2019年2月23日土曜日

Belfius laat beurshoop varen voor 2019 - De Tijd

Gezien de ongunstige marktomstandigheden is het nu niet opportuun om met Belfius naar de beurs te trekken, zegt CEO Marc Raisière.

De Belgische staatsbank lijkt allerminst van plan snel weer de sprong naar de beurs te wagen, nadat de federale regering in september had beslist de beursgang uit te stellen. Door de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China en de schrik voor een financiële crisis in Turkije was de tijd niet rijp om naar de beurs te trekken, klonk het toen.

Dit wil nog niet zeggen dat we het idee om naar de beurs te trekken helemaal vergeten.
Jos Clijsters
Voorzitter Belfius

Goed een halfjaar later zijn de omstandigheden er nog altijd niet naar om de plannen nieuw leven in te blazen, liet de Belfius-top vrijdag verstaan tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Een beursgang voor de zomer is door het moeilijke marktklimaat sowieso niet opportuun, zei CEO Marc Raisière. 'Al betekent dat niet dat we het idee helemaal vergeten', vulde voorzitter Jos Clijsters aan. 'Maar het is gewoon niet het moment om die operatie voor te bereiden.'

'Overheid moet Arco oplossen'

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) lanceerde vorige maand nog de piste om Belfius in april naar de beurs te brengen, maar dat ziet de top van de bank dus niet zitten. Los van de marktomstandigheden is de operatie ook nauwelijks haalbaar. Of een regering in lopende zaken zo'n gevoelige beslissing kan nemen, lijkt erg onwaarschijnlijk. Na de verkiezingen van mei dreigen we ook aan te kijken tegen maanden van moeizame regeringsvorming.

En dan is er nog het dossier van de Arco-coöperanten, die hun geld verloren na de implosie van Belfius' voorloper Dexia. Belfius heeft zich in de discussie over een eventuele schadevergoeding voor de Arco-coöperanten nooit willen engageren voor een regeling. Ook nu de Europese Commissie recent heeft gepast voor een nieuwe procedureslag in de affaire - wat de deur op een kier zet voor een nieuwe regeling - blijft de bank bij haar standpunt. 'Het is niet aan de bank, maar aan de overheid om daar een oplossing voor uit te werken', zei Clijsters daarover. 

Vijfde meer verzekeringswinst

De moeilijke marktomstandigheden die Belfius in 2018 van de beurs hielden, bleken wel minder zwaar door te wegen op de resultaten dan kon worden gevreesd. De staatsbank zag haar nettowinst vorig jaar met 7 procent de hoogte ingaan tot 649 miljoen euro. 

België ontving bijna miljard aan dividenden van Belfius

Net als voor 2017, stelt Belfius over het voorbije boekjaar een dividend van 363 miljoen euro voor. Een interim-dividend van 100 miljoen euro werd al in september uitgekeerd. In totaal ontving de Belgische overheid zo al 941 miljoen euro aan dividenden van de bank, die pas vijf jaar na de gedwongen overname startte met geld uit te keren aan zijn hoofdaandeelhouder. Na de implosie van Dexia legde België 4 miljard euro op tafel om de Belgische bankactiviteiten - intussen herdoopt tot Belfius - over te nemen. Daarvan heeft de overheid nu dus al een vierde zien terugvloeien. Eerder deze maand kondigde de Franse grootbank BNP Paribas aan dat het zijn dividend op peil hield over 2018. De Belgische overheid, met een belang van 7,7 procent de grootste aandeelhouder, krijgt zo zicht op een uitbetaling van 291,8 miljoen euro. 

Die toename blijkt vooral te danken aan een forse stijging van de nettowinst in de verzekeringspoot. Terwijl Belfius' bankactiviteiten vorig jaar een 2 procent hogere winst van 444,5 miljoen euro konden voorleggen, boekte de verzekeringstak een 19 procent hogere nettowinst van 204,5 miljoen euro. 

Net als zowat alle andere grootbanken merkt ook Belfius dat de aanhoudend lage rente het klassieke winstmodel onder druk zet. Net daarom zoekt de groep steeds nadrukkelijker andere inkomstenbronnen en boort ze markten aan waar ze tot dusver niet bijzonder sterk stond. Schade- en autoverzekeringen, bijvoorbeeld, maar evenzeer kredietverlening aan bedrijven of de verkoop van beleggingsproducten. 

'Ceci n'est pas une banque'

Al is er nog wat werk aan de winkel: vandaag puurt Belfius meer dan 60 procent van de inkomsten uit de verkoop van rentegevoelige producten, zoals woonkredieten. Commissies uit beleggingen en andere bankdiensten en de verkoop van verzekeringen vertegenwoordigen elk zo'n vijfde van de totale inkomsten. 

Geen wonder dat het verder diversifiëren van die inkomsten tegenwoordig het stokpaardje is van Raisière. Dat lijkt ook de kern te worden van de nieuwe langetermijnstrategie waar Belfius volop aan werkt. Die strategie voor de komende vijf jaar moet in de herfst van dit jaar klaar zijn. 'De focus zal ook liggen op een betere dienstverlening. Banken zijn nog bijzonder inefficiënt, en we willen met onze dienstverlening dezelfde weg opgaan als de telecombedrijven. Ik sluit niet uit dat we in oktober aankondigen dat we ook op andere terreinen dan bankieren en verzekeringen actief worden. Wie weet duiken tegen 2025 zelfs reclameborden in het straatbeeld op met de slogan: 'Belfius, ceci n'est pas une banque.' 

©Photo News

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/banken/belfius-laat-beurshoop-varen-voor-2019/10100641.html

0 件のコメント:

コメントを投稿