2020年9月11日金曜日

Wallonië geeft Chinese autodroom op - De Tijd

De Waalse regering rekent er niet langer op dat het Chinese bedrijf Thunder Power elektrische auto’s zal bouwen op de oude Caterpillar-site in Charleroi. Maar het droomproject was nooit levensvatbaar.

‘De opeenvolgende vertragingen bij Thunder Power, zelfs als sommige te wijten kunnen zijn aan de Covid-19-crisis, leiden er toe dat het project vandaag geen prioriteit meer vormt voor de site.' Met die woorden begroef de Waalse minister van Economie Willy Borsus (MR) donderdag de plannen van het Chinese bedrijf Thunder Power om op de vroegere Caterpillar-site in Charleroi elektrische auto's te bouwen.

Het Waalse Gewest kondigde de investering in 2018 trots aan. De autobouwer uit Taiwan, die op dat moment nog geen enkele wagen had verkocht, wilde in Gosselies tienduizenden elektrische auto’s per jaar bouwen voor de Europese markt. De Chinezen zouden door de investering 650 jobs creëren. Dat was groot nieuws voor de regio, die na de sluiting van de Caterpillar-fabriek in 2016 2.300 jobs verloor.

Maar al snel bleken de Chinese beloftes weinig betrouwbaar. Terwijl Thunder Power in Charleroi aanvankelijk een sedan 'haut de gamme' wilde bouwen, bleef snel enkel een compact model over, Chloé genaamd. Daardoor daalt de totale investering in Charleroi tot 175 miljoen euro, waarvan de Waalse overheid 50 miljoen euro moet ophoesten.

Bovendien eisten de Chinezen dat de Waalse overheid het geld aan hun holding op de Britse Maagdeneilanden, een notoir fiscaal paradijs, zou storten. De Waalse overheid stemde met lange tanden toe uit schrik om het project te verliezen.

Keer op keer werden de plannen van Thunder Power verder naar beneden bijgesteld. De productiestart werd uitgesteld van 2020 naar 2022. Het aantal beloofde jobs daalde tot 350. Op een handelsmissie naar Shanghai had minister Borsus eind vorig jaar nog een 'zeer positief' gesprek met Wellen Sham, de CEO van Thunder Power.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiVWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9hdXRvL3dhbGxvbmllLWdlZWZ0LWNoaW5lc2UtYXV0b2Ryb29tLW9wLzEwMjUwNzA4Lmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿