2019年2月28日木曜日

AB InBev verkoopt amper meer bier, maar belooft dit jaar beterschap - De Tijd

De schuldgraad van AB InBev daalde in 2018 erg traag. Schommelende wisselkoersen speelden AB InBev parten.

De omzet van AB InBev  steeg op vergelijkbare basis met 4,8 procent naar 54,6 miljard dollar. Het bedrijf verkocht 567 miljoen hectoliter bier, dat is 0,3 procent meer dan in 2017. De brutobedrijfswinst (ebitda) ging 7,9 procent omhoog naar 22,1 miljard dollar.

Qua omzet en volumegroei doet AB InBev het even goed als analisten hadden gedacht. Qua winstgroei doet AB InBev het 9 procentpunten beter.

Ook in de VS daalde de omzet opnieuw, met 0,7 procent. Het marktaandeel daalde met 40 basispunten. 'Het beste resultaat inzake de jaarlijkse trend van ons marktaandeel sinds 2012', aldus AB InBev.

Kosten besparen

Dat AB InBev er qua winst wel op vooruitgaat, is te verklaren doordat het bedrijf volop bespaart. Vorig jaar sneed AB InBev 805 miljoen dollar kosten weg.

Dat heeft het te danken aan de overname van concurrenten SABMiller in 2016. Die fusie moet AB InBev in totaal 3,2 miljard dollar kostenbesparingen opleveren. Daarvan is 2,9 miljard euro al gerealiseerd.

Schuldgraad stabiel

Ondanks de stijgende winst, lukt het AB InBev amper om iets te doen aan zijn erg hoge schuldgraad. Met 102,5 miljard dollar was de schuldenberg 4,8 keer hoger dan de brutobedrijfswinst (ebitda). Er was amper evolutie, want in 2017 was de schuldratio 4,6. De hoge schuldgraad verklaart mee waarom AB InBev vorig jaar 40 procent minder waard werd op de beurs.

'Een ongunstige valutavolatiliteit op opkomende markten had een negatief effect op onze kasstroom en zette een rem op onze plannen voor afbouw van de schuldpositie. Bijgevolg hebben we de uitbetaling van dividenden in oktober proactief met 50 procent verlaagd om de afbouw van de schuldpositie te versnellen in lijn met onze prioriteiten op het vlak van kapitaaltoewijzing', zegt AB InBev in een mededeling. AB InBev zegt dat de schuldgraad eind 2020 lager zal zijn dan factor 4.

Halvering dividend

AB InBev nam vorig jaar drastische maatregelen om zijn schuldpositie te verbeteren. Het totaaldividend voor 2018 halveert naar 1,80 euro, kondigde AB Inbev in oktober al aan. Daarvan werd in november al 80 cent betaald. Door de ingreep komt er 3,6 miljard euro vrij om schulden af te betalen.

Overnames

AB InBev heeft zijn schuldenberg te danken aan de overname van grote rivaal SABMiller in 2016. De Belgo-Brazilianen telden omgerekend 91,5 miljard euro neer voor het Brits-Zuid-Afrikaanse bedrijf.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/voeding-drank/ab-inbev-verkoopt-amper-meer-bier-maar-belooft-dit-jaar-beterschap/10102757.html

0 件のコメント:

コメントを投稿