2023年10月17日火曜日

Tekort van 27,5 miljard euro in Belgische begroting voor 2024 - De Morgen

NieuwsPolitiek

Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) en premier Alexander De Croo (Open Vld) in de Kamer. Beeld BELGA
Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) en premier Alexander De Croo (Open Vld) in de Kamer.Beeld BELGA

De Belgische financiën als geheel duiken volgend jaar 27,5 miljard in het rood, naar 4,6 procent van het bbp. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag na een eerder bericht van De Tijd. Het resultaat is wel beter dan het Belgische tekort van 5,2 procent van het bbp dat in 2023 wordt verwacht.

De FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA) diende zondagavond, net voor de deadline, de ontwerpbegroting 2024 in bij de Europese Commissie. Pas diezelfde avond bereikte de Brusselse regering namelijk een akkoord. Het Belgische geheel vertoont een tekort van 27,5 miljard euro. In mei engageerde ons land zich nochtans bij de Europese Commissie dat het tekort beperkt zou blijven tot 25 miljard euro of 4,2 procent van het bbp.

Opgesplitst zien we dat de federale regering in 2024 een tekort verwacht van 17,4 miljard euro, net iets minder dan 3 procent van het bbp zoals was afgesproken in het stabiliteitsprogramma voor Europa. De regio’s en de lokale overheden doen het minder goed dan afgesproken in het stabiliteitsprogramma.

Eerder raakte al bekend dat de Vlaamse begroting 3,7 miljard euro in het rood gaat, het Waals Gewest 3 miljard euro en de Franse Gemeenschap 930 miljoen euro. Brussel vertoont een tekort van 950 miljoen euro, voor een budget van amper 8 miljard euro.

Na een pauze door de corona- en energiecrisis zou Europa vanaf 2024 opnieuw ontsporende begrotingen moeten kunnen sanctioneren. Alleen is er nog altijd geen consensus onder de lidstaten over hoe dat nieuwe begrotingskader er precies moet uitzien.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL3NuZWxuaWV1d3MvdGVrb3J0LXZhbi0yNy01LW1pbGphcmQtZXVyby1pbi1iZWxnaXNjaGUtYmVncm90aW5nLXZvb3ItMjAyNH5iZWRlNTc1Ni_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿