2019年5月9日木曜日

Brussel: belegger dumpt Ontex op beleggersdag - De Tijd

Net als het Ontex-management in Londen zijn beleggersdag houdt, gaat het aandeel na een winstwaarschuwing onderuit.

Na twee dagen met stevige verliezen kijkt op de Brusselse beursd de Bel20  opnieuw tegen 0,9 procent verlies aan, naar 3.562 punten. Dat is minus 300 punten sinds de piek op 16 april.  

Nochtans kwam na Solvay gisteren opnieuw een Bel20'er met een winstwaarschuwing. Dit keer Ontex . Vlak voor de beleggersdag in Londen verschafte de luierfabrikant een update over het eerste kwartaal. Die is niet bijster begeesterend: een omzet die organisch 1,5 procent krimpt naar 549,5 miljoen euro, de brutobedrijfswinst zakt bij constante wisselkoersen 5 procent naar 61,5 miljoen euro. 

De luierfabrikant waarschuwt ook voor heel 2019: de groep rekent nu op een stabiele brutobedrijfswinst. 

©rv

En dat is een stuk somberder dan bij de voorstelling van de jaarcijfers begin maart, toen CEO Charles Bouaziz zei op een verbetering van de winst te rekenen:

©rv

Beurshuis UBS handhaaft zijn 'neutraal' advies en koersdoel van 19 euro. Aanlist Charles Eden wijst op de erg scherpe omzetdaling in Europa over het eerste kwartaal, met 6,7 procent. En dat de reorganisatie ('Transform2Grow') die Bouaziz in Londen aankondigt 130 miljoen euro zal kosten. 

Veel impact heeft de koers van van Ontex echter niet op de Bel20. De luierfabrikant weegt slechts voor 1,1 procent door in de korf. Dat is minder dan een tiende van AB InBev  , die 0,4 procent afbrokkelt naar 75,45 euro en 13 procent van de marsrichting bepaalt. 

In tweede lezing lijken beleggers niet echt enthousiaster te worden over het kwartaalrapport van de biergigant, ondanks enkele positieve analistenrapporten. Deutsche Bank blijft bij het koopadvies en koersdoel van 93 euro, ook Credit Suisse houdt AB InBev op kooplijst en verhoogt het koersdoel van 82 naar 92 euro. 

'Het kwartaalrapport levert meer bewijs dat het operationeel beter gaat en dat de zorgen over toegenomen concurrentie in enkele sleutelmarkten overtrokken is', stelt Deutsche-analist Andrea Pistacchi. En hij merkt op dat het aandeel ondanks een rally van 34 procent sinds nieuwjaar nog altijd tegen een korting van meer dan 10 procent op de sector noteert. 

Eenzelfde teneur bij Credit Suisse-analist Sanjeet Aujla. Die onderstreept dat er een turnaround bezig is op de twee belangrijkste markten van de biermultinational, de Verenigde Staten en Brazilië. En hij rekent op op de beleggersdag op 20 mei in de Verenigde Staten voor een nieuwe katalysator voor de beurskoers. 

ING handhaaft na de vrij bemoedigende kwartaalupdate van staaltechnologiegroep Bekaert   het koopadvies. 'Ook al is er gen commentaar over de winstmarges, het is vrij geruststellend om te zien dat de volumes in de auto- en bouwsectoren ondanks de zwakke vraag stand houden', stipt analist Stijn Demeester aan. 

Toch is er ook iets om in de gaten te houden: de schuldenlast. Die is toegenomen naar 1,35 miljard euro, als gevolg van een toename van het werkkapitaal en de nieuwe boekhoudregels (IFRS16) die leasingschulden op de balans doen verschijnen. 'Dit is een belangrijk punt voor aandeelhouders, aangezien het management beloofd heeft de schulden tegen eind 2020 terug te brengen tot 2 keer de brutobedrijfswinst van 2,7 keer eind 2018.'

Mede door die voorzichtige noot - en het feit dat het voor een indicatie over de winstmarges wachten is tot de halfjaarcijfers op 26 juli - koerst Bekaert na een bemoedigende start 2 procent lager naar 22 euro. Pro memorie: over boekjaar 2018 zag Bekaert de winstmarge ineenschrompelen van 7,3 naar 4,9 procent. 

De grootste daler na Ontex in de Bel20 is (opnieuw) Umicore  , met een verlies van 3 procent tot 31,69 euro. De materialengroep is sinds de forse winstwaarschuwing twee weken geleden nu al 27 procent van zijn waarde verloren. 

Dit keer lijkt de aanleiding BASF te zijn. De Duitse chemiereus zegt bij monde van CEO Martin Brudermüller in een gesprek met Bloomberg stevige ambities te koesteren rond kathodematerialen voor herlaadbare batterijen. En dit ook op de Chinese markt, in samenwerking met de lokale staatsenergiereus Sinopec. En dus twijfelen steeds meer beleggers hoe lang Umicore als marktleider zijn stevige winstmarges in kathodes kan vrijwaren. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/brussel-belegger-dumpt-ontex-op-beleggersdag/10124812.html

0 件のコメント:

コメントを投稿