2019年2月28日木曜日

Engie trekt zich terug uit zo'n 20 landen - De Tijd

Het Franse energiebedrijf wil tegen eind 2021 800 miljoen euro besparen en zet voor 6 miljard aan activa in de etalage.

Het moederbedrijf van Engie Electrabel gaat met de grove borstel door de activiteiten en zet een groots besparingsprogramma voor de komende drie jaar op poten. Dat maakte Engie  donderdagochtend bekend bij de presentatie van de jaarresultaten. De groep gaat zich focussen op de 20 belangrijkste landen en zal zich terugtrekken uit zo'n 20 landen die niet als prioritair worden gezien.

Het is de bedoeling van CEO Isabelle Kocher om de energiegroep meer te focussen op hernieuwbare energie, energiediensten en infrastructuur. Nadat in de voorbije drie jaar al voor 14 miljard euro aan activiteiten werden afgestoten - met vooral de verkoop van vervuilende kolencentrales - wil Engie de komende drie jaar opnieuw voor 6 miljard euro activa van de hand doen.

Tussen 2019 en 2021 plant de Franse energiegroep voor 11 à 12 miljard euro te investeren. Daarvan gaat 2,3 à 2,8 miljard euro naar hernieuwbare energie, die voor 9 gigawatt bijkomende capaciteit moet zorgen.

Belgische kerncentrales wegen op de winst

De omzet van Engie steeg in 2018 met 1,7 procent tot 60,6 miljard euro, maar de problemen met de Belgische kerncentrales wegen op de resultaten. De ruime bedrijfswinst (ebitda) bleef hangen op 9,2 miljard euro (+0,4%), en onderaan de lijn kende Engie een forse terugval. De nettowinst daalde met 22 procent, tot 1 miljard euro in 2018.

Doordat in het najaar slechts één van de zeven Belgische kerncentrales draaiden, belandde Engie in de benelux diep in de rode cijfers. De problemen in de kerncentrales maakten dat de ebitda-winst met maar liefst 134 procent achteruitboerde. De kerncentrales waren in 2018 de helft van de tijd buiten gebruik.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/milieu-energie/engie-trekt-zich-terug-uit-zo-n-20-landen/10102807.html

0 件のコメント:

コメントを投稿