controleren daarvan. Het is ook verplicht om de hoeveelheid kip aan te geven op het etiket, dus daar kan je het altijd nalezen", legt ze uit. "Vind je dat er te weinig kip in zit of vind je die bepaalde kip curry niet lekker? Koop dan een andere variant, maar meer kwaliteit zal altijd meer geld kosten."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMC8xNy9raXAtY3Vycnkv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿