BNP Paribas Fortis wil dat zijn personeel voortaan 35 uur per week werkt in plaats van 34 uur, maar de socialistische vakbond BBTK ziet dat niet zitten.
BNP Paribas Fortis praat al geruime tijd met de vakbonden over een verlenging van de tewerkstellingsgarantie die eind december afliep, maar de gesprekken vlotten niet. De bank koppelt de gesprekken aan ...
BNP Paribas Fortis praat al geruime tijd met de vakbonden over een verlenging van de tewerkstellingsgarantie die eind december afliep, maar de gesprekken vlotten niet. De bank koppelt de gesprekken aan de vraag om twaalf minuten per dag langer te werken, waardoor de werknemers gemiddeld 35 uur per week zouden werken in plaats van 34 uur nu. De norm in de sector zou een werkweek van 35 uur zijn en BNP Paribas Fortis wil zich op dat niveau gelijk zetten met andere grote banken.
De liberale vakbond ACLVB zei ruim een week geleden al neen tegen die koppeling. De socialistische vakbond volgde gisteren na een ledenbevraging die een meerderheid voor neen opleverde. Bij de christelijke vakbond is er wel een meerderheid voor.
Alle vakbonden zijn het erover eens dat de tewerkstellingsgarantie een goede zaak is; het beeld van ING Bank, die overging tot een drastisch saneringsplan, hangt nog boven de sector. De bonden zien langer werken niet zitten. Volgens Marc Waterschoot van de ACLVB komt dat neer op een inlevering van 3 procent.
De ingreep van de bank beoogt vooral dat medewerkers minder overuren kunnen opsparen en daardoor minder extra vakantiedagen kunnen creëren en/of dagen laten uitbetalen.
Het inperken van het aantal recuperatiedagen komt er op een ogenblik dat in de sector een discussie bezig is om op zaterdagnamiddag sommige kantoren te kunnen openhouden. Werknemers zouden wel op basis van vrijwilligheid op zaterdag meer uren kunnen werken. Nu telt werken op zaterdag overigens nog voor 150 procent bij de grootbank, maar de bank wil dat in zijn recentste compromis terugbrengen tot 135 procent.
De BBTK, die via een persbericht liet weten dat hij de ontkoppeling vraagt van beide dossiers, wil voortpraten, zegt Pia Desmet. ‘Maar we vragen dat over beide cao’s aparte gesprekken worden opgezet.’ Desmet vraagt zich af of de bank het zal aandurven om te proberen met pakweg alleen de christelijke bond tot een akkoord te komen. Volgens de ACLVB is dat voor de arbeidstijdverlenging niet mogelijk. ‘Dat houdt een aanpassing van het arbeidsreglement in en daar heb je handtekeningen van de drie bonden voor nodig’, zegt Waterschoot.
Waterschoot merkt nog op dat de mensen wel degelijk 7 uur en 12 minuten per dag werken of 36 uur per week. Maar rekening gehouden met extra verlofdagen ligt het gemiddelde maar op 34,05 uur.
0 件のコメント:
コメントを投稿