2023年10月21日土曜日

Nieuwe topvrouw van machtige Duitse vakbond richt pijlen op Elon Musk - Het Nieuwsblad

© AFP

De machtige Duitse vakbond IG Metall krijgt vanaf maandag voor het eerst in zijn geschiedenis een vrouw aan de top: Christiane Benner. Zij haalde in het weekend al uit naar Tesla-topman Elon Musk omdat die zou proberen om vakbonden in zijn fabriek bij Berlijn te weren.

Bron: BELGA

“Je moet voorzichtig zijn. De spelregels hier zijn verschillend”, waarschuwde Benner. In de Europese Tesla-fabriek wordt het model Y gemaakt, het best verkochte elektrische automodel in Europa. Maar desondanks heerst er veel sociaal ongenoegen in de fabriek, Musk weigerde vooralsnog een loon-CAO te onderhandelen.

De waarschuwing van Benner blijft mogelijk niet zonder gevolgen, want IG Metall heeft de macht om werkonderbrekingen te organiseren om zo druk te zetten op de loononderhandelingen. In de Duitse Tesla-fabriek werken 12.000 mensen.

IG Metall is de grootste vakbond van Europa, die onder meer de werknemers in de autofabrieken en technologiesector in Duitsland vertegenwoordigt. De vakbond ontvangt elk jaar voor zo’n 500 miljoen euro aan lidgelden. Het gaat om een mannenbastion, in die zin is de leiding door een vrouw opmerkelijk. “Mensen hebben vertrouwen nodig. Ze hebben nood aan een plan en aan een strategie. Ze hebben sterke vakbonden nodig”, aldus Benner, die naar eigen zeggen wil strijden tegen politieke versnippering en polarisatie. Ze hoopt binnenkort ook met Elon Musk te kunnen samenzitten.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMxMDIxXzk0MzY2NjA10gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿