2022年4月1日金曜日

Inflatie gaat in heel Europa door het dak - De Standaard

In de hele Eurozone schieten de inflatiecijfers pijlsnel omhoog. In de Baltische staten en Nederland gaat het om 12 procent en meer. De Eurozone zelf klokt af op 7,5 procent.

Ook in België heeft de inflatie een recordpeil bereikt. Volgens de cijfers die de statistische dienst Eurostat bekendmaakte, ging het in maart om 9,3 procent. Dat cijfer ligt hoger dan de 8,3 procent die eerder door de Belgische statistiekdienst Statbel werd gecommuniceerd. Het verschil heeft te maken met een afwijkende definitie. De Europese cijfers worden voor elke lidstaat op een eenvormige manier berekend. Het verschil wordt onder meer veroorzaakt door accijnswijzigingen op tabak.

Vooral het Nederlandse cijfer is spectaculair. Vorige maand was het leven nog 7,3 procent duurder dan een jaar eerder, deze maand is dat 11,9 procent. Volgens de Nederlandse staatssecretaris voor Belastingen Marnix van Rij valt de inflatie niet te compenseren door overheidsmaatregelen. Het pakket aan compensatiemaatregelen dat de regering eerder al afkondigde is ‘dempend’, aldus Van Rij. Maar de ‘exorbitante stijging’ van 12 procent die het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde over maart ‘kunnen we niet in koopkracht compenseren’.

De koplopers in de eurozone zijn de Baltische staten. In Litouwen is de inflatie opgelopen tot 15,6 procent. In Frankrijk daarentegen blijft het cijfer relatief beperkt met 5,1 procent. Dat komt doordat de Franse overheid de energieprijzen heeft bevroren. Energie is de belangrijkste aanjager van inflatie. De Franse maatregel kost de overheid, en dus de belastingbetaler, wel tientallen miljarden. Ook in Malta en Portugal lag de inflatie een stuk lager dan het gemiddelde van de Eurozone.

De inflatie in de Eurozone zonder energie en verse voeding, de zogenaamde kerninflatie, liep in maart op tot 3,2 procent. Verse voeding werd 7,8 procent duurder, bewerkte voeding 4,1 procent. Energie is 44,7 procent duurder dan een jaar geleden.

De inflatie wordt in heel Europa, en dus ook in Nederland, aangedreven door de sterk stijgende energieprijzen en brandstofprijzen. Er was al schaarste voor de Russische inval in Oekraïne en die oorlog heeft de prijzen nog verder de hoogte in gejaagd. De hoge energieprijzen maken ook andere producten duurder. Bedrijven rekenen de hogere productiekosten door aan de consument.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjA0MDFfOTIzNDUyNzbSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿