2020年9月1日火曜日

BinckBank rekent strafrente aan vanaf 25.000 euro - De Tijd

De Nederlandse beleggersbank BinckBank rekent vanaf oktober 0,5 procent bewaarrente aan op de cash die klanten er parkeren.

Beleggers die cash hebben staan op een rekening van BinckBank moeten daar binnenkort een vergoeding voor betalen. De 'bewaarrente' van 0,5 procent wordt aangerekend voor saldo's van boven 25.000 euro. Dat meldt BinckBank in een mededeling aan zijn klanten.

Op cashbedragen boven 25.000 euro moet een klant 0,5 procent strafrente betalen.

Voor zeer actieve klanten verhoogt de vrijstelling. Wie tijdens een kwartaal tussen 500 en 1.000 euro aan transactiekosten betaalt, moet pas strafrente ophoesten voor bedragen hoger dan 100.000 euro. Voor nog actievere gebruikers ligt de limiet nog hoger.

BinckBank zegt dat het zijn klanten strafrente aanrekent omdat het zelf ook rente moet betalen als het de cash bij de Europese Centrale Bank (ECB) parkeert. De ECB rekent -0,5 %rente aan. De kosten lopen op tot enkele miljoenen euro's voor BinckBank België, zegt country manager Dieter Haerens.

'Wij zijn geen spaarbank, de mensen komen niet bij ons om te sparen, maar om te beleggen. Met die cash kunnen we niets doen', zegt Haerens. 'Andere geïntegreerde banken kunnen cash gebruiken om leningen te verstrekken en daar inkomsten uit te halen. Bij ons levert die kosten op en die gaan meteen naar de bottomline van de resultatenrekening.'

In het buitenland rekenen al heel wat banken strafrente aan. Maar meestal gaat het om grote bedragen bij privatebankingklanten of grote bedrijfsklanten. Het gaat dan vaak over sommen boven 0,5 miljoen of 1 miljoen euro.

In ons land is strafrente nog een uitzondering voor particuliere klanten. BinckBank is de eerste bank die een dergelijke strafrente aanrekent met een relatief kleine drempel.

Alleen de klanten met de hoogste cashhoeveelheden strafrente aanrekenen is volgens Haerens geen faire regel. 'We hebben gezocht naar een manier om de kosten zo eerlijk mogelijk te verdelen tussen alle klanten. We houden rekening met de bijdrage aan de inkomsten van alle klanten. Klanten met een grote cashpositie die toch zeer actief zijn, worden ook vrijgesteld'

De negatieve rente wordt per kwartaal afgerekend. Zullen veel van de 85.000 klanten in januari een eerste afrekening van bewaarrente krijgen? 'Dat valt wel mee. Het zullen geen tientallen procenten zijn', zegt Haerens.

BinckBank merkt op dat klanten die zelf beleggen en met te veel cash zitten, kunnen overstappen naar de vermogensbeheerdienst Laten Beleggen. Daar wordt geen bewaarrente aangerekend.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9iYW5rZW4vYmluY2tiYW5rLXJla2VudC1zdHJhZnJlbnRlLWFhbi12YW5hZi0yNS0wMDAtZXVyby8xMDI0ODQxMy5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿