Terwijl de meeste politieke partijen af willen van kernenergie, sluit de N-VA de bouw van een nieuwe kerncentrale niet uit. Groen noemt zo'n plan 'totaal crazy'.
De N-VA blaast vandaag verzamelen in Gent voor een studiedag over energie en ecologie. De centrale gast is de Amerikaan Michael Shellenberger, een voormalige milieuactivist die één van de grondleggers is van het zogeheten ecomodernisme. Hij is een pleitbezorger van kernenergie. Volgens hem gaat het om een goedkope, veilige en klimaatvriendelijke oplossing.
De Belgische elekriciteitsvoorziening is voor de helft afhankelijk van kernenergie. Als België ook de andere helft nucleair wil invullen, zijn er volgens Shellenberger gewoon drie extra kerncentrales nodig. Dat verhaal staat natuurlijk haaks op de geplande kernuitstap in 2025. N-VA heeft al langer kritiek op die timing. De huidige nucleaire capaciteit tegen 2025 vervangen door hernieuwbare bronnen en (nieuwe) gascentrales is volgens de partij onhaalbaar en onbetaalbaar. Daarom pleit N-VA al langer voor het 10 jaar langer open houden van de twee jongste nucleaire centrales. 'Op die manier laat je het licht branden, blijft de prijs betaalbaar en vermijd je 6 miljoen ton CO2 en dat tien jaar lang. Om je een idee te geven: dat is het equivalent van alle auto's in Vlaanderen van de baan halen. Alle personenwagens. En dat dus tien jaar lang', aldus N-VA'ster Anneleen Van Bossuyt, die het slotwoord hield op de studiedag.
De N-VA daagt de andere partijen, en met name oppositiepartij Groen, uit om uit te leggen hoe ons land zonder kernenergie zal kunnen na 2025. 'Ik wil cijfers zien', aldus Van Bossuyt. 'Geef ons duidelijkheid over de factuur van de kernuitstap. Want de bevoegde minister mag er nog zoveel mist over spuien: dat zal geen vijftien euro per gezin zijn, maar een factuur van 9 miljard, meer dan anderhalve keer de Turteltaks voor elk gezin. En dat om méér CO2 uit te stoten"'aldus Van Bossuyt.
Hoewel N-VA op termijn (tegen 2065) ook uit kernenergie wil stappen, sluit de partij de bouw van een nieuwe centrale toch niet helemaal uit. 'Een nieuwe kerncentrale is bespreekbaar als dat economisch rendabel is', zo staat te lezen in de N-VA-brochure.
'Ik wil de N-VA eerst en vooral bedanken dat ze het over ons hebben op hun congressen. Dat is gratis reclame', zegt Groen-kamerlid Christophe Calvo in een reactie aan Belga. Volgens Calvo bewijzen de uitspraken op de N-VA-studiedag vooral dat N-VA 'verslaafd is aan kernenergie'. 'De studiedag leek wel georganiseerd door de nucleaire lobby', aldus Calvo.
Dat spreker Michael Shellenberger op de studiedag openlijk pleitte voor de bouw van drie extra kerncentrales in België, doet Calvo af als 'totaal crazy'. Calvo betwist dat de kernuitstap in 2025 onbetaalbaar en onhaalbaar zou zijn, zoals N-VA zegt. 'Maar we mogen inderdaad geen tijd meer verliezen. Het is vijf voor twaalf. Weet je wat pas peperduur is? De bouw van een nieuwe kerncentrale. En ook het langer openhouden van de bestaande centrales heeft een kostprijs. Wij pleiten ervoor om te investeren in de toekomst en in hernieuwbare energie en niet in het verleden', aldus Calvo.
Zaterdag trapte Groen haar verkiezingscampagne op gang. 'We delen meer dan we denken' is de hoofdboodschap. 'Terwijl andere partijen met zichzelf bezig zijn en krampachtig verdeeldheid proberen te zaaien, zouden we beter samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken. Want de uitdagingen waar voor staan op vlak van klimaat, koopkracht en samenleven zijn omvangrijk', zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci.
Groen stelt vast dat er momenteel veel eensgezindheid in de samenleving bestaat: 84 procent van de mensen vraagt een eerlijk klimaatbeleid en een eerlijke bijdrage van de grootste vermogens. 'Onze job is niet om mensen te verdelen, maar om mensen samen te brengen, want we delen dus veel meer dan we denken', zegt Almaci.
0 件のコメント:
コメントを投稿