2019年2月28日木曜日

Ruim 2.000 banen op de tocht bij BNP Paribas Fortis - De Tijd

Bij de grootste bank van het land gaan de komende drie jaar ruim 2.000 banen verdwijnen, waarvan een groot deel via natuurlijke afvloeiingen.

Bij BNP Paribas Fortis kondigt zich een nieuwe, forse ingreep in het personeelsbestand aan. Het aantal werknemers kan daardoor in de periode 2019-2021 met ruim 2.000 afnemen. Eerder woensdag hadden diverse bronnen het over 2.500, maar later bleek dat cijfer aan de hoge kant te zijn. 

Midden vorig jaar telde de grootste financiële instelling van het land, omgerekend naar voltijdsen, iets meer dan 13.000 arbeidsplaatsen, 4.500 minder dan een decennium eerder. Hans Mariën, de woordvoerder van BNP Paribas Fortis, verkoos woensdag in een reactie voorlopig geen commentaar te geven.

Nieuwe cao's

De cijfers komen naar boven omdat er twee nieuwe cao's bij de bank in de pijplijn zitten, een over de 'actualisering van de arbeidsorganisatie' en een tweede over de tewerkstellingsgarantie. Die laatste is nodig omdat de vorige cao eind 2018 eindigde. Met de eerste cao wil de bank de arbeidsduur afstemmen op de rest van de sector, door van een 36-urige werkweek naar een van 37 uur te gaan, maar zonder loonsverhoging. Ondanks het feit dat het personeel daardoor minder recuperatieverlof zal kunnen nemen om overuren te compenseren.  

Snellere daling

Eind vorig jaar waren er in België 763 bankkantoren minder dan een jaar eerder. Maar met 5.133 kantoren hebben we er nog steeds veel in vergelijking met andere Europese landen, blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin.

Het aantal bankkantoren zit al jaren in dalende lijn, maar in 2018 was de daling meer uitgesproken dan daarvoor. 'Er speelt het effect van Record Bank en ING', zegt Febelfin-topman Karel Van Eetvelt. Record Bank werd vorig jaar geïntegreerd in het ING-netwerk. Daarbij zijn kantoren gesneuveld.

Toch blijft België een land met veel bankkantoren. 'Per miljoen inwoners is er in Europa maar één land met meer fysieke contactpunten: Spanje', merkt Van Eetvelt op. België telt 555 bankkantoren per miljoen inwoners, Spanje 591. Aan het andere uiteinde van het spectrum zit Nederland, met 98 kantoren per miljoen inwoners.
      
Samen met de kantoren neemt ook de werkgelegenheid in de sector al een tijdje af. Vorig jaar telden de banken nog 51.237 werknemers. Dat zijn er bijna 1.000 minder dan in 2017. Tien jaar geleden werkten nog meer dan 62.000 mensen voor de banken in ons land.

De onderhandelingen slepen al een hele tijd aan en werden bemoeilijkt door de koppeling van beide cao's. Enkele dagen geleden had enkel nog maar de christelijke vakbond zich akkoord verklaard. De liberale is tegen en de socialistische vakbond leek dezelfde weg op te gaan. De bank wou echter een voldoende breed gedragen akkoord en mikte daarom op de instemming van zeker twee syndicale strekkingen. Bovendien wou de christelijke bond enkel tekenen met de steun van minstens één andere bond.

Woensdag meldde de socialistische BBTK dat er maandagavond 'een nieuw, niet te verwaarlozen element' opdook in het dossier, in de persoon van CEO Max Jadot die zelf tussenbeide kwam in het dossier. Hij had het over een aanzienlijke vermindering van het personeelsbestand dit en de volgende twee jaar.

Daarbij was woensdagnamiddag sprake van het verlies van ruim 2.000 arbeidsplaatsen, waarvan 1.000 bovenop de natuurlijke afvloeiingen. Die laatste worden begroot op ongeveer 400 of mogelijk iets meer per jaar in de betrokken periode, waardoor de teller rond de 2.200 uitkomt. Of, om het anders uit te drukken: evenveel per jaar als de ruim 700 die in 2018 in totaal de bank verlieten, een hoger cijfer dan gewoonlijk.

Natuurlijke afvloeiingen waren er de voorbije jaren ook, maar ze werden deels gecompenseerd door aanwervingen. Het is onduidelijk in welke mate dat nu weer kan. Maar voor zo'n 1.000 mensen is dus een andere oplossing nodig. Zonder cao's zou de bank verplicht zijn over te gaan tot minder interessante oplossingen, luidde de boodschap. De BBTK heeft het zelfs over gedwongen ontslagen.

'Gewetenskwestie'

Mét cao's zijn andere oplossingen mogelijk, zoals vervroegd vertrek voor oudere werknemers. Dat plaatste de BBTK naar eigen zeggen voor een 'gewetenskwestie zonder voorgaande': de cao's toch aanvaarden voor iedereen om een mogelijk 'sociaal drama' voor een aantal werknemers te vermijden. BBTK-secretaris Pia Desmet heeft het over 'kiezen tussen de pest en de cholera'. 'Een vrije keuze hadden we niet echt.'

De vakbond besloot uiteindelijk toch groen licht te geven voor het verder uitwerken van de cao's. Hij werd door Jadot ook over de streep getrokken door het verlengen van de tewerkstellingsgarantie van twee naar drie jaar. 

BNP Paribas Fortis kwam de voorbije jaren al geregeld in het nieuws met afslankingen van het personeelsbestand en het kantorennet. De bank publiceert medio maart haar jaarresultaten, als laatste van de vier grote spelers in ons land.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/banken/ruim-2-000-banen-op-de-tocht-bij-bnp-paribas-fortis/10102378.html

0 件のコメント:

コメントを投稿