De bevoegde diensten van de federale overheidsdienst (FOD) Mobiliteit hebben maanden onderzoek gedaan naar een mogelijk incident met een bommengordel op Brussels Airport, maar hebben daarvan geen enkel bewijs gevonden. Dat zegt de woordvoerder van de FOD Mobiliteit donderdag.
Het Laatste Nieuws schrijft donderdag dat een “mystery passenger”, die wordt ingezet om de veiligheid te testen, op 1 oktober 2018 probleemloos voorbij de veiligheidscontrole geraakte met een nagemaakte bomgordel om zijn middel. “De gordel zag er erg geloofwaardig uit, met draadjes, een detonator en een stof die dezelfde dichtheid had als echte explosieven. Ik droeg hem met een elastische klittenband rond mijn middel”, getuigt de mystery passenger anoniem.
Geen spoor bewijs
Het kabinet van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) bevestigt donderdagochtend dat de minister geïnformeerd is over “een eventueel incident”. “Er is een onderzoek geweest”, zegt de woordvoerder, die verwijst naar de FOD Mobiliteit.
“Tijdens een vergadering op 2 oktober is er sprake geweest van een mogelijk incident met een bommengordel”, zegt Sven Heyndrickx, woordvoerder van de FOD Mobiliteit. “Onze diensten hebben maanden onderzoek gedaan, maar geen enkel spoor of bewijs gevonden van zo’n mogelijk incident.”
“Reiscomfort primeert op veiligheid”
Het reiscomfort en de tevredenheid van de passagiers primeren boven de veiligheidsmaatregelen op Brussels Airport. Het mogelijke incident met een “mystery passenger” die met een bommengordel probleemloos voorbij de veiligheidscontrole geraakte, is pijnlijk voor het personeel. Dat zeggen enkele vakbondsvertegenwoordigers donderdagmiddag.
“Het incident is alleszins gebeurd”, benadrukt Bart Neyens van de ACOD donderdagnamiddag. “Het was een interne medewerker van Brussels Airport Company. Ik ken de persoon in kwestie”, aldus Neyens, die geen naam wil noemen. “Als het incident niet is terug te vinden in de officiële gegevens, dan moet het ergens verborgen gehouden worden.”
Tim Roelandt van de ACLVB, die het personeel van bewakingsonderneming G4S vertegenwoordigt, heeft geen weet van het incident. “Het toont wel aan wat wij al lang proberen duidelijk te maken, dat het reiscomfort en de tevredenheid van de passagiers primeren op de veiligheidsmaatregelen. Voor Brussels Airport is het aantal passagiers dat per uur passeert aan de controles belangrijker dan de veiligheid”, stelt Roelandt.
Hij geeft wel toe dat het moeilijk is om een goed evenwicht te vinden. “Als elke passagier apart grondig moet gecontroleerd worden, komen er ellenlange wachtrijen. Dat is ook niet goed. Maar nu hebben we het gevoel dat het veiligheidsaspect een lage prioriteit krijgt.”
Volgens Sophie Crombain, die ACLVB-vertegenwoordiger is bij Brussels Airport Company, is veiligheid een serieus probleem. “Dit incident verbaast me niet. Het is erg pijnlijk voor het personeel en voor de passagiers.”
Volgens Nic Görtz (ACV) zijn de veiligheidsagenten vaak onderbemand, neemt de werkdruk steeds meer toe en is het loon onvoldoende aantrekkelijk. “Dit zorgt voor een belangrijk personeelsverloop. De werkdruk is te hoog, de agenten vertrekken, en met hen ook de ervaring. Nieuwe agenten komen in de plaats, maar er is tijd nodig om hen te vormen. Uiteindelijk wordt eenieder hierdoor in gevaar gebracht: de passagiers en de werknemers op de luchthaven”, aldus Görtz.
De vakbonden vragen dat er dringend maatregelen worden genomen om de veiligheid van de passagiers en de werknemers op de luchthaven te verzekeren.
Read Again https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190228_04216716