2019年5月10日金曜日

Trump zet handelsgesprekken onder hoogspanning met verhoging invoerheffingen - De Standaard

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China escaleert. De VS hebben de invoertarieven op 200 miljard dollar aan Chinese importgoederen fors verhoogd van 10 tot 25 procent. De handelsgesprekken lopen wel verder.

Hoewel Donald Trump gisteren nog zalvende woorden over had over de Chinese president Xi Jinping, hebben de ultieme onderhandelingen over een handelsakkoord vannacht en vanmorgen het maandenlange handelsconflict niet opgelost. Toponderhandelaar van China, Liu He streek donderdag neer in de Amerikaanse hoofdstad Washington voor een tweedaagse gespreksronde met zijn Amerikaanse tegenhanger, Robert Lighthizer. Maar ze hebben dus geen escalatie van het conflict kunnen voorkomen. Om 12.01 uur vannacht hebben de VS de heffingen verhoogd. 

China betreurt de Amerikaanse beslissing en zegt ‘de nodige tegenmaatregelen’ te zullen nemen. ‘Hopelijk zullen de VS en China van beide kanten samenwerken om de problemen aan de onderhandelingstafel op te lossen’, klinkt in een statement van het Chinese ministerie van Handel, meldt BBC. 

De gesprekken gaan allicht gewoon door vrijdag. Er is nog tijd. De verhoogde tarieven zullen immers pas gelden voor de goederen die China na middernacht hebben verlaten, weet The Guardian. Alle goederen die voor middernacht de Chinese havens en luchthavens hebben verlaten, zullen nog aan tien procent worden belast. Dat maakt verdere onderhandelingen, zelfs voor enkele weken, mogelijk. 

Gevreesd wordt dat de escalatie een negatieve impact op de wereldeconomie zal hebben. Jan Van Hove, hoofdeconoom van KBC Groep, waarschuwde daar al voor in deze krant. 

Te traag

Tot zondag leken de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China positief verliepen. Maar door een reeks tweets van de Amerikaanse president werd duidelijk dat er een haar in de boter zat. Trump beschuldigde de Chinezen ervan dat ze probeerden terug te komen op toegevingen gemaakt tijdens lopende onderhandelingen. De onderhandelingen moeten tot een oplossing leiden voor het grote handelstekort tussen de VS en China. De vooruitgang van de gesprekken verloopt volgens Trump ook te traag.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190510_04389725

0 件のコメント:

コメントを投稿