Bij AXA Bank België stappen bijna honderd oudere werknemers in een eindeloopbaanregeling waardoor ze betaald thuis kunnen blijven. De bank betaalt 15 procent ‘boete’ voor die uitstapregeling.
AXA Bank, dat ruim 850 werknemers telt, gaat met die eindeloopbaanregeling in tegen de wil van de federale regering. Die houdt oudere werknemers graag langer aan het werk. In het Zomerakkoord uit 2017 werd een dergelijke uitstapregeling ontmoedigd door de invoering van boetes - officieel activeringspremies - van 10 tot 20 procent op het loon. AXA bevestigt dat er 15 procent extra RSZ-bijdragen wordt betaald.
De CEO van AXA Bank België, Peter Devlies, benadrukt dat het niet om een rationalisering gaat. ‘We zitten niet in een fase van kostenbesparing as such. Het is geen herstructurering en we hebben geen zware tussenkomsten gedaan.’
Werknemers kunnen thuisblijven wanneer ze 60 worden. De bank betaalt dan nog 50 procent van hun loon.
Wel is in het bedrijf zelf vraag naar dergelijke maatregelen. ‘De wereld en de technologie veranderen. Een groep mensen heeft aangegeven dat dat allemaal te veel wordt en dat het te snel gaat. Ik heb daar alle begrip voor. Voor hen hebben we een vrijwillig aanbod gedaan’, zegt Devlies. ‘Andere mensen geven aan dat ze verandering wel leuk vinden. Dat is ook perfect. Zij blijven aan boord.’
Vorig jaar konden de werknemers die voor eind 2020 60 jaar worden bij AXA Bank instappen in het eindeloopbaantraject. Een kleine 100 mensen zijn daarop ingegaan. Zij vertrekken dit en volgend jaar, wanneer ze 60 worden. De bank betaalt dan nog 50 procent van hun loon. Dat kan aangevuld worden met tijdskrediet.
Vorig jaar was er veel politieke commotie toen de Nationale Bank ook 85 medewerkers betaald thuis zette. Ook bij heel wat commerciële banken lopen plannen om het aantal oudere werknemers via allerlei mechanismen te verminderen. Ze verwijzen naar de afbouw van het kantorennet en nieuwe technologie.
0 件のコメント:
コメントを投稿