2023年10月26日木曜日

VRT belooft meer aandacht voor welzijn en werkdruk na kritisch welzijnsrapport over VRT NWS - VRT.be

De VRT wil meer aandacht hebben voor het welzijn en de werkdruk van alle medewerkers. Dat meldt CEO Frederik Delaplace naar aanleiding van een bijzonder kritisch welzijnsrapport over de werkomstandigheden bij VRT NWS. "De resultaten worden gebruikt om het vertrouwen te herstellen na een bijzonder intense periode", reageert de VRT in een persbericht.

"De afgelopen jaren waren enorm druk voor VRT NWS, met onder meer de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis", klinkt het. "Tegelijk voerde de nieuwsdienst een interne transformatie door om meer in te spelen op de snel veranderende mediaconsumptie van de Vlaming. Bovendien zijn ook de doorgevoerde besparingen voelbaar en zichtbaar."

Een aantal van die veranderingen leidde tot ongenoegen op de werkvloer en een conflict op de online redactie. Daarom schakelde de VRT op vraag van de vakbonden Premed in, een externe preventiedienst, om alle werknemers van VRT NWS te bevragen naar het welzijn op de vloer.

Die bevindingen zijn nu samengebracht in een bijzonder kritisch rapport dat spreekt over te hoge werkdruk, een gebrek aan visie en leiderschap bij leidinggevenden en een "egocultuur". Hieronder staan de zeven grootste aandachtspunten die de VRT heeft vrijgegeven.

1. Werkdruk

Medewerkers geven aan dat de werkdruk te hoog ligt. VRT NWS staat meer dan ooit onder continue druk van de actualiteit. Het is nodig om duidelijke keuzes te maken op basis van een heldere visie. Bij die keuze moet het welzijn van de medewerkers een belangrijke rol spelen.  

2. Groei en loopbaan 
Nieuwe medewerkers worden niet voldoende begeleid. Een uitgewerkt onthaalplan en een peter-meterschap kunnen daaraan tegemoetkomen. De collega's vragen meer aandacht voor opleiding en meer interne mobiliteit. 

3. Visie en leiderschap
De visie over hoe we nieuws brengen moet voldoende zichtbaar en voelbaar zijn op de nieuwsvloer. Er is te veel de nadruk gelegd op de operationele werking en te weinig op leiderschap. 

4. Conflictvermijding
Lastige onderwerpen worden vaak uit de weg gegaan, digitale communicatie krijgt de voorkeur op face-to-facecontacten.

5. Gebrek aan verbinding
De afstand met de hoofdredactie lijkt heel groot. Daaraan werken is cruciaal.

6. Egocultuur
De medewerkers voelen een verschil in hiërarchie aan tussen de media televisie, radio en online; ze vragen hierin meer evenwaardigheid. Daarnaast is het "bekend zijn" ook een issue: bekendheid heeft een impact op de persoon, soms leidt dat tot een verstoring van de informele hiërarchie.

7. Waardering
Medewerkers vragen meer respect voor hun expertise en hun inschatting van bepaalde situaties op het terrein of in hun domein. De leidinggevenden kunnen hen daarop uitdagen om tot een meer gedragen oordeel te komen.

De resultaten zijn intussen toegelicht aan alle medewerkers via verschillende interne sessies. Medewerkers kunnen een samenvatting van het rapport ook inkijken. De hoofdredactie is daarna in dialoog gegaan met de redacties om te luisteren naar mogelijke oplossingen en suggesties.

"Duidelijk signaal"

"De feedback van de bevraging is een duidelijk signaal", zegt Delaplace. "De ingeslagen weg om VRT te transformeren naar een modern mediabedrijf is onomkeerbaar, en dat met een krimpend budget, maar we moeten daarbij meer aandacht hebben voor het welzijn en de werkdruk van alle medewerkers."

Om dat mogelijk te maken, belooft Delaplace "duidelijkere keuzes" die de directie ook beter wil uitleggen. "We grijpen dit rapport aan om een en ander bij te sturen", klinkt het nog.

We hebben de impact op het welzijn van onze medewerkers onderschat

Liesbet Vrieleman, Algemeen hoofdredacteur VRT NWS

"In ons streven elke dag om als nieuwsdienst de Vlaming zo goed mogelijk te informeren, hebben we de impact op het welzijn van onze medewerkers onderschat", vult algemeen hoofdredacteur Liesbet Vrieleman aan. "We willen die interne verstandhouding verbeteren. Daarom hechten we veel belang aan het rapport dat nu voorligt."

Vrieleman belooft een structurele aanpak. "Niet alleen de komende weken en maanden maar op continue basis", zegt ze. Hoe dat concreet moet gebeuren, is nog niet duidelijk. "Het lijkt me logisch dat we dit eerst intern doen, zodat alles in sereniteit kan verlopen", zegt ze daarover.

"Al actie ondernomen"

De VRT benadrukt dat er al actie is ondernomen bij VRT NWS. "Samen met de afdeling Talent & Organisatie en het interne welzijnsteam wil de hoofdredactie het uiterste doen om de werkomgeving verder te verbeteren voor elke medewerker", klinkt het in een persbericht.

De hoofdredactie wil "absolute prioriteit geven aan een open, frequente en proactieve communicatie, duidelijke keuzes en prioriteiten over hoe we nieuws maken, de balans tussen de informatieopdracht en de mens achter de nieuwsmaker en het recht op deconnectie in een omgeving die nooit stilstaat".

Sneller en efficiënter werken wil niet zeggen dat we het welzijn van onze medewerkers uit het oog mogen verliezen

Karen Donders, directeur Talent en Organisatie bij VRT

"Op menselijke veerkracht zit een grens en die moeten we streng bewaken", zegt Karen Donders, directeur Talent en Organisatie. "Sneller en efficiënter werken wil niet zeggen dat we het welzijn van onze medewerkers uit het oog mogen verliezen. Dit rapport geeft ons duidelijke handvatten om nog meer in te spelen op de noden van de medewerkers."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiR2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMC8yNS92cnQtbndzLXdlbHppam5zcmFwcG9ydC1wcmVtZWQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿