2023年10月18日水曜日

Europa voegt drie nieuwe landen toe aan zwarte lijst van belastingparadijzen - Het Nieuwsblad

© Shutterstock

De Europese ministers van Financiën hebben dinsdag beslist om drie nieuwe landen toe te voegen aan hun zwarte lijst van belastingparadijzen. Het gaat om Antigua en Barbuda, een eilandstaat in de Caraïbische Zee, het Zuid-Amerikaanse Belize en de Seychellen voor de Afrikaanse oostkust.

Bron: BELGA

De landen op de lijst komen hun engagementen voor een eerlijke belastingpolitiek niet na of laten het na om goed met de EU samen te werken op dat vlak. De EU-ministers voegden dinsdag niet alleen drie staten aan de lijst toe, drie andere werden weer verwijderd: de Britse Maagdeneilanden, Costa Rica en de Marshalleilanden.

Zo blijven er 16 landen op de zwarte lijst staan. In februari werd Rusland er nog aan toegevoegd, omdat het land volgens de EU een speciale, fiscaal schadelijke regeling voor multinationals hanteert, terwijl door de oorlog in Oekraïne de dialoog tussen Brussel en Moskou over belastingkwesties tot stilstand is gekomen.

Naast de zwarte lijst bestaat er ook een grijze lijst, waarmee de EU die landen of gebieden wil erkennen die nog werk aan de winkel hebben maar zich alvast constructief opstellen. Dinsdag werden Jordanië, Qatar, Thailand en Montserrat, een overzees gebied van het VK, van die lijst gehaald omdat ze al hun engagementen zijn nagekomen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMxMDE3Xzk1NzA0NDM40gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿