Nadat minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) eerder met de banken een bazooka van 50 miljard euro heeft uitgewerkt om bedrijven door de coronacrisis te loodsen, heeft hij nu een plan klaar om het vermogen van de bedrijven op peil te houden. De fiscale denksporen voor dat tweede steunpakket zijn het opbouwen van belastingvrije reserves, een carrybackregeling en een uitbreiding van de taxshelter. Dat vernam De Tijd.
De Croo wil eerst politieke vooruitgang boeken alvorens over het plan te communiceren.
Uit een analyse van de Economic Risk Management Group (ERMG) blijkt dat de toestand ‘alarmerend’ is. Veel bedrijven putten uit hun eigen vermogen om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden, met het gevaar dat een golf van faillissementen dreigt.
Bij grote bedrijven zoals Brussels Airlines liggen scenario’s op tafel om overheidskapitaal te injecteren, maar in het plan van De Croo gaat het om fiscale steunmaatregelen. De filosofie is dat de verliezen door de coronacrisis versneld kunnen worden afgetrokken van de bedrijfswinsten, zodat bedrijven tijdelijk minder belastingen moeten betalen.
Concreet ligt onder meer de carrybackregeling op tafel. Die fiscale regeling bestaat al voor de landbouwsector, maar zou worden uitgebreid naar alle bedrijven, zoals Nederland heeft gedaan. De regeling houdt in dat verliezen afgetrokken kunnen worden van de winsten uit het verleden. Bedrijven zouden dit jaar al een deel van hun voorafbetalingen van 2019 kunnen recupereren.
Taxshelter
De toestand is alarmerend. Bedrijven putten uit hun eigen vermogen om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.
De uitbreiding van de taxshelterregeling, zoals die bestaat voor investeringen in start-ups en scale-ups, is een ander denkspoor. Het komt erop neer dat bedrijven een kapitaalinjectie kunnen krijgen, waarbij de investeerders een fiscaal gunstige regeling krijgen. De termijnen om te investeren worden verlengd en er wordt gelobbyd om de investeringsplafonds op te trekken, zodat starters en kleine bedrijven meer kapitaal kunnen aantrekken.
En dan is er nog de techniek van de belastingvrije reserves: de wederopbouwreserve. Daarbij zou het eigen vermogen na de crisis worden vergeleken met dat van voor de crisis. Het geld om het eigen vermogen weer op peil te brengen mag dan worden afgetrokken van de bedrijfswinsten van dit en de komende jaren. Daardoor moeten tijdelijk opnieuw minder belastingen worden betaald.
Deze fiscale maatregelen zijn tijdelijke overbruggingsmaatregelen, waar voor de overheid slechts een tijdelijk kostenplaatje aan vasthangt.
Maar volgens experts zal de overheid ook met financiële steun over de brug moeten komen om bedrijven die geen winst meer maken te kunnen redden. Daarbij wordt vooral gekeken naar de gewestelijke investeringsmaatschappijen, zoals de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV).
De Vlaamse regering keurde al een pakket steunmaatregelen goed, zoals de hinder- en compensatiepremies. Ze buigt zich vandaag nog over het voorstel om de bedragen en de belastingkredieten van win-winleningen op te trekken, zodat kapitaalinjecties in kleine ondernemingen worden aangemoedigd.
0 件のコメント:
コメントを投稿