2019年5月7日火曜日

EU onderzoekt Apple Music na klacht - De Standaard

Europa maakt zich klaar om Apples praktijken in muziekstreaming te onderzoeken. Aanleiding is een klacht van Spotify.

De komende weken lanceert de EU een officieel onderzoek naar hoe Apple zich gedraagt in de sector van muziekstreaming. Het onderzoek volgt op een klacht die het Zweedse Spotify in maart bij Europa indiende.

Volgens de Financial Times, die zich baseert op drie anonieme bronnen binnen het onderzoek, voerde de EU daarna een bevraging uit bij klanten, concurrenten en anderen in de sector. Dat leidde volgens de krant tot de beslissing om een formeel onderzoek op te starten. Een deadline voor dat onderzoek werd niet gesteld. Het zou jaren kunnen duren voor het onderzoek tot conclusies leidt.

In zijn klacht, die ceo Daniel Ek op 13 maart in een blogpost toelichtte, stelt Spotify dat Apple zijn macht over het besturingssysteem iOS en de App Store misbruikt om de concurrentie te bemoeilijken. Het grootste verwijt is dat Apple voor betalingen in een iOS-app dertig procent van de abonnementsgelden afroomt (later zakte dat naar 15 procent), waardoor Spotify met een concurrentieel nadeel kampt ten opzichte van Apples eigen Apple Music.  Spotify diende daarom een klacht in bij de Europese Commissie.

Vlak na de blogpost van Ek schoot Apple hard terug in een eigen mededeling. Daarin stelde het dat Spotify maar zo succesvol is kunnen worden dankzij de platformen die Apple aanbiedt. Het voegde er in één adem aan toe dat Spotify artiesten onvoldoende zou betalen voor hun werk. ‘Elke monopolist zal zeggen dat hij niets verkeerds heeft gedaan en dat hij de beste bedoelingen heeft met concurrenten en consumenten’, stelde een woordvoerder van Spotify nadien. ‘Het antwoord van Apple is niet nieuw, en is exact wat we hadden verwacht.’ 

Als Europa na het onderzoek tot dezelfde conclusie komt, kan het Apple in theorie een boete opleggen tot 10 procent van de wereldwijde omzet. Met harde beloften en gedragsveranderingen kan zo’n boete wel worden ontlopen.

Vorige week maakte Spotify bekend het afgelopen kwartaal door de grens van 100 miljoen betalende gebruikers te zijn gebroken. Het leed in dat kwartaal wel nog steeds 142 miljoen euro verlies. Apple Music had in april 50 miljoen betalende abonnees, stelde de Wall Street Journal toen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190506_04379696

0 件のコメント:

コメントを投稿