2019年2月26日火曜日

'Ryanair doekt omstreden onderaannemer op' - De Tijd

350 werknemers van de onderaannemer Crewlink krijgen een echt contract van de Ierse lagekostenspeler Ryanair.

Tussen 1 april en 1 mei 2019 geeft Ryanair 350 cabinepersoneelsleden die in dienst zijn bij de omstreden onderaannemer Crewlink een echt contract bij Ryanair. Crewlink zal dan zijn activiteiten in België stopzetten. Dat meldt de christelijke vakbond LBC maandag.

'Vanaf 1 april zal elk personeelslid dus recht hebben op onder andere ziekteverlof, moederschapsrust, betaald verlof en een minimumloon', zegt LBC-vakbondsman Hans Elsen. 'Dit is een geweldige overwinning voor het personeel.'

Volgens de vakbond werkte Crewlink met 'nog slechtere' arbeidscontracten dan Ryanair. Zo werkte een deel van het Crewlink-personeel in Brussel op basis van een nulurencontract. Die werknemers krijgen vaak geen basisloon en worden betaald per gevlogen uur. Daardoor hebben ze geen enkele financiële zekerheid.

Vorig jaar braken overal in Europa nooit geziene stakingen uit tegen de arbeidsvoorwaarden bij Ryanair. Ook in Zaventem en Charleroi eiste het personeel de toepassing van de nationale arbeidswetgeving.

Door de stakingen moest Ryanair in oktober een winstwaarschuwing uitsturen. Dat verhoogde de druk op CEO Michael O'Leary om toe te geven aan de door hem verfoeide vakbonden.

Stewardessen

In oktober kon de christelijke vakbond daarom een historisch akkoord met Ryanair sluiten. Ten laatste op 31 januari 2019 moest Ryanair het Belgische in plaats van het Ierse arbeidsrecht toepassen op de Belgische piloten en cabinepersoneelsleden. 

Nu volgt een nieuwe toegeving aan het cabinepersoneel, dat meestal onder slechtere omstandigheden werkt dan de piloten. De vakbond LBC hoopt in maart ook een cao te kunnen afsluiten rond de loon- en arbeidsvoorwaarden van de stewards en stewardessen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/luchtvaart/ryanair-doekt-omstreden-onderaannemer-op/10101497.html

0 件のコメント:

コメントを投稿