De grootste bank van het land gaat de komende drie jaar mogelijk tot 1.000 banen schrappen bovenop de natuurlijke afvloeiingen.
Bij BNP Paribas Fortis kondigt zich een nieuwe, forse ingreep in het personeelsbestand aan. Diverse bronnen zeggen woensdag dat het aantal werknemers daardoor in de periode 2019-2021 met zo'n 2.500 kan afnemen.
Midden vorig jaar telde de grootste financiële instelling van het land, omgerekend naar voltijdsen, iets meer dan 13.000 arbeidsplaatsen, 4.500 minder dan een decennium eerder. Woordvoerder Hans Mariën van BNP Paribas Fortis verkoos woensdag in een reactie voorlopig geen commentaar te geven.
Nieuwe cao's
De cijfers komen naar boven omdat er twee nieuwe cao's bij de bank in de pijplijn zitten, één over de 'actualisering van de arbeidsorganisatie' en een tweede over de tewerkstellingsgarantie. Die laatste is nodig omdat de vorige cao eind 2018 eindigde. Die liep over twee jaar terwijl de nieuwe uitzonderlijk drie jaar duurt. Met de eerste cao wil de bank de arbeidsduur afstemmen op de rest van de sector, door van een 34-urige werkweek naar een van 35 uur te gaan, maar zonder loonsverhoging ondanks het feit dat het personeel door de verlenging minder recuperatie zal kunnen nemen voor overuren.
De onderhandelingen slepen al een hele tijd aan en werden bemoeilijkt door de koppeling van beide cao's aan elkaar. Enkele dagen geleden had enkel nog maar de christelijke vakbond zich akkoord verklaard. De liberale is tegen en de socialistische vakbond leek dezelfde weg op te gaan. De bank wou echter een voldoende breed gedragen akkoord en mikte daarom op de instemming van zeker twee syndicale strekkingen.
Woensdag meldde de socialistische BBTK dat er maandagavond 'een nieuw, niet te verwaarlozen element' opdook in het dossier, in de persoon van CEO Max Jadot die zelf uitzonderlijk mee aanschoof aan de onderhandelingstafel. Hij had het over een aanzienlijke vermindering van het personeelsbestand dit en de twee volgende jaren. Daarbij is volgens diverse bronnen sprake van het verdwijnen van zo'n 2.500 banen.
Jadot maakte volgens de BBTK duidelijk dat een groot deel daarvan kan worden opgevangen door natuurlijke afvloeiingen die niet of niet allemaal zullen worden vervangen. Maar voor zo'n 1.000 mensen - sommigen hebben het over 800 tot 1.000 - is een andere oplossing nodig. Zonder cao's - en dus zonder tewerkstellingsgarantie - zou de bank zich genoodzaakt zien mogelijk over te gaan tot gedwongen ontslagen, luidde de boodschap.
'Gewetenskwestie'
Mét cao's is echter een vrijwillig vertrekplan mogelijk. In het jargon van de bank is sprake van 'voluntary external mobility'. Dat plaatste de BBTK naar eigen zeggen voor een 'gewetenskwestie zonder voorgaande': de cao's toch aanvaarden voor iedereen om een mogelijk 'sociaal drama' voor een aantal werknemers te vermijden. BBTK-secretaris Pia Desmet heeft het over 'kiezen tussen de pest en de cholera'. 'Een vrije keuze hadden we niet echt.'
De vakbond besloot uiteindelijk dus beide cao's toch te ondertekenen.
BNP Paribas Fortis kwam de voorbije jaren al geregeld in het nieuws met afslankingen van het personeelsbestand en het kantorennet. De bank publiceert medio maart haar jaarresultaten, als laatste van de vier grote spelers in ons land.
0 件のコメント:
コメントを投稿